Dagens overblik: Regeringstoppen pønser på en ministerrokade

POLITISK OVERBLIK: Regeringens top overvejer en ministerrokade som nyt afsæt efter en turbulent tid, skriver Politiken. Få dagens overblik her.

Der var store smil, da Lars Løkke Rasmussen (V) i slutningen af 2016 præsenterede sin nye og udvidede regering. Nu er der overvejelser om en ministerrokade, så der kan komme nye og friske kræfter ind. 
Der var store smil, da Lars Løkke Rasmussen (V) i slutningen af 2016 præsenterede sin nye og udvidede regering. Nu er der overvejelser om en ministerrokade, så der kan komme nye og friske kræfter ind. Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Cecilie Gormsen

God morgen og velkommen til den sidste dag, inden Folketinget går på vinterferie.

Vi lægger ud med lidt af en historie om, at der kan være en ministerrokade på vej. Ifølge Politiken overvejer regeringstoppen nemlig at skifte ud i regeringen og bringe nye, friske navne ind efter et turbulent efterår.

Politiken har talt med flere ministre fra regeringens magtfulde koordinationsudvalg, og ifølge dem skal en eventuel rokade tilføre nyt blod til regeringen, signalere en ny start og give Venstre, Liberal Alliance og Konservative et nyt afsæt frem mod næste valgkamp.

Ifølge Politiken nævnes flere modeller for en eventuel rokade. Nogle taler om en hurtig rokade i foråret, mens en anden gruppe mener, at man bør vente til efter sommerferien.

Der er ikke truffet en endelig beslutning om rokaden og om eventuelt tidspunkt. Men ifølge Politiken føres der for tiden samtaler i partitoppene om fordele, ulemper og perspektiver ved en kommende ministerrokade.

Find artiklen her.

Skatteministeren klar med ti nye initiativer
Regeringen er sammen med samtlige af Folketingets partier blevet enige om ti initiativer til et enklere system for inddrivelse af skattegæld. Det skriver Altinget.

Indtil nu har myndighederne haft problemer med inddrivelsen af skattegæld, og danske borgere og virksomheder skylder Skat 100 milliarder kroner.

”Initiativerne gør det lettere, og det mindsker sandsynligheden for, at der sker nogen skandaler,” siger skatteminister Karsten Lauritzen til Altinget og fortsætter:

”Det er et skandaleværn.”

Initiativerne tæller blandt andet klarere og digitaliserbare regler, enklere regler for forældelse og mere pålidelige data. Se alle initiativerne her.

Lokalpolitikere udsat for vold og chikane
I efteråret kunne Altinget gennem en rundspørge fortælle, at fire ud af ti lokalpolitikere er blevet udsat for chikane, hærværk, trusler eller vold, og den undersøgelse fik Indenrigsministeriet til at iværksætte sin egen undersøgelse i samarbejde med KL og Danske Regioner. Resultaterne i den er klar nu, og de viser præcis samme billede:

Fire ud af ti medlemmer i landets kommunalbestyrelser og regionsråd har oplevet chikane, hærværk, trusler eller vold i forbindelse med deres hverv som politiker. Det skriver Berlingske.

”Man skal huske på, at en trussel, hærværk eller chikane mod vores lokale og regionale folkevalgte er et angreb på vores folkestyre. Danmark har et af verdens stærkeste demokratier, men skal vi også have det i fremtiden, kræver det, at folk har lyst til og mulighed for at gå ind i politik," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Berlingske.

Gamle kampfly har overskredet støjgrænser i årevis
Beboerne i Skrydstrup blev i årevis ikke informeret om talrige overskridelser af støjgrænserne for de gamle F-16-fly. Det skriver Jyllands-Posten.

De nye oplysninger er kommer frem i nu frigivne kontrolrapporter fra Forsvarsministeriet , kort efter at Danmark har valgt at købe et nyt kampfly, der larmer endnu mere end det eksisterende F-16.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser dog, at ministeriet skulle have skjult noget i sagen.

”Flyvestation Skrydstrup har fulgt de krav, der gælder for miljøgodkendelse af støjbelastningen for F-16,” skriver Claus Hjort Frederiksen i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Svære udsigter for ny superorganisation
Hovedbestyrelsen i 3F har på et møde torsdag enstemmigt stemt nej til en fusion mellem hovedorganisationerne LO og FTF. Det skriver Altinget.

Dermed tegner der sig vanskelige udsigter for en ny superorganisation på det danske arbejdsmarked. Fusionen kræver nemlig to tredjedeles flertal fra de delegerede, når de to hovedorganisationer efter planen skal afgøre spørgsmålet ved to parallelle ekstraordinære kongresser i Odense fredag 13. april.

Læs også

S-topfolk roste kronik af S-lønnede eksperter
Socialdemokratiske toppolitikere som Henrik Sass Larsen og Benny Engelbrecht fremhæver på sociale medier en kronik i Berlingske af tre eksperter, der roser Socialdemokraternes nye udspil på flygtningeområdet.

Men det sker uden at oplyse, at kronikforfatterne siden sommer har været lønnet af partiet til at bidrage med at udvikle det nye Socialdemokratiske udspil. Det skriver DR.

Og det får kritik fra flere eksperter, blandt andet fra Johannes Andersen, der er lektor i statskundskab på Aalborg Universitet.

”Her løber den politiske interesse af med den demokratiske anstændighed. De burde have oplyst, at de her eksperter er lønnet af Socialdemokratiet,” siger Johannes Andersen til DR.

Det sker i dag
Kl. 9.00: Rockwool Fonden holder konference under overskriften 'Øget beskæftigelse kalder på reformer, der virker'. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), professor Nina Smith, direktør i DI Karsten Dybvad og direktør i AE Lars Andersen er blandt gæsterne.

Kl. 9.20: Udlændinge- og Integrationsudvalget holder lukket ekspertmøde om Paposhvili-dommen, som handler om, hvorvidt man må udsende svært syge udlændinge. Derfor kan dommen også få konsekvenser for behandlingen af denne type sager. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00