Dagens overblik: Midtjylland tager flest af de udflyttede arbejdspladser

POLITISK OVERBLIK: Nordjylland taber kampen om flyttede statslige arbejdspladser, viser liste fra Finansministeriet. Men 10 byer i hele landet får nye uddannelsespladser. Her er dit politiske nyhedsoverblik.

Region Nordjylland får 399 nye statsansatte, mens Region Midtjylland henter 1.082 med regeringens nye udflytningsplan. Den bliver præsenteret af innovationsminister Sophie Løhde (V) og statsminister Lars Løkke (V) klokken 13 i dag.
Region Nordjylland får 399 nye statsansatte, mens Region Midtjylland henter 1.082 med regeringens nye udflytningsplan. Den bliver præsenteret af innovationsminister Sophie Løhde (V) og statsminister Lars Løkke (V) klokken 13 i dag.Foto: /ritzau scanpix/Søren Bidstrup
Kristine Korsgaard

I dag bliver den store udflytningsdag, hvor regeringen præsenterer sin plan for, hvilke statslige arbejdspladser der skal flyttes væk fra hovedstadsområdet.

Og flere nyheder er allerede ude. Altinget giver dig overblikket denne onsdag morgen.

Jyllands-Posten har fået en liste fra Finansministeriet, der viser, hvordan arbejdspladserne vil blive fordelt på landets fem regioner. 

Midtjyderne ser ud til at blive kompenseret for, at politiskolen aldrig kom til Herning og vinder flest statslige arbejdspladser i denne runde: 1.082.

Til gengæld bliver Region Nordjylland endnu en gang taber og må nøjes med 399 nye statsansatte. 1.015 skal til Syddanmark, og 931 til Region Sjælland.

I alt får provinsen dermed 3.427 arbejdspladser – heraf er knap halvdelen allerede præsenteret som en del af det nye Skat.

10 byer får nye uddannelsespladser
Som en overraskelse har regeringen denne gang valgt også at flytte uddannelsespladser ud i landet.

DR kunne allerede tirsdag aften fortælle, at der bliver oprettet i alt 500-1.000 nye studiepladser i provinsen. 

De ti byer, som kan se frem til flere studerende, er Rønne, Hobro, Holstebro, Skjern, Hedensted, Fredericia, Svendborg, Kalundborg, Helsingør og Nykøbing-Falster. Se, hvilke uddannelser det drejer sig om på danmarkskortet her.

Rektor på professionshøjskolen Absalon Camilla Wang synes, det er en virkelig god idé at oprette studiepladser i provinsen. Men hun er bekymret over, at de studerende stadig vil skulle tage en del af deres uddannelse på ”moderinstitutionen” et andet sted i landet.

”Vi ved, at danske unge ikke er særligt mobile,” siger hun til P1 Morgen.

Udflytningen af uddannelse handler umiddelbart ikke meget om at flytte pladser fra hovedstaden. Af de ti tilbud er det kun læreruddannelsen i Helsingør, som har sit udspring i hovedstaden

Jurister har svært ved at tro på Støjbergs forklaring
En helt central del af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forklaring i sagen om sit ministeriums ulovlige forvaltning bliver nu draget i tvivl.

Det skriver Information.

Avisen har bedt fire juridiske eksperter vurdere Støjbergs forklaring på, hvorfor hendes ministerium var mere end et år om at reagere på en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. I mellemtiden har Danmark givet 11 alvorligt syge asylansøgere afslag på humanitært ophold, selv om de måske havde ret til at blive her i landet.

Ministeren har forklaret, at ministeriet ikke rettede ind, fordi embedsmændene fejlfortolkede dommen.

Men det lyder mærkeligt, siger eksperterne, for der er tale om en ”ganske klar” dom.

”Jeg har derfor meget svært ved at forestille mig, at ministeriets jurister skulle være nået frem til en anden vurdering,” siger professor i forfatningsret på Københavns Universitet Jens Elo Rytter.

Flere MF’er vælger Europaparlamentet næste gang
Til næste år er der valg til Europaparlamentet, og Altinget har samlet et overblik over, hvor langt partierne er med at finde deres spidskandidater.

Tidligere forsvarsminister og nuværende gruppeformand Søren Gade (V) meldte mandag ud, at han vil stille op til parlamentet.

Også Enhedslistens fungerende politiske ordfører Nikolaj Villumsen og Alternativets EU- og klimaordfører Rasmus Nordqvist har meldt sig på banen.

Se, hvem der ellers er i spil her.

Lunde lander smal aftale om miljøkrav
Fremover bliver det individuelle krav, der afgør, hvor meget gødning de danske landmænd må bruge på deres jord.

Det er konsekvensen af den politiske aftale, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og Dansk Folkeparti tirsdag landede efter lange forhandlinger. Det skriver Altinget.

Med aftalen går man væk fra generelle regler for, hvor meget kvælstof landbrugene må udlede. I stedet vil nogle kunne udlede mere end i dag og andre mindre, afhængig af hvor sårbare deres jorde er.

Socialdemokraterne er stærkt utilfredse med, at de ikke er med i den endelige aftale.

"Vi er her vidne til, at regeringen på fuldstændig absurd vis løber fra en indgået politisk aftale med Socialdemokratiet,” skriver fødevareordfører Simon Kollerup (S) i en sms.

Det sker i dag:

9.00 Bock i samråd om julekalender

Kulturminister Mette Bock (LA) skal svare på, om fyringen af Johanne Schmidt-Nielsen (EL) fra Danmarks Radios julekalender 'Jul i republikken' er i overensstemmelse med DR's princip om ikke at lade politiske hensyn styre den redaktionelle linje. 

9.00 Høring om Brexits konsekvenser for dansk fiskeri

Miljø- og og fødevareudvalget holder høring om, hvilke konsekvenser Brexit kan have for dansk fiskeri. Der er oplæg fra blandt andre udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og fiskeriminister Karen Ellemann (V).

13.00 Plan for udflytning af arbejdspladser

Regeringen præsenterer sin plan for udflytning af statslige arbejds- og uddannelsespladser. Det sker ved et pressemøde i Statsministeriet med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V).

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00