Dagens overblik: Regioner har modtaget coronadonationer uden gængs demokratisk kontrol

OVERBLIK: Regionerne har modtaget donationer under coronakrisen uden gængs demokratisk gennemsigtighed. Og så svarer statsminister Mette Frederiksen på kritik fra zoologiske haver og kulturinstitutioner. Få overblikket. 

Flere donationer til regionerne er ikke blevet værdisat efter gængse regler, skriver Politiken. 
Flere donationer til regionerne er ikke blevet værdisat efter gængse regler, skriver Politiken. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik på en mandag, hvor Danmark går ind i anden fase af genåbningen. 

Søndag kom Sundhedsstyrelsen med nye retningslinjer, der blandt andet betyder, at det nu er nok med en meters afstand mellem mennesker. Hidtil har anbefalingen været to meter. 

”Vi skal alle fortsat holde afstand og vise hensyn – men hvis vi holder høj hygiejne, så kan vi rykke en smule tættere sammen,” skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog fortsat mindst to meters afstand i særlige situationer. Det gælder for eksempel fællessang og foredrag, eller når vi møder personer, der har øget risiko for alvorligt sygdomsforløb.

Statsministeren svarer på kritik
Danmark går i dag ind i anden fase af genåbningen af landet, efter at store dele af samfundet i marts blev lukket ned som konsekvens af coronaepidemien. 

Det indebærer, at butikker og storcentre må åbne fra i dag. Om en uge, den 18. maj, må restauranter og kirker  åbne, og de ældste elever kan vende tilbage i skole.

Zoologiske haver, museer og andre kulturinstitutioner er dog ikke en del af fase to af genåbningen, og det har de seneste dage affødt kritik.

Søndag aften svarede statsminister Mette Frederiksen (S) på kritikken i et interview med TV 2 Nyhederne:

"Det er for letkøbt. Når jeg tænker på, hvor mange danskere som i to måneder har måttet blive hjemme. Når jeg tænker på, hvor store ofre folk har bragt, er det her for letkøbt. Der er faktisk en logisk forklaring på det, vi gør," sagde Mette Frederiksen til TV 2 Nyhederne. 

"Der er en tatovør og en frisør, der har behov for at komme på arbejde. Derfor fik de liberale erhverv lov til at åbne i fase et. Når storcentrene nu får lov til at åbne, så er det, fordi mange mennesker er beskæftiget i centrene, i detailhandlen og i butikkerne," sagde Mette Frederiksen. 

Regioner har modtaget milliondonationer uden demokratisk kontrol
Vi går videre til en historie om milliondonationer til landets regioner under coronakrisen.

I løbet af coronakrisen har regionerne taget imod donationer af værnemidler, penge og testudstyr for op mod 100 millioner kroner.

I flere tilfælde er disse donationer sket uden gængs demokratisk gennemsigtighed og kontrol.

Det skriver Politiken.

Ifølge avisen er flere donationer nemlig ikke blevet værdisat, ligesom der ikke er blevet givet bevillinger fra regionsrådene til at tage imod gaverne eller lavet grundige baggrundstjek af donorerne, skriver Politiken.

"Der er ikke nogen tvivl om, at den type gaver er en form for indtægt for regionerne, og den skal godkendes politisk, ligesom den skal værdisættes og bogføres," siger Sten Bønsing, professor i forvaltnings- og kommunalret ved Aalborg Universitet, til avisen.

Læs også

Integrationsydelse har fået flere mænd i job
Integrationsydelsen har fået flere mænd i arbejde.

Det viser en ny rapport fra Rockwool Fonden, der står bag den første undersøgelse af beskæftigelseseffekterne af integrationsydelsen, siden den blev indført i 2015.

Det skriver dagbladet Information.

Integrationsydelsen har således øget andelen af mandlige flygtninge og indvandrere, der er kommet i arbejde inden for de første ti måneder i Danmark, fra fire procent til knap otte procent.

"Det er klart, at det er marginalt, i forhold til hvor mange der stadig ikke er i arbejde. Men jeg vil betegne det som en markant beskæftigelseseffekt for mændene," siger Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i Rockwool Fonden, til avisen.

Den lave integrationsydelse har ifølge undersøgelsen ikke haft effekt på kvindernes beskæftigelse.

Partier: Pulje til særlige risikogrupper skal omfatte pårørende
For mere end tre uger siden blev regeringen og Folketingets partier enige om at afsætte en pulje på 200 millioner kroner, der skal sørge for, at personer i risikogruppen for at blive alvorligt syge af covid-19 kan blive hjemme fra arbejde.

Dansk Folkeparti og Radikale vil have puljen til også at omfatte pårørende til personer i risikogruppen.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har lovet, at forhandlingerne kan begynde i denne uge. 

Coronaoverblik over antal smittede og indlagte i Danmark
Her til sidst får du et overblik over coronaudbruddet i Danmark i Altingets grafik over testede, smittede og indlagte, som vi opdaterer dagligt.

Det sker i dag

  • Klokken 09.00: Retssagen mod Britta Nielsens tre børn fortsætter i Retten i Glostrup. De er tiltalt for groft hæleri.
  • Klokken 10.00: Beskæftigelsesministeriet offentliggør ledighedstal.
  • Klokken 12.00: Transportminister Benny Engelbrecht (S) holder møde med DSB om togførernes brug af mundbind.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00