Dagens overblik: Retssagen mod Messerschmidt starter

Den længe ventede retssag mod Morten Messerschmidt starter, tidligere topembedsmand i Greve kommune har talt usandt overfor byrådet, og England åbner yderligere for amerikanske og europæiske turister. Få overblikket her.

Morten Messerschmidt ankommer til retten i Lyngby flankeret af sin kæreste Dot Wessmann.
Morten Messerschmidt ankommer til retten i Lyngby flankeret af sin kæreste Dot Wessmann.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Så er det mandag. Velkommen til ugens første overblik.

Efter snart seks års ventetid starter retssagen mod næstformand i Dansk Folkeparti og tidligere medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt, der er anklaget for at svindle med EU-midler. Det sker ved Retten i Lyngby d. 2. august.

Den nu famøse pressemeddelelse fra Messerschmidts tidligere partifælle Rikke Karlsson udløste i 2017 en lavine af kritik og afsløringer mod en af dansk politiks mest markante politikere og kritikere af EU. Sagen har været med til at starte den vælgermæssige krise i Dansk Folkeparti, og nu kommer det juridiske efterspil, skriver Berlingske.

Både Messerschmidt og hans tidligere assistent, Søren Peter Jensen, skal på anklagebænken, hvor de begge står anklaget for svig med EU-midler og dokumentfalsk. Rikke Karlsson har bekræftet overfor Berlingske, at hun skal vidne i sagen, hvor Messerschmidt fastholder, at han er uskyldig.

Anklagemyndigheden går efter fængselsstraf til Morten Messerschmidt.

Få overblik over sagen her

Læs også

Fyret kommunaldirektør kan have løjet
"Muligt bedrageri", skriver DR i sagen om den fyrede kommunaldirektør i Greve kommune, Claus Thykjær. Igennem aktindsigt i korrespondancer mellem Claus Thykjær og Greve Kommunes økonomiafdeling ser det ud til, at den tidligere kommunaldirektør har talt usandt om brug af offentlige midler til private formål.

Sagen handler blandt andet om købet af en rejse til Claus Thykjærs kone, hvor den fyrede kommunaldirektør i en orientering til byrådet d. 7. juni skrev: ”Der er så opstået den udfordring, at jeg ved tilmeldingen har tilmeldt min kone med kommunens kort, i alt 1.385 kroner. Imidlertid har jeg ved en fejl ikke fået tilbagebetalt beløbet til Greve Kommune, der jo har lagt ud for min betaling."

Den stående forklaring om, at Claus Thykjær ikke har kunnet kende forskel på sit eget og kommunens betalingskort, ser nu ud til at være usand, da Claus Thykjær selv har lagt ud for rejsen, og derefter aktivt har anmodet Greves økonomiafdeling om refusion, viser DR’s aktindsigt.

Claus Thykjær er af to borgere blevet anmeldt til politiet, og oppositionen i byrådet overvejer at følge trop.

Sygeplejerskerne udvider strejke igen
Dansk Sygeplejeråd udvider for fjerde gang strejken i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger. Fra d. 31. august vil yderligere 315 sygeplejersker i kommunalt regi også være omfattet af strejken,  skriver Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse.

Dansk Sygeplejeråd meddeler selv, at det kommer til særligt at gå udover patienter, der skal have hjælp til overgangen mellem sygehus- og hjemmepleje. Der er nu samlet set omtrent 6200 sygeplejersker, der strejker i forbindelse med den faglige konflikt.

I løbet af sommeren har blandt andet Enhedslisten og DF lagt pres på regeringen for at gå ind i sagen. Det er endnu ikke sket. 

England letter krav til turister fra USA og EU
Færdigvaccinerede amerikanere og borgere i Schengen-området kan nu rejse ind i England uden at skulle gå i selvisolation i ti dage. Det skriver Ritzau.

Udenrigsministeriet fraråder stadig alle rejser til landet, hvor den mere smitsomme deltavariant af COVID-19-virusset spreder sig. Siden midten af maj har deltavarianten stået for overvægten af alle inficerede i England.

Det sker i dag:

  • Klokken 09:00: Retssagen mod Morten Messerschmidt (DF) starter i Lyngby ret.
  • Klokken 13:00: Fængsling udløber i sag om terror.
  • Klokken 14:00: Statens Serum Institut kommer med opdaterede Corona-tal.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Claus Thykjær

Adm. direktør, FOBU
cand.oecon. (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00