Dagens overblik: Rossen sprænger lønloft og skal til debat hos Folketingets ledelse

NYHEDSOVERBLIK: Flere centrale V-folk har arbejdet aktivt på at få en helt ny ledelse i Venstre, skriver medie. En rekordløn til Mette Frederiksens særlige rådgiver vækker harme, og så overvejer Donald Trump måske at købe Grønland. Få overblikket her.

Mette Frederiksen og Martin Rossen har dannet professionelt makkerpar siden 2011.
Mette Frederiksen og Martin Rossen har dannet professionelt makkerpar siden 2011.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Det skulle være så godt.

I går skrev V-formand Lars Løkke Rasmussen ud til alle medlemmer af Venstre om, at nu var man – efter et krisemøde i Venstres landsledelse – blevet enige om arbejdsdelingen i Venstres ledelse.

Det skete efter ugers uro om magtforholdet mellem Løkke og næstformand Kristian Jensen, der også i 2014 under dramatiske omstændigheder kæmpede om magten i partiet. Men som Jyllands-Posten politiske analytiker skriver: ”Løkke og Jensen skal sidde stille på vippen nu. Ellers bliver de vippet af”.

Og vippet af pinden er lige præcis, hvad centrale venstrefolk stadig ønsker trods den foreløbige offentlige våbenhvile, skriver Weekendavisen.

Ifølge blandt andet Weekendavisen arbejder flere V-folk målrettet på en helt ny ledelse uden Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen efter sommergruppemødet i sidste weekend, hvor Kristian Jensen blev sat på plads, efter han i Berlingske havde kritiseret flere af Løkkes beslutninger.

En gruppe af folketingsmedlemmer, kommunalpolitikere, kredsformænd og hovedbestyrelsesmedlemmer har ifølge avisens oplysninger arbejdet på at presse både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen væk fra deres poster og erstatte dem med et helt nyt ledelseshold. Det skal bringe partiet ud af fløjkampe og personopgør, forlyder det.

Regeringen går i gang med vindersagerne
Mens de kappes om magten og fremtiden i Venstre, ser det mere lyst ud for regeringen, der med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen præsenterede sine fremtidsplaner i går.

I den nye sæson er de mest centrale opgaver for regeringen blandt andet en ny finanslov, der skal hæve velfærdsniveauet for børn og ældre, en aftale om en differentieret pensionsalder og en ny klimalov.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, behøver Mette Frederiksen og co. ikke frygte for store folkelige efterårsorkaner, når de sætter arbejdet i gang.

”Regeringen står med et pænt katalog af vindersager til efteråret. Helt i modsætning til Thornings start, der var præget af en enestående buket af tidsler og skorpioner," siger han til Altinget.

Læs også

Rossen bryder lønloft – nu går Folketinget ind i sagen
Bag kulisserne arbejder Mette Frederiksens (meget) særlige rådgiver, Martin Rossen, der har arbejdet for S-lederen og statsministeren siden 2011, med at få det hele lykkedes i sin nye rolle som stabschef i Statsministeriets nye politiske sekretariat.

Han får en central rolle og sidder i flere centrale regeringsudvalg, der tidligere var kun forbeholdt topministre. Det kan man også se på lønnen.

Rossens årsløn lyder på 1,23 millioner kroner eksklusive pension. Medregnes pensionen, får han 1,44 millioner kroner. Så høj en løn har en særlig rådgiver for en statsminister aldrig modtaget ifølge DR Nyheder.

Lønnen og ansættelsen skal diskuteres i præsidiet, som er Folketingets daglige ledelse. 

”Det er noget mærkeligt noget,” siger Karen Ellemann (V) fra præsidiet, mens præsidiekollegaen Jens Rohde (R) skruer op for kritikken: "Problemet er, at det hele er uklart. Jeg er ikke i tvivl om, at statsministeren gør det, som er inden for de juridiske rammer.”

Mette Frederiksen har tidligere været ude for at forsvare Martin Rossens rolle som stabschef – læs mere her.

Regnbueflaget bliver ikke hejst. Endnu
Heller ikke i år kommer der til at blive hejst et regnbuefarvet flag over Christiansborg. Det har flere politikere ellers foreslået til Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

Forslaget kommer i anledning af LGBT-festivalen Copenhagen Pride, der afholdes i denne uge. Copenhagen Pride er en politisk engageret organisation, som fejrer mangfoldighed, når det kommer til seksualitet.

"Der kommer ikke til at blive flaget med regnbueflag her i weekenden, men jeg ser frem til at diskutere muligheden med præsidiet," siger Henrik Dam Kristensen til Altinget.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, skrev på Twitter i forbindelse med forslaget, at det "burde være helt oplagt i et mangfoldigt og frisindet land" at hejse det regnbuefarvede flag.

Vil Donald Trump købe Grønland?
Det lyder næsten for utroligt til at være sandt og vækker mindelser om en svunden tid. Men ikke desto mindre skulle den amerikanske præsident, Donald Trump, angiveligt have sat jurister og rådgivere i færd med at undersøge, om USA kan købe Grønland.

Det skriver de amerikanske aviser Wall Street Journal og Washington Post samt flere andre medier, der citerer unavngivne kilder tæt på præsidenten.

Donald Trump skulle efter sigende flere gange have udtrykt interesse i muligheden for at købe Grønland, der bliver anset som central både på grund af mulighederne for at udvinde øens naturressourcer, men også på grund af øens militærstrategiske betydning for USA.

Under Donald Trumps besøg i Danmark 2. og 3. september vil præsidenten også mødes med den færøske lagmand og formanden for det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut. Læs Altingets analyse af, hvorfor netop Arktis er så vigtig for USA, her.

Det sker i dag:

  • Klokken 09:00: Retten i Glostrup ventes at behandle en sag, der udløber af den store Atea-sag. I denne sag er en tidligere ansat i Atea tiltalt for bestikkelse ved at have givet gaver til personer i Udenrigsministeriet, Rigspolitiet og Forsvaret. 
  • Klokken 13:00: I anledning af den igangværende Copenhagen Pride vil Københavns Kommune markere, at det i år er 30 år siden, at de første par af samme køn blev viet.
  • Klokken 14:00: Liberal Alliance afslutter sommergruppemøde
  • Der holdes retsmøde om udlevering af 22-årig mistænkt for eksplosion: Den 22-årige svensker, der på dansk politis begæring er blevet anholdt af svensk politi som mistænkt i sagen om eksplosionen ved Skattestyrelsen, vil ikke frivilligt lade sig udlevere til Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00