Dagens overblik: S-borgmestre bakker op om lockout-varsel

POLITISK OVERBLIK: Kommunernes lockoutvarsel er et nødvendigt modsvar på strejkevarslerne, mener en række borgmestre. Og så har USA's præsident Donald Trump sagt ja til at mødes med Nordkoreas leder Kim Jong-un. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste overblik.

Vi starter i Aalborg, hvor KL er samlet til topmøde.

Forud for topmødet besluttede KL's bestyrelse onsdag at varsle lockout af cirka 250.000 kommunalt ansatte i tilfælde af konflikt.

Den beslutning bakker en række borgmestre op om – heriblandt S-borgmestre.

Det skriver Avisen.dk.

Avisen har blandt andet talt med Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S).

"Jeg er meget ærgerlig over, at forhandlingerne ikke har ført til noget resultat. Det er ærgerligt med strejkevarsler, og at det er nødvendigt at varsle lockout. De faglige organisationer varsler strejke for at gøre os bløde, og omvendt varsler vi lockout for at gøre dem bløde. Der er behov for at lave en aftale. Der vil være for store omkostninger for alle ved en konflikt," siger Thomas Gyldal Petersen til Avisen.dk.

Thomas Gyldal Petersen tilføjer, at han håber, at det i sidste ende ikke ender med et lovindgreb fra Folketinget.

Radikale stemte for lockout – men er imod
Mens der er opbakning fra S-borgmestrene, har Radikales byrådsmedlemmer i forbindelse med topmødet torsdag afholdt et møde, hvor de enstemmigt har konkluderet, at de ikke vil bakke op om KL's lockoutvarsel.

Det oplyser Radikales landsformand Svend Thorhauge på Facebook.

Det sker, på trods af at Radikales ene medlem af KL's bestyrelse, Rebilds borgmester Leon Sebbelin (R), stemte for beslutningen onsdag. En stemme, som han nu fortryder.

"Ja, jeg traf den beslutning, jeg traf. Og så tog vi en snak om det (i gruppen, red.) i dag, og så har vi lavet den her udtalelse, og den kan jeg fuldt og helt stå bag og arbejde ud fra," siger Leon Sebbelin til TV 2 Nord om partiets beslutning.

Udligningsreform rammer kommuner med ghettoer
Forslaget om en ny omfordeling af midler mellem kommunerne vil ramme kommuner med de hårdeste ghettoer.

Det skriver Politiken.

Avisen har fået indsigt i tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der viser, at seks af landets kommuner med ghettoer vil skulle afgive cirka en milliard kroner om året.

Det drejer sig om kommunerne Høje-Taastrup, København, Aarhus, Horsens, Vejle og Kolding, der ifølge regeringens egen ghettoliste huser Danmark "hårdeste ghettoer".

Tallene møder hovedrysten fra borgmestrene fra de ramte kommuner.

"København har mange sociale udfordringer, og regeringen har udnævnt to boligområder som hårde ghettoer. Det bliver man jo nødt til at have blik for i de her udligningsforhandlinger," siger Frank Jensen.

Regeringen overdriver effekten af kontanthjælpsloftet 
Kontanthjælpsloftet har ikke haft den store effekt, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tillægger det.

Sådan lyder det fra en række økonomer i Jyllands-Posten.

Lars Løkke har selv glædet sig over, at kontanthjælpsloftet har betydet, at 16.700 færre er på kontanthjælp.

Men det er ikke korrekt, siger økonomerne.

"Det generelle fald, der har været i antallet af kontanthjælpsmodtagere, kan man ikke henføre til den reform, der er gennemført," siger økonom i Rockwool Fonden Anders Bruun Jonassen til Jyllands-Posten.

Trump skal mødes Kim Jong-un
Vi slutter af med en nyhed uden for landets grænser. I USA har den amerikanske præsident Donald Trump accepteret en invitation til at mødes med Nordkoreas leder Kim Jong-un.

Det skriver TV 2.

De to ledere skal mødes senest i udgangen af maj, og formålet med mødet er ifølge Sydkoreas nationale sikkerhedsrådgiver, at der skal sikres en atomfri koreansk halvø.

Kim Jong-un har lovet, at han vil indstille landets missiltest og atomprøvesprængninger.

Det sker i dag
KL's topmøde fortsætter i Aalborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Leon Sebbelin

Formand, Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune (R), formand, Rebild Vand og Spildevand, medejer, Revisionsfirmaet Attiri A/S
statsautoriseret revisor (1993), cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1985)

Thomas Gyldal Petersen

Borgmester (S), Herlev Kommune, formand, KL's Børne- og Undervisningsudvalg
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00