Dagens overblik: S-kommuner giver både skattelettelser og mere velfærd

POLITISK OVERBLIK: S-formand Mette Frederiksen turnerer rundt med budskabet om, at man ikke både kan lette skatten og få velfærd. Men det har syv S-borgmestre dog haft råd til. Få dagens politiske overblik her.

S-leder Mette Frederiksen har kastet sig ind i valgkampen til kommunalvalget 21. november 2017.
S-leder Mette Frederiksen har kastet sig ind i valgkampen til kommunalvalget 21. november 2017.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik.

Vi starter med kommunalvalgkampen, der er kommet i omdrejninger.

Tirsdag gik S-formand Mette Frederiksen ind i kommunalvalgkampen med et brev, som er sendt til 600.000 postkasser, med overskriften "velfærd først".

I brevet opfordrer hun til at stemme socialdemokratisk, fordi andre partier vil sænke skatten – og at "det bliver svært" at sikre velfærden, "hvis pengene allerede er brugt på skattelettelser".

Syv af de 34 S-borgmestre har midlertidig mindst én gang siden kommunalvalget i 2013 lettet skatten, skriver Ritzau ifølge Information.

"Det, man kan sige, er, at man altid skal tage udgangspunkt i den enkelte kommunes økonomi," siger borgmester i Fredensborg, Thomas Lykke Pedersen (S), der i 2014 sænkede skatten med 0,1 procentpoint.

På Christiansborg har Venstre kritiseret S-formanden for i sit brev at blande diskussionen om at lette indkomstskatten på landsplan ind i kommunalvalget.

Ingen af S-borgmestrene har skattelettelser som mærkesag.

Lokalpolitik på grænsen
Louise Feilberg sidder i byrådet for Venstre i Gentofte og har været med til at udvikle en sundhedspolitik for kommunen og stiller op til valget.

Samtidig er hun direktør i Tobaksproducenternes Brancheorganisation, og derfor er det i strid med reglerne, at hun ikke har bedt forvaltningen om at teste hendes habilitet, vurderer to eksperter i forvaltningsret over for Altinget.

”Det, at Louise Feilbergs stilling er i den øverste ledelse, gør det nærliggende, at hun kan falde ind under loven om inhabilitet,” siger lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Tirsdag var både Louise Feilberg og en anden byrådskandidat Caroline Stage (V) fra Københavns Kommune under hård beskydning fra Kræftens Bekæmpelse, fordi de begge arbejder for tobaksindustrien og samtidig har beskæftiget sig med sundhedspolitik.

Louise Feilberg lægger vægt på, at hun aldrig har været sundhedsordfører, men sidder i udvalg for byplan, unge, kultur og fritid.

”Derfor har jeg aldrig tænkt på, at det var relevant at undersøge, om jeg var inhabil. Og udviklingen af vores sundhedspolitik har vi jo alle i byrådet været med til. Men jeg ærgrer mig da nu over, at jeg ikke har fået vurderet min habilitet,” siger hun.

Efter Altingets henvendelse har Louise Feilberg bedt om en udtalelse fra Gentofte Kommunes juridiske chef, Mette Mie Nielsen.

Ny satspulje sikrer thalidomid-ofre erstatning
Et millionbeløb er nu på vej til de nulevende ofre for thalidomid-skandalen, der er kendt som en historiens største lægemiddelkatastrofer, skriver Altinget.

Thalidomid-ofrene har ellers så sent som i foråret fået afvist deres krav om kompensation af både sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og et flertal i Folketinget.

Men nu har alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten alligevel besluttet at afsætte 1,5 millioner kroner i en pulje til de danskere, som lever med skader forårsaget af det fosterskadende stof.

Puljen er en del af årets satspuljeaftale på sundhedsområdet, som faldt på plads sent torsdag aften. Satspuljeaftalen udmønter i alt en halv milliard kroner til sundhedsområdet over de næste fire år.

Se hele fordelingen af puljen her.

Danmark sælger overvågningsudstyr til diktaturstat
De danske myndigheder har endnu engang givet våbengiganten BAE Systems tilladelse til at sælge masseovervågningsteknologi til en diktaturstat. Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Information har fået aktindsigt i.

8. marts i år gav Danmark nemlig tilladelse til at sælge til Qatar. Det er første gang i nuværende erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) ministertid, der er givet tilladelse til at eksportere masseovervågningsteknologi til en diktaturstat.

Internationale menneskerettighedsorganisationer har flere gange rettet kritisk fokus på forholdene i Qatar. Og Enhedslistens politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, kalder det ”grotesk”.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen skriver i en kommentar til Information, at han ikke er involveret i Erhvervsstyrelsens konkrete sagsbehandling.

”Det er min holdning, at det er vigtigt at sikre, at dansk teknologi ikke bliver brugt til at krænke menneskerettighederne,” skriver Brian Mikkelsen og tilføjer, at han ”bl.a. derfor” har bedt Erhvervsstyrelsen ”stramme op” på kravene i forbindelse med ansøgningsprocessen.

Bandekrig fortsatte i nat
Torsdag 3. november gav Rigsadvokaten for første gang grønt lys for, at der kan føres en sag ved de danske domstole, så banden Loyal to Familia (LTF) kan forbydes, som regeringen også ønsker at kunne få lov til.

"Det har min vurdering været, at vi har et grundlag for at gå videre med en opløsningssag på nuværende tidspunkt," sagde rigsadvokat Ole Hasselgaard.

Og i natten til fredag var der igen skyderier i Tingbjerg i København. Skyderiet kobles af politiet til den verserende bandekrig.

Københavns Politi oplyser ifølge Berlingske til Ritzau, at skyderiet formentlig har forbindelse til den verserende bandekonflikt i hovedstaden.

"Der er tale om en ung mand med banderelationer. Han er kørt til hospitalet og er i kritisk tilstand," fortæller vicepolitiinspektør Dannie Rise.

Det sker i dag:

-          Europarådets chef er fredag på officielt besøg i Danmark forud for Danmarks overtagelse af formandskabet om to uger.

-          I Folketingssalen 1. behandles et lovforslag, der skal sikre mere regulering af segways og motoriserede skateboards og løbehjul.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00