Dagens overblik: S trækker udskældt LA-video tilbage

POLITISK OVERBLIK: Der er tvivl om ophavsretten, og derfor har Socialdemokratiet fjernet en kritiseret video. Og så har flere profiler meldt sig som kandidater til det kommende europaparlamentsvalg. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Søren Bidstrup
Cecilie Gormsen

Socialdemokratiet har fjernet en udskældt video fra Facebook, hvor partiet gennemgår Liberal Alliances og særligt partileder Anders Samuelsens modgang i den seneste tid. Det skriver DR.

Men det sker ikke på grund af den kritik, som videoen har fået fra flere politiske kolleger, men derimod på grund af tvivlsspørgsmål om ophavsretten, fortæller Socialdemokratiets pressechef.

”Der er opstået tvivl om ophavsretten til nogle af billederne i klippet og for at være på den sikre side, har vi valgt at tage klippet ned igen,” lyder forklaringen fra Mads Brandstrup til DR Nyheder.

Socialdemokratiet gennemgår i videoen ”Anders Samuelsens seks faser”, som beskrives fra ”Stålfast” til når ”Virkeligheden indtræffer”.

Videoen har fået kritik af blandt andre Konservatives Mette Abildgaard og Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier.

Søren Gade vil stille op til EP-valg
Mandag eftermiddag meddelte Venstres gruppeformand, Søren Gade, at han går efter en plads i Europa-Parlamentet, når der i foråret 2019 er valg.

"Jeg håber, at jeg kan blive en del af den danske europadebat på en anden platform, end den jeg er vant til," lyder det fra den 54-årige tidligere forsvarsminister i en pressemeddelelse.

Venstre har lige nu bare et enkelt mandat i Parlamentet, og det sidder Morten Løkkegaard på. Han kom til Bruxelles, da Ulla Tørnæs i 2016 blev hentet hjem som minister i Løkkes regering. Dengang sagde Løkke, at ”mon ikke også, at Morten Løkkegaard er en stærk spidskandidat til europaparlamentsvalget”. Og spidskandidatposten håber Løkkegaard fortsat på:

”Jeg har ikke lagt skjul på, at jeg gerne vil stå til rådighed for Venstre som spidskandidat til Europa-Parlamentet. Det er stadigvæk min ambition,” siger Løkkegaard til Jyllands-Posten.

Profil vil være første EL-spidskandidat til EP-valg
Søren Gade er ikke den eneste profil, der mandag meldte sit kandidatur til næste års europaparlamentsvalg. Enhedslistens fungerende politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, meddelte nemlig mandag aften, at han går efter at blive Enhedslistens spidskandidat til valget. Enhedslisten stiller for første gang nogensinde op til et europæisk valg, da partiet indtil nu har stillet op under Folkebevægelsen mod EU.

”Jeg opstiller fortsat til Enhedslistens urafstemning om at blive Folketingskandidat for Enhedslisten og håber at kunne få lov at fortsætte som kandidat i Østjylland frem mod næste folketingsvalg. Bliver jeg valgt til EU-parlamentet, vil jeg trække mig fra Folketinget og overlade min plads til suppleanten,” skriver Nikolaj Villumsen på Facebook.

Udflytningsplan er på trapperne
Efter at være blevet udskudt og udskudt igen skulle regeringens nye udflytningsplan nu være på trapperne og blive fremlagt i denne uge.

Kommunerne har indsendt ønsker til, hvilke statslige arbejdspladser de ønsker sig, ligesom beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) allerede har afsløret, at uddannelsespladser også bliver en del af udflytningsplanen.

Læs også

Regeringen får kritik af fagforeninger
Allerede inden, at den nye udflytningsplan er lagt frem, kritiserer tre fagforeninger – Djøf, Dansk Magisterforening og HK Stat – nu regeringen for at ville flytte yderligere tusinder af statslige arbejdspladser ud af København.

Anden udflytningsrunde kommer nemlig inden, at en omfattende evaluering af den seneste udflytning af 3.900 statslige arbejdspladser er færdiggjort, skriver DR.

”Jeg synes godt, at man kunne have undersøgt, hvad det koster at flytte folk med, og hvad det betyder for sagsbehandlingstider. Men også at få det klarlagt, hvor mange nye slotte og domiciler der egentlig skal købes,” siger Sara Vergo, der er formand for Djøf Offentlig, til DR.

”Jeg synes, at skatteborgerne er bedst tjent med at kende konsekvenserne af den her udflytning,” tilføjer hun. 

S og SF lancerer nu fælles opgør mod ghettoer
Socialdemokratiet og SF er gået sammen om et ghettoudspil, som skal bekæmpe parallelsamfund.

Her foreslår de to oppositionspartier otte konkrete tiltag, der blandt andet skal skærpe det såkaldte bopælskrav. Det betyder, at flygtninge på offentlig forsørgelse først efter fem år får ret til at flytte til en anden kommune, end den de er blevet anvist.

Det skriver Berlingske.

”Løsningen kommer ikke indefra, må vi erkende,” siger S-formand Mette Frederiksen til Berlingske.

”Den bliver man nødt til at kæmpe for udefra, ellers sker der en underminering af vores samfund og den gensidige tillid, som er hele forudsætningen for, at du kan have et skattefinansieret velfærdssamfund,” fortsætter hun.

Det sker i dag
Kl. 9.00: KL's sundhedskonference ”Forebyggelse for fremtiden” i Kolding.

Kl. 13.00: Møde i folketingssalen, der indledes med statsministerens spørgetime. Herudover skal Folketinget blandt andet diskutere udsendelse af militære bidrag til Nato i Middelhavet og indsatsen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Kl. 14.00: Ældreminister Thyra Frank (LA) skal i samråd om bemandingen på plejehjem,

Kl. 14.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i samråd om den økonomiske situation på landets folkeskoler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00