Dagens overblik: Samuelsen skal stå skoleret over for kritisk bagland

POLITISK OVERBLIK: LA-toppen skal under dagens hovedbestyrelsesmøde mødes med et bagland, hvor flere vil ud af regeringen og have en ny ledelse. Og flere russiske kampfly kommer for tæt på Danmark. Få dit overblik her.  

LA-formand Anders Samuelsen skal i dag mødes med partiets hovedbestyrelse, der er klar med kritik af LA-toppen og opfordringer til at trække sig fra regeringen.
LA-formand Anders Samuelsen skal i dag mødes med partiets hovedbestyrelse, der er klar med kritik af LA-toppen og opfordringer til at trække sig fra regeringen.Foto: /ritzau/Szilard Koszticsak
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Udenrigsminister og LA-formand Anders Samuelsen skal i eftermiddag i Nyborg stå skoleret efter et mildt sagt tumultarisk forløb om finanslov og skatte- og udlændingeforhandlinger, der har skabt rystelser i blå blok – et forløb, han selv har sagt undskyld for. 

Her vil han til hovedbestyrelsesmødet blandt andet blive mødt af opfordringer til at træde tilbage som formand og træde ud af regeringen, som partiet har været en del af i lidt over et år.

”Jeg har tænkt mig at opfordre til, at vi trækker os fra regeringen,” siger hovedbestyrelsesmedlem Søren Nielsen, der også er landsformand for Liberal Alliances Ungdom, til Ritzau.

Han er ikke den eneste fra baglandet, der har samme ønske. Men en udtrædelse af regeringen er dog flere gange afvist af LA-toppen.

Krig på ord
Finansordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen, er inden landsmødet ude med riven efter alle partier i blå blok.

I P1’s politiske magasin, Slotsholmen, sammenligner han DF med et barn, der blev drillet i folkeskolen, men som nu tager grusom hævn.

”DF har gjort meget godt. Det var forkert, at de blev mobbet. De havde en pointe i udlændingepolitikken, men Dansk Folkeparti er ikke længere det dårlige selskab. Eller de ukorrekte. De har sejret, og når man gør det, må man vise format,” siger Joachim B. Olsen i programmet.

… også i regeringen
Og i Jyllands-Posten langer regeringsfællerne ud efter LA, der ifølge V og K spillede sine kort for dårligt i forhandlingerne med DF om skat og udlændinge, fordi de for tidligt annoncerede de ”historisk store skattelettelser”.

”Men den der tilgang, hvor man ikke må sige noget, som V og K så åbenbart hælder til, hvor store resultater har det egentligt skaffet dem op gennem nullerne?” spørger Joachim B. Olsen spydigt tilbage.

Den seneste tids uro omkring LA betyder ifølge en klumme fra Michael Kristiansen, at partiet måske snart kan ane spærregrænsen. Læs hele klummen her.

Flere handicappede skal i arbejde
Højkonjunkturen har bidt sig fast, og arbejdsgivere har fundet den store støvsuger frem for at undgå flaskehalse og produktionstab.

Men jobfesten er gået uden om de handicappede. Ud af knap 300.000 bevægelseshandicappede personer i Danmark er kun 171.000 i beskæftigelse, skriver Altinget.

Det vil regeringen gerne ændre på og varsler nu et handicappolitisk udspil i løbet af foråret, som skal bane vej for flere handicappede på arbejdsmarkedet.

"Det går forrygende godt på arbejdsmarkedet i øjeblikket med høj beskæftigelse og lav ledighed. Det skal vi sørge for også kommer mennesker med handicap til gavn," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Altinget.  

Småbørns trivsel registreres uden samtykke
Kommuner gemmer data om institutionsbørns trivsel og udvikling. Registreringen oplyses ikke til forældrene, hvilket er i strid med loven, skriver Politiken.

"Vi har ikke sendt noget ud til forældrene om den her nye registrering. Og alt det med data har vi ikke fået noget at vide om fra forvaltningen," siger en institutionsleder, som også ønsker at være anonym.

I København er der én blandt 20 kommuner, der bruger det it-system, som indsamler dataene. Her erkender forvaltningen, at ”det er helt tydeligt, at persondataloven ikke er overholdt i alle forhold.”

”Det er selvfølgelig ikke i orden,” siger ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) til avisen.

Flere russiske fly kommer for tæt på
Danske F-16-fly går stadigt oftere på vingerne, fordi russiske militærfly nærmer sig dansk luftrum, skriver Berlingske.

Tendensen er den samme i de baltiske lande, hvor Danmark nu overtager ansvaret for bevogtningen.

Den slags situationer er der blevet flere af. Nye tal fra Forsvaret viser, at danske F-16-fly gik på vingerne 37 gange i 2017 som del af bevogtningen af dansk luftrum.

"Jeg går ud fra, at det er en bevidst strategi, at man nu vil markere sig tydeligt," siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Det sker i dag:
- LA holder hovedbestyrelsesmøde i Nyborg.

- Kl. 10: Møde i Folketingssalen med en forespørgsel til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) af Christian Langballe (DF) m.fl. om regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00