Dagens overblik: Social snyd får DF til at efterspørge mere kontrol

POLITISK OVERBLIK: Efter afsløring af at udrejste borgere stadig får sociale ydelser, efterspørger DF mere kontrol. Derudover skaber resistente svampe-bakterier frygt på Christiansborg. Få overblik over dagens politiske nyheder her. 

Dansk Folkeparti vil nu have øget kontrol med uddeling af sociale ydelser i alle landets kommuner 
Dansk Folkeparti vil nu have øget kontrol med uddeling af sociale ydelser i alle landets kommuner Foto: /Ritzau/ Liselotte Sabroe
Christina Houlind

Selvom Christiansborg holder vinterferie, vrimler det alligevel med politiske nyheder.  

Vi starter hos TV 2, som kan fortælle om snyd med offentlige midler.

I Odense Kommune arbejder en kontrolgruppe målrettet med at finde borgere, der modtager offentlig forsørgelse, selvom de er flyttet ud af landet. Fra 2016 til 2017 er kommunen gået fra at hente 730.00 kroner til knap 1,6 millioner ved at identificere udrejste borgere, der stadig modtager offentlig forsørgelse.

Ifølge Berlingske har det fået Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, til at efterspørge strammere kontrol med udbetaling af sociale ydelser i alle landets kommuner.

"Der kommer nogle tilrejsende til Danmark, som ikke helt har forståelsen af, hvordan velfærdsydelser finansieres: Af fællesskabet. Det er grotesk, at man modtager ydelser, hvis man er bortrejst," siger han ifølge Berlingske.

Datadeling af karantæneramte fodboldbøller
Det skal være sværere for fodboldbøller at få adgang til stadion.

En ny bekendtgørelse fra Justitsministeriet skal gøre det muligt for fodboldklubber at dele oplysninger om, hvem der har karantæne. 

Tidligere har klubberne ikke måttet videregive oplysningerne. Men nu kan de videregive oplysninger om de karantæneramte både digitalt og ved fysiske lister.

”Det skal være en god oplevelse for både børn og voksne at se fodbold på stadion. Desværre har vi gentagne gange set eksempler på, at hensynsløse fodboldbøller spreder utryghed og ødelægger fodboldoplevelsen for alle de helt almindelige fans. Det er fuldkommen uacceptabelt, og derfor er det vigtigt, at klubberne nu får bedre mulighed for at dele oplysninger om, hvem der har karantæne. På den måde sikrer vi, at de karantæneramte fodboldbøller ikke bliver lukket ind på stadion, så vi undgår at se flere vanvidsscener på tribunen," siger justitsminister Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

Svampebekymring på Christiansborg
SF kalder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd. Det sker i kølvandet på, at DR Nyheder i går kunne fortælle, at flere danskere bliver ramt af svampeinfektioner, hvor svampebakterierne er resistente. 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil have problemet undersøgt nærmere.

"Jeg tager problemet med resistens meget alvorligt. Det er imidlertid svært at handle på det grundlag, vi har i dag, da der ikke er resultater, der tydeligt peger i retning af, at brugen af svampemidlerne i landbruget medfører resistens hos mennesker. Derfor vil jeg bede om, at det undersøges nærmere," siger han til DR.

Ny rapport: Statens it-sikkerhed er hullet
Ny rapport fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at flere statslige myndigheder halter efter den digitale udvikling, når det kommer til at sikre vores data.

Det skriver Berlingske.

Ifølge rapporten lever Danmark ikke op til internationale it-sikkerhedsstandarder.

Det er Finansministeriet, der har stået i spidsen for at få lavet rapporten, og innovationsminister Sophie Løhde (V) vil sammen med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) senere præsentere en ny strategi på området.

"Det er et vink med en vognstang om, hvor vigtigt det er, at vi tager IT-sikkerheden alvorligt. Vi er et af de mest digitaliserede lande overhovedet, og det gør os mere sårbare over for hackerangreb. Derfor skal vi steppe op og opruste på vores digitale sikkerhed," siger hun til Berlingske.

Ny analyse: Parallelsamfund er udbredt i ghettoområder
Økonomi- og Indenrigsministeriet udkommer i dag med en ny analyse, der konkluderer, at parallelsamfund er udbredt i ghettoområder.

Ifølge analysen er det svært at komme med et præcist tal på, hvor mange borgere med ikke-vestlig baggrund der lever i parallelsamfund. Men ved hjælp af forskellige indikatorer giver analysen et indtryk af, hvor mange ikke-vestlige familier der har det, som analysen kalder beskeden kontakt til det danske samfund. Analysen konkluderer, at der tale om 28.000 familier.

"Jeg er glad for, at vi har fået ny viden om omfanget af parallelsamfund, og hvor vi bedst sætter ind. Det giver et bedre grundlag for at diskutere mulige løsninger og for at følge udviklingen. Regeringen vil om kort tid præsentere et udspil med flere markante initiativer, der tager fat om problemernes rod," siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

Men Radikales politiske leder Morten Østergaard siger til DR, at der ikke er brug for mere statistik på området.

"Man ved jo godt, hvad problemerne er. Der er alt for meget symbolpolitik og alt for meget tro på, at vi inde på Christiansborg kan sidde med statistikken og et lovforslag og klare de her problemer," siger han til DR.

Ifølge Dansk Folkeparti er tilstrømningen af flygtninge Danmarks største problem. Derfor mener partiets integrations- og udlændingeordfører Martin Henriksen ifølge Jyllandsposten, at der er brug for et asylstop.

Socialdemokratiet mener ifølge Jyllandsposten, at man bedst bekæmper parallelsamfund gennem blandede boligområder. Derfor bør der ifølge Socialdemokratiet ikke bo mere end 30 procent indvandrere i et boligområde.

Du kan læse analysen her

KL: Forældrebestyrelser kan selv håndtere madpolitikken 
I weekenden opstod der enighed blandt Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre om, at kostpolitik og kønsopdelt svømmeundervisning er en politisk beslutning.

Det skriver Politiken.

Det er Rebilds borgmester Leon Sebbelin (R), der er formand for KL's Børne- og Kulturudvalg, dog ikke enig i. Han mener derimod, at det er en opgave for forældrebestyrelserne i landets kommuner.

"Hvis man frygteligt gerne vil have fingrene nede i hverdagen i 98 kommuners daginstitutioner fra Christiansborgs side af, så tror jeg, at det er et forkert sted, man har ladet sig vælge ind," siger han til Politiken. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00