Dagens overblik: Staten vil granske muligt dansk våbensalg til krigsførelse i Yemen

OVERBLIK: Erhvervsstyrelsen åbner en undersøgelse af våbenproducenten Termas salg af radardele til Emiraterne trods våbenembargo. Økonomiforhandlingerne går i gang, og regeringen har løftet sløret for dele af klimaplan. Få overblikket. 

Godmorgen. Velkommen til dagens politiske overblik hos Altinget på en mandag, hvor landets restauranter genåbner, og de ældste elever vender tilbage til skolerne.

Vi begynder dog dagens nyhedsgennemgang et helt andet sted.

Søndag kunne TV 2, Danwatch og det hollandske medie Lighthouse Reports i samarbejde afsløre, at den danske våbenproducent Terma har leveret radardele til emiratiske krigsskibe, der er blevet brugt militært i borgerkrigen i Yemen.

Det er sket, selvom der siden 2018 har været et forbud mod eksport af militærudstyr til De Forenede Arabiske Emirater.

Afsløringen får nu Erhvervsstyrelsen til at indlede en undersøgelse af sagen.

"I lyset af at der er våbenembargo mod Yemen, vil Erhvervsstyrelsen derfor indlede en undersøgelse af den konkrete sag, som skal afklare, om eksportkontrolreglerne er blevet brudt," skriver Erhvervsstyrelsen i en mail til TV 2 og Danwatch.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er klar til at ændre reglerne, hvis det viser sig, at de ikke er gode nok. 

Det sagde ministeren søndag til TV 2 Nyhederne. 

Regeringen præsenterer klimahandlingsplan
På onsdag præsenterer klimaminister Dan Jørgensen (S) regeringens forslag til første del af den længe ventede klimahandlingsplan.

Det skriver Politiken.

Med planen tager regeringen hul på energi- og affaldsområdet, heriblandt varmesektoren, hvor el fremover skal spille en større rolle end i dag.

Regeringen vil blandt andet afsætte 2,3 milliarder kroner til at udskifte olie- og naturgasfyr med grøn varme. Ifølge Politiken kan regeringens plan udfase op mod en fjerdedel af de omkring 460.000 olie- og naturgasfyr, der er i brug i dag.

Læs mere på Altinget Energi og Klima.

Regeringen vil ensarte affaldssortering
Derudover vil regeringen som en del af klimahandlingsplanen gøre affaldssortering ens for alle i Danmark.

Det skal ske med et system, hvor affaldet deles op i ti forskellige typer, skriver Ritzau.

Affaldet skal ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) sorteres på samme måde, uanset om det er i hjemmet, sommerhuset, på arbejdspladsen eller i det offentlige rum.

Økonomiforhandlinger skydes i gang 
Mandag starter de årlige forhandlinger mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) om næste års kommuneøkonomi.

Forhandlingerne starter midt i en historisk krise, hvor konjunkturerne dykker, og ledigheden stiger. Det er derfor tid til at føre klog krisepolitik og sikre højere offentlige investeringer og holde en hånd under de ansatte.

Det siger KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), i et interview med Altinget forud for mandagens forhandlinger. 

Læs interviewet her

Danske leverandører forbigået ved coronaindkøb
En række virksomheder, der til daglig leverer værnemidler og testudstyr til regionerne, er blevet forbigået under coronakrisen. I stedet har myndighederne købt direkte ind fra Kina og modtaget værnemidler gennem donationer.

Det skriver Politiken.

En af virksomhederne er AH Diagnostics, der forgæves har henvendt sig til myndighederne med tilbud om testudstyr, skriver avisen.

"Det er en forretning for os, ja, men vi har også bare villet hjælpe til i den akutte situation og har derfor også tilbudt at udlåne udstyr uden betaling. Og så bliver man da enormt frustreret, når svarprocenten er lig nul," siger Niels Stampe Rüdiger, direktør i AH Diagnostics, til Politiken.

Det sker i dag

  • Klokken 08.00: Verdenssundhedsorganisationen, WHO, holder mandag og tirsdag et afkortet og virtuelt årsmøde, hvor corona ventes at være det altoverskyggende emne.
  • Klokken 09.00: Sagen mod tidligere hærchef fortsætter i Retten i Viborg. Den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen anklages for at have fremmet sin hustrus karriere gennem magtmisbrug.
  • Klokken 09.00: Kommissionen, som undersøger tidligere minister Inger Støjbergs (V) instruks om adskillelse af asylsøgende par, fortsætter sine afhøringer. Mandag afhøres en tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet.
  • Klokken 11.30: Miljøminister Lea Wermelin (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) præsenterer regeringens bud på en mere grøn affaldssektor.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Ministre i samråd og forhandlinger om udvidet fase 2-genåbning Ugen i dansk politik: Ministre i samråd og forhandlinger om udvidet fase 2-genåbning Næste artikel DHL Stafetten er aflyst i år DHL Stafetten er aflyst i år
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.