Dagens overblik: Statens fejlslagne byggerier skal kulegraves

POLITISK OVERBLIK: Rigsrevisionen skal undersøge byggesager, DF og S tøver med at samarbejde lokalt, og måske er et nyt medie på vej.

Når det gælder dansk politik, er der spredt fægtning i nyhedsbilledet denne onsdag. Her er dit overblik over dagens historier.

Politiken fortæller, at Rigsrevisionen nu bliver sat til at undersøge statens fejlslagne nybyggerier til universiteterne. Det sker efter avisens afsløringer af massive forsinkelser, budgetoverskridelser i milliardklassen og fejlbehæftede bygninger til særligt Københavns Universitet og Aalborg Universitet.

Formanden for Folketingets statsrevisorer, Peder Larsen (SF), siger, at statsrevisorerne er enige om at få iværksat en kulegravning.

”Der behøver ikke være begået de samme fejl alle steder, men det er vigtigt, at vi i fremtiden kan lære af fortiden. Nu skal vi ikke konkludere noget på forhånd, men for mig ligner det her jo en gigantisk skandale”, siger Peder Larsen.

Kun få valgforbund mellem S og DF
Selv om DF-formand Kristian Thulesen Dahl på årets folkemøde opfordrede DF-byrødder til at samarbejde med Socialdemokratiet ved det kommende kommunalvalg, er der kun få steder lagt i kakkelovnen til et tæt samarbejde. Det viser en kortlægning fra DR.

I blot fire af landets 98 kommuner går de to partier til valg sammen som del af det samme valgforbund. 

”Valgforbundene plejer i 80 procent af tilfældene at gå med over i konstitueringerne. Så det giver en første indikation på, hvem der kommer til at lege med hinanden,” siger professor og kommunalvalgsforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

Åbner ungdomsklubber efter skuddrab
Drabet på en 16-årig dreng på Østerbro i København natten til tirsdag får Københavns Kommune til undtagelsesvis at holde ungdomsklubber og andre tilbud til unge åbne i resten af efterårsferien.

Overborgmester i København Frank Jensen fortæller til TV 2, at kommunen har lagt en plan sammen med politiet og at SSP-medarbejdere er kaldt ind for at kunne tage samtaler med bekymrede børn og unge.

”Dem skal vi lige have ro på, og det er derfor, vores klubber er ude og holde ekstraordinært åbent, og vores gadeplansmedarbejdere er ude og give en hjælpende hånd til de børn og unge, som føler en meget stor sorg lige i øjeblikket”, siger Frank Jensen.

Kritik: Frikendelse af embedsværk holder ikke
Da Bo Smith-udvalget i 2015 frikendte embedsværket for at ligge under for politisk pres, holdt konklusionerne ikke. Den skarpe kritik kommer fra to samfundsforskere ved Roskilde Universitet, som har gennemgået det metodiske arbejde bag udvalgets konklusioner. Det skriver Information.

Det er særligt problematisk, fordi udvalget er blevet brugt af både politikere og i forskerkredse til at lægge debatten om embedsværket død, siger den ene af forskerne, Pernille Boye Koch.

"Bo Smith-udvalgets undersøgelse er blevet brugt til at afvise den bekymring, man kunne have for, at et for stort politisk pres har ført til, at der er noget galt i embedsværket," siger hun.

Danske medier overvejer fælles faktatjek
Danske nyhedsforbrugere kan muligvis se frem til endnu et medie at orientere sig efter. DR, Kristeligt Dagblad, Ritzau og TV 2 melder nemlig ud, at de er åbne for at se på et fælles faktatjekmedie, skriver Politiken.

Det sker, efter at avisen mandag fortalte om netmediet Faktisk.no i Norge, som private medier og public service-udbyderen NRK står sammen om.

"Det vigtigste er, at vi får en troværdig aktør. Fordelene vil være, at medier kan viderebringe artiklerne bredt og at organisationer, som bruger vores tjeneste, kan få et overblik over, hvad der er op og ned", siger chefredaktør og direktør Lars Vesterløkke.

De fire danske medier vil nu tale sammen om mulighederne.

Forrige artikel Højborg: Mette forlod Lejre – og alle forventer, at hun tager vælgerne med Højborg: Mette forlod Lejre – og alle forventer, at hun tager vælgerne med Næste artikel Her er de 12 byrødder, Nye Borgerlige allerede har i hus Her er de 12 byrødder, Nye Borgerlige allerede har i hus
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.