Dagens overblik: Statsministeren kritiseres for at fremsætte for mange lovforslag

Tidligere biskop og præst ved flere kongelige begivenheder skal bisætte Uffe Ellemann-Jensen. Statsminister Mette Frederiksen får kritik, fordi regeringen har fremsat mange lovforslag i slutningen af folketingsåret. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Placeholder image
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Lyt til artiklen

Velkommen til et nyt politisk nyhedsoverblik fra Altinget på en ganske særlig dag i dansk politik.

Ved middagstid i dag bliver den tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen bisat fra Holmens Kirke i København.

Og det er en ganske særlig præst, som skal stå for bisættelsen. Efter Uffe Ellemann-Jensens eget ønske er det den tidligere biskop Erik Norman Svendsen, som senest var præst ved prins Henriks bisættelse i 2018. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske

Regeringen kritiseres for stor mængde lovforslag

Bisættelsen stjæler dog ikke hele mediebilledet i dag, hvor der er indtil flere politiske nyheder. Vi lægger ud med Jyllands-Posten, hvor der rejses kritik af statsminister Mette Frederiksens (S) lovmølle. 

I et brev til statsministeren udtrykker Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) en bekymring over mængden af lovforslag, der er kommet fra regeringens side efter 1. april. Den dato er ellers normalt fristen for fremsættelse af nye forslag inden folketingsårets afslutning. Siden fristen har regeringen fremsat yderligere 38 lovforslag – fraregnet hastelove.

”Overordnet set er det Udvalget for Forretningsordenens opfattelse, at det er utilfredsstillende, hvis det bliver almindeligt, at den nævnte frist overskrides,” skriver Henrik Dam Kristensen ifølge Jyllands-Posten.

Både Venstre, Enhedslisten og Konservative langer ud efter regeringen. Partierne advarer om, at det høje antal lovforslag giver risiko for lovsjusk, fordi politikerne ikke har god nok tid til at behandle dem.

Partiledere rejser spørgsmål om fortrolige briefinger

Både Lars Løkke Rasmussen og Morten Messerschmidt sætter nu spørgsmålstegn ved indholdet af de fortrolige briefinger om Lars Findsens sigtelse. Det skriver Berlingske

Berlingske bragte søndag en historie, hvor avisen kunne berette om indholdet af sigtelsen mod FE-chefen Lars Findsen i den omdiskuterede sag, der også har omfattet en sigtelse mod folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen (V).

Ifølge Berlingske har politikerne, som har modtaget den særlige fortrolige briefing, ikke fået alle oplysninger. Både Morten Messerschmidt eller Lars Løkke Rasmussen er forsigtige med at kommentere sagen, da det netop er fortrolige samtaler. Men begge siger, at det tyder på, at de ikke har fået alle oplysninger.

”Man kan måske sige, at jeg ikke fik et fyldestgørende billede af sagen under briefingen,” siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Nyt partnerskab om dansk genopbygningsarbejde i Ukraine

Regeringen tager et første skridt mod dansk hjælp med genopbygningen af Ukraine efter russernes invasion. Det sker med et nyt offentligt-privat partnerskab, som skal undersøge, hvordan Danmark bedst muligt kan bistå Ukraine med genopbygningsarbejdet.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse

Det nye partnerskab skal blandt andet se på, hvordan danske virksomheder i samspil med internationale fonde og aktører kan bidrage til genopbygningen.

Samtidig skal partnerskabet også afsøge kommercielle muligheder og rammebetingelser i forbindelse med den forventede indsats i Ukraine. Derudover skal det også undersøges, hvordan danske virksomheder kommer ind på det ukrainske marked, så samhandlen med Ukraine kan øges.

Dagens interview: Mette Frederiksen varsler storm af kriser

Selv efter coronapandemien og Ruslands krig i Ukraine er det ikke slut med kriserne i Danmark – og resten af Europa. Sådan siger statsminister Mette Frederiksen i et interview med Børsen

“Den globale pandemi – corona er ikke overstået – kommer tilbage på en eller anden måde. Og pandemien møder inflationen, der potentielt kan sætte sig i en recession. Det, kombineret med en forestående fødevarekrise, der kan sætte sig i øget migration. Læg dertil en klimakrise,” siger hun til Børsen.

Læs mere om statsministerens syn på fremtiden i interviewet lige her

Det sker i morgen

  • Klokken 10.00: Kulturudvalget har kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i åbent samråd for at give en status på arbejdet med at udflytte danseuddannelsen til Holstebro.
  • Klokken 18.30: Cykelløbet Tour de France starter i år i Danmark, og starten skydes i gang onsdag aften med holdpræsentation i Tivoli, hvor der foruden præsentationen af de deltagende ryttere også er en koncert med Lukas Graham. Selve løbet starter fredag med 1. etape i København.
Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Folketinget, MF (S)
postbud

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser