Dagens overblik: Statsministeriet laver fejl til 4,2 millioner kroner

Presset på Boris Johnson stiger, atomkraft får grønt stempel i EU og fødevareministeren involveret i nyt bilagsrod. Få torsdagens nyhedsoverblik.

Statsministeriet har glemt at søge om refusion for udgifter, når Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen har deltaget i EU-topmøder.
Statsministeriet har glemt at søge om refusion for udgifter, når Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen har deltaget i EU-topmøder.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Velkommen til torsdagens politiske overblik.

En "administrativ fejl" betyder, at Statsministeriet har glemt at søge om refusion for udgifter, når statsministrene Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen har deltaget i EU-topmøder. Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Fejlen er sket i perioden 2016 til 2021, hvor ministeriet kunne have fået dækket transport- og hoteludgifter. Udenrigsministeriet rettede den 31. maj henvendelse til EU for at undersøge, om det var muligt at få refusion med tilbagevirkende kraft. EU har meddelt, at det ikke er muligt, da regnskaberne for 2016 til 2021 var afsluttet. Fejlen koster derfor statskassen 4,2 millioner kroner.

"Der er nu indført en ny administrativ praksis, så det sikres, at der søges refusion for både transport og hotel for alle rejser til EU-topmøder, der er eller vil blive gennemført i 2022 og derefter," udtaler Helene May Vibholt, afdelingschef for organisation og service i Statsministeriet, i pressemeddelelsen.

Presset på Boris Johnson stiger

Vi drager nu mod Storbritannien, hvor presset på premierminister Boris Johnson stiger, efter at mindst 50 af Johnsons partifæller har forladt regeringen de seneste dag. Presset er blevet så stort, at Boris Johnson går af som konservativ leder, melder flere britiske medier, heriblandt BBC.

Det politiske stormvejr, som Johnson er havnet i, tog til tirsdag, hvor finansminister Rishi Sunak og sundhedsminister Sajid Javid sagde op, hvilket har fået en række andre ministre til at trække sig. Senest har Boris Johnson valgt at fyre ministeren for bolig, lokalsamfund og lokale myndigheder, Michael Gove.

Boris Johnson oplever mistillid som følge af den såkaldte Partygate, som handler om, at forbudte fester fandt sted i Johnsons embedsbolig, mens Storbritannien var i coronalockdown.

EU-Parlamentet giver atomkraft grønt stempel

Et omdiskuteret forslag fra EU-Kommissionen om at grønstemple naturgas og atomkraft endte onsdag med, at danske europaparlamentarikere fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti led et nederlag. Det skriver Altinget.

Europaparlamentarikere havde lavet en indsigelse, der – hvis den havde fået de nødvendige 353 stemmer – villet have tvunget Kommissionen til at sadle om. Med 278 stemmer for og 328 stemmer imod blev inklusionen af naturgas og atomkraft en realitet.

Socialdemokraten Niels Fuglsang kalder det "en sort dag for klimaet," mens Konservatives Pernille Weiss siger, at den sunde fornuft har sejret. Find reaktioner og den danske stemmefordeling her:

Læs også

Rasmus Prehn involveret i nyt bilagsrod

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) skrev på middagsregning, at han havde spist med en journalist, som pure afviser at have deltage i middagen med ministeren. Det skriver Ekstra Bladet.

Hvis ministeren uanset årsagen bevidst har skrevet et forkert navn på et bilag, som han har indleveret til ministeriet og fået det refunderet, er det stik imod både lov og regler, vurder fagansvarlig for forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing over for Ekstra Bladet.

Sagen med det forkerte navn på middagsregningen fra juni 2020 kommer efter afsløringer om, at Rasmus Prehn har spist med journalister, hvor enten ministeriet har betalt, eller hvor ministeren efterfølgende har valgt at betale pengene tilbage. Der har også være udlæg med ministerkortet til øl. Rasmus Prehn skriver på Facebook, at der er tale om en fejl. Han vil nu betale hele regningen for middaggen, men han skriver ikke, hvem det var, som han spiste middagen med.

Enhedslisten kalder manglende psykiatriplan for løftebrud

Efter skyderiet i indkøbscenteret Field's er debatten om tiårsplanen for psykiatrien endnu engang blusset op. Hvis regeringen med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i spidsen ikke lander en aftale inden et eventuelt folketingsvalg, vil der være tale om et løftebrud. Det siger Enhedslistens psykiatriordfører, Pernille Skipper, til DR.

"De seneste par måneder har vi gået og råbt ad Magnus Heunicke – både bag lukkede døre, men også i pressen – for at sige til ham, at vi er altså bange for, at det, han gør lige nu, det er at trække tiden, siger hun til DR.

Tiårsplanen for psykiatrien står i forståelsespapiret, som regeringen indgik med støttepartierne, da Mette Frederiksen (S) kom til magten efter det seneste folketingsvalg. Magnus Heunicke siger til DR, at forhandlingerne om tiårsplanen kan begynde efter sommerferien, eftersom at han fortsat har "travlt med forhandlinger om en anden reform, nemlig sundhedsformen".

Lobbyister lagde ikke alt frem for sundhedsordføre

Konsulentbureauet Rud Pedersen har "på alle måder" brudt spillereglerne for lobbyisme. Det skriver Jyllands-Posten, som har indsamlet vurderinger fra fagfolk.

Sagen handler om, at bureauet i kampen mod et alkoholforbud på 18 år hævdede at arbejde på vegne af den danske ungdom gennem Ansvarlig Ungdom, som består af 18 ungdomsorganisationer, mens bureauet i det skjulte blev betalt af Bryggeriforeningen.

Ansvarlig Ungdom afholdte en konference den 30. august sidste år, hvor sundhedsordførere og interessenter inden for alkoholområdet deltog. Men intet sted i invitationsmailen til konference stod der, at Bryggeriforeningen betalte Rud Pedersen for det arbejde, som bureauet udførte for Ansvarlig Ungdom. Finn Frandsen, professor i virksomhedskommunikation på Aarhus Universitet, vurderer, at "retningslinjerne for god lobbyisme er på alle måder overskredet, og bureauet har et kolossalt forklaringsproblem," siger Finn Frandsen, som også retter en "heftig kritik" mod Bryggeriforeningen.

Rud Pedersen vil ikke stille op til et interview med Jyllands-Posten. Direktør Jonas Juul Bisserup Bechfeldt skriver i en mail, at han mener, at "det er korrekt, når vi skriver, at vi inviterer på vegne af Ansvarlig Ungdom, men det burde have fremgået, at Bryggeriforeningen bidrog til at afholde konferencen".

Regeringen vil gøre Danmark mindre attraktiv end Ungarn

På listen over EU-lande med flest asylansøgere per indbyggere er Danmark faldet ned på en 20. plads. Selvom det er historisk lavt, ønsker udlændinge- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S), at Danmark kommer nederst under blandt andre Ungarn, skriver Avisen Danmark.

"Vi står bare på det synspunkt, at den måde migration og flygtningestrømme fungerer på over Middelhavet er dysfunktionel. Man skaber menneskesmuglerindustri og folk dør i Middelhavet. Sådan vil vi ikke have det. Og vil man ændre det, må man starte med sig selv," siger han til aivsen.

Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, kalder det usolidarisk, at Danmark tager imod en mindre andel af Europas asylansøgere, eftersom at "vi er et rigt land med plads og råd til at tage imod flere asylansøgere. Nu står Grækenland og Italien med regningen og ansvaret for verdens asylansøgere på i hvert fald europæisk plan".

Det sker i dag:

  • Løbende: G20-landenes udenrigsministre afholder møde den 7. og 8. juli på Bali, efter at krigen i Ukraine har skabt splid i gruppen, fordi flere lande ønsker at udelukke Rusland.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Frandsen

Professor ved Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet
mag.art. et cand.mag., Romance Philology and History of Ideas (Aarhus Uni. 1982)

Jonas Juul Bisserup Bechfeldt

Særlig rådgiver, kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M)
cand.soc. i politisk kommunikation og Ledelse (CBS), MA i politisk kommunikation & management (CBS)

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party









0:000:00