Dagens overblik: Stefan Löfven præsenterer ny regering, og sygeplejerådet overvejer at udvide strejke

Økonomer advarer mod forslag fra Enhedslisten, Danmark og Emiraterne støtter ifølge ambassadør hinandens FN-kandidatur, og professor modsiger partier om tv-transmission i Rigsretten. Få nyhedsoverblikket fredag.

"Vi kommer til at være lydhøre overfor, hvad partierne siger," har Stefan Löfven, der fredag præsenterer en ny regering, sagt.
"Vi kommer til at være lydhøre overfor, hvad partierne siger," har Stefan Löfven, der fredag præsenterer en ny regering, sagt.Foto: Christine Olsson/TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

God formiddag, og velkommen til et rids af fredagens vigtigste nyheder i dansk – og svensk – politik.

Vi begynder nemlig i Sverige, hvor Socialdemokraternes leder, Stefan Löfven, har præsenteret en ny regering. Regeringen består ikke af nogen nye ministre, skriver SVD.

Svenskerne har de seneste uger oplevet en regeringskrise, som regeringens hidtidige støtteparti, Vänsterpartiet, udløste. Vänsterpartiet var utilfreds med, at regeringen ville sætte huslejen fri for nybyggeri og foreslog at fjerne et lejeloft. Det førte til en mistillidsafstemning i Riksdagen, som endte med, at Stefan Löfven den 21. juni måtte gå af som statsminister.

Stefan Löfven kom den 7. juli tilbage på posten som Sveriges statsminister efter en afstemning i Riksdagen, hvor han ikke måtte have et flertal af Riksdagens 349 medllemer imod sig. 173 medlemmer stemte nej til, at Stefan Löfven skulle fortsætte som statsminister, mens 116 stemte ja, og 60 stemte blank. Stefan Löfven  undgik dermed at træde af med to stemmer.

"Landet har brug for en regering. Det er en problematisk parlamentarisk situation, men alle skal hjælpe og bidrage til en løsning. Vi kommer til at være lydhøre overfor, hvad partierne siger," sagde Stefan Löfven onsdag.

Ambassadør: Danmark og Emiraterne støtter hinandens FN-kandidatur
Selv om Forenede Arabiske Emirater har store udfordringer med menneskerettigheder, har Danmark støttet landet i at få en plads i FN's Sikkerhedsråd. Til gengæld lover Emiraterne at stemme på Danmark, når der næste gang skal vælges nye medlemmer til Sikkerhedsrådet. Det skriver Altinget.

"Danmark er ét af de lande, som har stemt på Emiraterne," lyder det fra Emiraternes ambassade i København.

Udenrigsministeriet vil ikke kommentere direkte på meldingen fra Emiraterne, der ifølge en opgørelse fra FN’s menneskeretsorgan, OHCHR, har undladt at ratificere en række FN-traktater, og som ifølge både Amnesty International, Human Rights Watch og det amerikanske udenrigsministerium fortsat har store udfordringer med menneskerettighederne på en række områder i landet. 

Sygeplejerådet overvejer at udvide strejke
Dansk Sygeplejeråd overvejer, om flere sygeplejersker skal udtages til strejken, som 5.000 sygeplejersker allerede deltager i. Det siger formand Grete Christensen til Ritzau ifølge TV 2.

"I øjeblikket drøfter vi meget intenst, om og hvordan vi skal udtage ekstra områder. Jeg kan ikke præcis sige, hvornår vi kommer med det, men vi er inde i nogle grundige overvejelser," siger hun.

Sygeplejerskerne har siden 19. juni strejket, efter at de stemte nej til et mæglingsforslag til en ny overenskomst. Sygeplejerskerne vil have højere løn og et opgør med tjenestemandsreformen, der ifølge sygeplejerskerne har skabt et lønefterslæb.

Professor modsiger partier: Rigsretten kan ikke selv tillade tv-transmissioner 
Flere partier i Folketinget har benyttet et argument om, at Rigsretten i forvejen havde mulighed for selv at tillade tv- og lydtransmission efter den eksisterende lovgivning. Men det har Rigsretten ikke mulighed for, fastslår juraprofessor Jørn Vestergaard i Politiken.

Argumentet blev brugt op til, at et bredt flertal i juni afviste et lovforslag fra tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om at tillade tv- og lydtransmission under rigsretssagen mod hende. En række medier anmodede efterfølgende Rigsretten om lov til at transmittere fra retssagen, men ifølge en kendelse var der ikke "grundlag" for at give tilladelse til det – bortset fra ved starten og ved domsafsigelsen.

"I lyset heraf kan det godt undre, at en række ordførere begrundede deres afvisning af Inger Støjbergs lovforslag med, at det ville de overlade til Rigsretten af afgøre," siger Jørn Vestergaard til Politiken.

Retsordfører Kristian Hegaard (R) udtaler nu, at "jeg tog munden for fuld," mens retsordfører Peter Skaarup (DF) mener, at "det er en skam, at man bruger forkerte argumenter til at afvise forslaget".

Økonomer advarer mod forslag fra Enhedslisten
Enhedslisten går til finanslovforhandlingerne med et krav om et projekt med en arbejdsuge på 30 timer i udvalgte kommuner for at sætte ind over for stress. Men nu advarer økonomer kraftigt mod forslaget, som bliver kaldt "uansvarligt," skriver Berlingske.

"I en større skala kan det munde ud i en kæmpemæssig regning," siger Michael Svarer, som er økonomiprofessor på Aarhus Universitet og er tidligere overvismand.

Enhedslisten vil have afsat 50,5 millioner kroner til projektet, som handler om, at 40 ansatte i ti forskellige kommuner skal arbejde 30 timer om ugen i stedet for 37. De 40 ansatte skal ikke gå ned i løn, samtidig med at der ikke skal være færre kolleger på arbejdspladserne.

Fødselslæger efterspørger tilbud om coronavaccination til gravide og ammende
Vi skal tilbage, hvor vi begyndte: For Sverige vaccinerer gravide og ammende mod coronavirus. Gravide og ammende i Danmark bør derfor blive tilbudt coronavaccination, selvom Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler det. Det opfordrer Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, DSOG, til i Politiken.

"Vi ved, at de gravide er i øget risiko for en række også alvorlige komplikationer for både sig selv og barnet, hvis de får svær covid-19. Derfor undrer vi os over, at Sundhedsstyrelsen ikke klart anbefaler vaccination," siger formand og ledende overlæge Annemette Lykkebo til Politiken.

Meldingen får Sundhedsstyrelsen til at åbne en dør på klem. Bolette Søborg, som er enhedschef for beredskab og smitsomme sygdomme, udtaler, at styrelsen holder øje med Storbritannien og Sverige, som vaccinerer gravide og ammende, selvom vaccinerne ikke er godkendt til grupperne endnu. Styrelsen ser derfor på, om "vi kan få et lignede program op at stå".

Det sker i dag:

Klokken 11: Den socialdemokratiske leder, Stefan Löfven, der onsdag blev godkendt af Riksdagen som Sveriges nye statsminister, skal præsentere sin regering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet for først parlamentet og dernæst for kong Carl 16. Gustaf.

Klokken 13: Bornholms Borgmester Thomas Thors (S) har indkaldt til pressemøde oven på kritikken, som kommunen har fået for at ville indføre spærretid i de sidste tre måneder inden kommunalvalget i november.

Klokken 14: Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) skal afhøres bag lukkede døre i Højesteret. Det sker i forbindelse med i retssagen om tilbageholdelse af irakere under den militære operation Green Desert i Irak i 2004.

Klokken 16: Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledningerne.

Hele dagen: G20 finansministre og centralbankchefer mødes i Venedig fredag og lørdag, hvilket er tredje gang, at parterne mødes under Italiens værtskab for G20. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

Jørn Vestergaard

Professor emeritus, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, bestyrelsesmedlem, Advokatrådets strafferetsudvalg
cand.jur. (Københavns Uni. 1974), lic.jur. (Københavns Uni. 1987)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00