Dagens overblik: Støjbergs embedsmænd ignorerede advokaters opråb

POLITISK OVERBLIK: Advokatforening er chokeret over, at Udlændinge- og Integrationsministeriet har set bort fra flere henvendelser om vigtig dom om udvisning af svært syge udlændinge. Få dagens overblik her.

Mindst fire gange i løbet af 2017 har advokater og organisationer advaret Udlændinge- og Integrationsministeriet om, at Danmark risikerede at udvise svært syge udlændinge i strid med en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Alligevel fortsatte ministeriets embedsmænd med at give afslag til syge udlændinge, skriver radio24syv.

“Det er chokerende, at man ikke har foretaget sig noget. Det er jo sager med folk, der virkelig er i nød,” siger Jytte Lindgård, formand for foreningen af udlændingeretsadvokater, til radio24syv.

En dom fra menneskerettighedsdomstolen betyder, at svært syge udlændinge kun kan udsendes til deres hjemlande, hvis Danmark på forhånd har undersøgt og sikret sig, at den behandling eller medicin, de pågældende er livsafhængige af, faktisk kan skaffes i hjemlandet, og at de pågældende har råd til at betale den.

Find historien her.

Her vil regeringen lovgive i 2018
Et nyt år betyder nye love. Regeringen har samlet en liste over lovforslag, som den vil fremsætte i løbet af det næste halve år. Og forslagene handler om alt fra vandscootere til en lov, der lader fængselsvagter vidne anonymt.

Altinget har samlet et overblik med de vigtigste nedslag her.

Østrig udfordrer EU: Vil indeksere børnepenge
Den nye østrigske regering skærer i børnepenge, der sendes til EU-lande med lavere leveomkostninger, sådan som også den danske regering brændende ønsker at gøre. Det skriver Altinget.

Dermed går østrigerne enegang på et område, som har været den danske regerings mærkesag i flere år. De to lande har sammen med tyskerne, irerne og senest også hollænderne kæmpet for at få gjort en sådan indeksering af børnepengene til en del af EU-lovgivningen i forbindelse med en igangværende reform af samarbejdet om social sikring på tværs af grænserne.

Hidtil er det dog blevet afvist af både EU-Kommissionen og et flertal blandt de øvrige lande. Og blandt juraeksperter er der en udbredt fornemmelse af, at østrigerne vil løbe panden direkte ind i en EU-retlig mur.

”Min vurdering er, at det vil være ret svært at forsvare,” siger lektor i EU-ret ved Salzburg Universitet Günter Herzig.

Læs mere her

Aviser: Støjberg skal kunne færdes frit
Både Berlingske og Politiken har i dagens aviser valgt at bruge lederpladsen på Støjberg og udlændinge- og integrationsministerens ret til at færdes frit på gaden. Det sker efter, at Støjberg i weekenden fortalte, hvordan hun bliver behandlet, når hun færdes rundt i Danmark. Blandt andet blev hun på en Q8-tank i Korsør for et par år siden omringet af fire unge mænd, der kaldte hende ’danskerluder’ og truede hende med ’nakkeskud’ og ’Islamisk Stat’.

”Ingen kan være i tvivl om, at denne avis er stærkt kritisk over for Inger Støjbergs administration og politiske linje,” skriver Politikens chefredaktør Christian Jensen i sin leder og fortsætter:

”Men ligeså lidt må nogen tvivle på oprigtigheden, når vi takker Inger Støjberg for at stå frem og fortælle om den ufrihed, hun som minister oplever. Hatten af for det.”

Dagens måling: 94-81
Ifølge en ny måling foretaget af Voxmeter for Ritzau står rød blok til at få 94 mandater, hvis der var valg i morgen, mens blå blok står til 81. Største parti i den nye måling er Socialdemokratiet med 28,8 procent af stemmerne.

Mandag kom Risbjerg-snittet, der er et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen hver måned laver for Altinget. Her står dog rød blok også til sejr – dog med 91 mandater mod 84.

Det sker i dag
Kl. 13.00: Første møde i folketingssalen i 2018, der blandt andet byder på klimatilpasning i kommuner.

Kl. 13.30: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal på et lukket samråd redegøre for udligningsordningen, og om den er baseret på mangelfuld statistik.

Kl. 14.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i åbent samråd om elevfordelingen på landets almene gymnasier.

---

* Artiklen er blevet rettet kl. 10.30, da der var henvist til en gammel historie fra i fredags i toppen af artiklen. Nu henvises der til den nyeste udvikling i sagen om udvisning af svært syge udlændinge. 

Forrige artikel Østrig udfordrer EU: Vil indeksere børnepenge Østrig udfordrer EU: Vil indeksere børnepenge Næste artikel Efter halvt år hos Løhde: Lars Frelle forlader Finansministeriet Efter halvt år hos Løhde: Lars Frelle forlader Finansministeriet