Dagens overblik: Støjberg hasteindkaldt til sit sjette samråd om barnebrude

NYHEDSOVERBLIK: Oppositionen har indkaldt udlændingeminister Inger Støjberg (V) til samråd i den såkaldte barnebrudesag. Og så kræver a-kasse penge tilbage fra fyret direktør, mens EU-udvalg skal undersøge dansk hvidvaskningssag. Få dit overblik her.  

"Min bedste vurdering er, at Inger Støjberg ikke har fortalt sandheden," siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye efter nye oplysninger i sag om de såkaldte barnebrude.
"Min bedste vurdering er, at Inger Støjberg ikke har fortalt sandheden," siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye efter nye oplysninger i sag om de såkaldte barnebrude.Foto: /ritzau/Uffe Weng
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik.

En hidtil hemmeligholdt mail, som Information i går kunne offentliggøre, får oppositionen til at mistænke udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for at have ført både Folketinget og Ombudsmanden bag lyset i den såkaldte barnebrudesag.

Derfor har de indkaldt hende til hastesamråd, som bliver ministerens sjette samråd i sagen.

"Min bedste vurdering er, at Inger Støjberg ikke har fortalt sandheden," siger Mattias Tesfaye (S) til Information. Han bakkes op af SF, Enhedslisten og Alternativet.

Modsat mener Joachim B. Olsen (LA), at mailen er udtryk for, at der kan være tale om "nogle kommunikative misforståelser".

"I den virkelige verden er der foretaget individuelle vurderinger af parrene, og derfor virker det ikke troværdigt på mig, at der skulle have været en besked fra Inger Støjberg om, at der ikke skulle foretages individuelle vurderinger, og at alle parrene skulle skilles. For det er ikke det, der er sket i den virkelige verden, det er min pointe," siger han til Information.

Læs mere om sagen her.

Politikere tøver med penge til grøn plan
Der er en regning, der udestår, hvis gårsdagens store forbrødring mellem Landbrug & Fødevarer og Naturfredningsforeningen med deres fælles udspil skal føre til, at 100.000 hektar landbrugsjord – et areal svarende til det dobbelte af Falsters størrelse – skal tages ud af drift og gøres til natur.

Det kræver nemlig ifølge organisationerne "et milliardbeløb" i tilskud fra staten. Men politikerne står ikke i kø for bare lige at lægge en milliard på bordet, skriver Altinget.

”Det er nemt for dem at lave en aftale, når staten betaler,” som Lise Bech, landbrugsordfører i Dansk Folkeparti, tørt konstaterede i Landbrugsavisen.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der ellers er positiv over for forslaget, var mere diplomatisk, da spørgsmålet til én milliard kroner faldt.

”Det her er klogt og gennemarbejdet, men selvfølgelig er det ikke billigt. Den del af det, det må vi se på,” sagde han.

A-kasse kræver penge tilbage
Akademikernes A-kasse har rejst krav om tilbagebetaling fra tidligere direktør Michael Valentin, der blev fyret i september.

A-kassen vil have de penge tilbage, som den brugte på wellness-ophold til Michael Valentin i januar 2016.

Det oplyser a-kassens nye bestyrelsesformand, Thomas Damkjær Petersen, til Ekstra Bladet.

Desuden kræver a-kassen penge tilbage for middage med vinsmagning for Michael Valentins netværk i hans hjem på Frederiksberg.

Læs også

Disruptionråd fortsætter
Det meget omdiskuterede Disruptionråd vil ikke blive opløst, men skal i stedet mødes én gang om året for fortsat at drøfte og analysere de muligheder, ny teknologi giver. 

Sådan lød det fra statsminister og formand for Disruptionrådet Lars Løkke Rasmussen (V), da han torsdag på Marienborg, i samarbejde med resten af rådet, præsenterede det endelige resultat af godt halvandet års diskussioner. Læs anbefalingerne her.

”Vi skal kæmpe for, at Danmark fortsat skal forblive et rigt samfund,” lød det i det efterfølgende pressemøde fra statsministeren.

EU-udvalg søger svar hvidvaskningssag
Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg er i København for at få svar på, hvorfor hvidvasksagen i Danske Bank kunne løbe løbsk.

EU-politiker Jeppe Kofod (S) står i spidsen for udvalget, der blandt andet skal møde Danske Bank, Finanstilsynet, erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), Finans Danmark, medlemmer af Folketinget, Transparency International og Mellemfolkeligt Samvirke.

"Vi vil først og fremmest forstå, hvordan det kunne gå så galt. Hvordan kunne det ske, uden at nogen stoppede det," siger Jeppe Kofod til DR.

I går besøgte udvalget Bagmandspolitiet, der undersøger Danske Bank. Banken kan ifølge sin egen rapport være blevet brugt til hvidvask for op mod 1.500 milliarder kroner – via sin estiske filial.

Det sker i dag:

  • Klokken 10:00: Regeringen vil med et nyt lovforslag forbyde konstruktion af kunstige jomfruhinder. I dag førstebehandles lovforslaget i Folketinget.
  • Torsdag og fredag besøger en delegation fra Europa-Parlamentets skattesnydudvalg København for at undersøge Danske Bank-skandalen. Delegationen er anført af Jeppe Kofod (MEP) og tjekken Ludek Niedermayer.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00