Dagens overblik: Støjberg præsenterer kontroversiel asylplan

POLITISK OVERBLIK: Danmark og Østrig fremlægger i dag et fælles asyludspil, og Dansk Flygtningehjælp taler om "gode takter". K stikker af fra blå blok på spørgsmålet om dyrere cigaretter, og så er det dagen for den store åbningsdebat. Få morgenoverblikket her.

Inger Støjberg (V) foreslår sammen med Østrig et europæisk udrejsecenter uden for EU, og at flygtninge skal søge om asyl i det første sikre land, de kommer til. Det skal holde flere væk fra EU, siger Støjberg til TV 2 News.
Inger Støjberg (V) foreslår sammen med Østrig et europæisk udrejsecenter uden for EU, og at flygtninge skal søge om asyl i det første sikre land, de kommer til. Det skal holde flere væk fra EU, siger Støjberg til TV 2 News.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til et hurtigt rids af de vigtigste politiske nyheder på dagen, hvor Folketingets medlemmer skal ud i en dejligt lang åbningsdebat.

Hvis du ikke kan huske, hvordan sådan én foregår – eller hvor i rækkefølgen, din yndlingspartileder skal holde tale - giver Altinget dig en lille guide her

Søg asyl i første sikre land
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) stjæler dog lidt af rampelyset. Hun rejser nemlig til Wien for at præsentere et fælles dansk-østrigsk forslag til et nyt europæisk asylsystem. Det vil hun gøre på et pressemøde sammen med den østrigske indenrigsminister.

Initiativet skal ifølge Støjbergs pressemeddelelse blandt andet ”være med til at sikre bedre beskyttelse af flygtninge så tæt på deres oprindelsesland som muligt” og ”ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel”.

Konkret vil udspillet blandt andet indeholde forslag om et europæisk udrejsecenter uden for EU. Og så skal man søge om asyl i det første sikre land, man kommer til, fortæller Støjberg til TV 2 News.

”Det betyder, at hvis man for eksempel kommer fra Etiopien, er det Eritrea,” siger hun. Forslaget skal begrænse til strømningen til EU.

Christian Friis Bach fra Dansk Flygtningehjælp siger på News, at der er "gode takter" i det samlede udspil.

Konservative: En pakke cigaretter skal koste 60 kroner
De Konservative bryder nu med blå blok i debatten om afgifter på cigaretter og foreslår markant dyrere smøger. Partiet vil hæve afgiften, så en pakke fremover skal koste 60 kroner.

Det fortæller gruppeformand og sundhedsordfører Mette Abildgaard (K) til Avisen Danmark.

”Otte procent af de børn, der sættes i verden lige nu, kommer til at dø af rygning. Det er eddermame et stort politisk ansvar at bære på sine skuldre, hvis vi vælger ikke at gøre noget,” siger hun.

Undersøgelser viser, at prisstigninger får især unge til at ryge mindre. Men andre borgerlige partier har argumenteret for, at flere vil køre over grænsen til Tyskland og hente deres cigaretter, hvis de bliver for dyre i Danmark.

Regeringen giver kommuner 1,4 milliarder i plaster på såret
Og så til 85 kommuner, som formentlig kan se frem til at fordele 1,4 milliarder kroner imellem sig.

Regeringen vil nemlig kompensere de kommuner, som fremover vil tabe penge, fordi det såkaldte udligningssystem bliver opdateret. Systemet fordeler forsimplet sagt penge mellem rige og fattige kommuner efter en række kriterier, og nu lægger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) op til at gøre overgangen blødere, skriver DR.

Det bliver godt modtaget i Socialdemokratiet.

"Det er kun ret og rimeligt, at man laver en overgangsordning og kompenserer nogle af de kommuner, der er blevet hårdt ramt. Det vil vi naturligvis lægge stemmer til," siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

S vil have 1.000 sygeplejersker
Og vi bliver ved Folketingets største parti, som varmer op til åbningsdebatten med et kontant forslag: Ansæt 1.000 flere sygeplejersker i sundhedsvæsenet.

Det skal give mere tid til patienterne, forklarer Mette Frederiksen (S) til Ritzau ifølge Berlingske.

”En af de største udfordringer på sundhedsområdet er, at der mangler tid. De løber for stærkt, og det går ud over pleje og omsorg, som er afgørende for, hvordan vi har det, når vi for eksempel er indlagt på et sygehus,” siger S-formanden.

Forslaget vil koste en halv milliard kroner. Men Frederiksen vil først fortælle, hvor pengene skal komme fra, når partiet inden længe præsenterer et større sundhedsudspil.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00 Åbningsdebat i Folketinget
    Folketingets partier tager årets første debat i salen, hvor politikerne blandt andet skal diskutere statsministerens åbningstale tirsdag. Debatten forventes at vare til ud på aftenen.
  • Klokken 10.30 Støjberg præsenterer dansk-østrigsk asylplan i Wien
    Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) præsenterer i Wien sammen med den østrigske indenrigsminister, Herbert Kickl, et dansk-østrigsk forslag til et fælles asylsystem. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)









0:000:00