Dagens overblik: Støjberg ville tage støtte på 680.000 kroner fra Exitcirklen

POLITISK OVERBLIK: Inger Støjberg har forsøgt at annullere støtte til Exitcirklen, som hjælper kvinder udsat for æresrelateret vold. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Godmorgen – vi er klar med dagens politiske overblik.

Vi lægger ud med nyheden om, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har forsøgt at annullere økonomisk støtte på 680.000 kroner til Exitcirklen, som hjælper kvinder udsat for æresrelateret vold. Det skriver Berlingske.

Projektet drives af de to kvinder Sherin Khankan og Khaterah Parwani, og det blev tidligere på året indstillet til støtte af en styrelse, der hører under Inger Støjbergs eget ministerium.

Støjberg sendte 9. juni i år et brev til ordførerne bag satspuljeforliget. I brevet, som Berlingske har fået aktindsigt i, fortæller hun, at hun mener, at pengene givet til Exitcirklen burde bruges på andre projekter.

Støjbergs begrundelse lød, at der kun var én ansøger til den pulje, Exitcirklen havde søgt støtte fra. Ministeren ønskede derfor ordførernes opbakning til, at puljen skulle "annulleres".

”Det er SIRI's (Styrelsen for International Rekruttering og Integration, red.) vurdering, at ansøger fagligt lever op til puljens formål,” skrev ministeren i brevet og fortsatte:

”Jeg har imidlertid vurderet, at den meget begrænsede interesse for puljen tyder på, at antallet af civilsamfundsaktører, der har mulighed for at bidrage til indsatsen mod æresrelaterede konflikter, endnu er for begrænset. Derfor har målgruppen for puljen været forkert.”

I sidste måned kom det frem, at de tre borgerlige politikere Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) har forsøgt at overtale de røde partier bag satspuljeforliget til at fjerne støtten til Sherin Khankan og debattør Khaterah Parwanis projekt.

Alternativet har nu kaldt Inger Støjberg i samråd om sagen.

K-top kritiserer Khader i sag om Exitcirklen
Og vi bliver lidt ved Exitcirklen. Konservatives gruppeformand og politiske ordfører Mette Abildgaard tager nemlig afstand fra Naser Khaders ageren i sagen om Exitcirklen, hvor han sammen med Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF) har sendt en mail til tre oppositionspolitikere med henblik på at få sat en stopper for støtten til Exitcirklen.

”Nej, Nasers udtalelser er ikke udtryk for partiets synspunkt, og vi synes ikke, at det har bidraget til en god debat,” skriver Mette Abildgaard på Twitter.

I en mail til DR uddyber hun sin mening:

”Jeg synes, det overordnet set er en kedelig sag, som vi helst ville have været foruden. Jeg er dog glad for, at Naser selv på Facebook har erkendt, at han i den mail, han har sendt sammen med Marcus Knuth og Martin Henriksen, skulle have fokuseret mere på kravet om dokumentation for Exitcirklens arbejde og generelt kigget mere frem end tilbage,” skriver Mette Abildgaard til DR.

LA har taget ja-hatten på i alle EU-spørgsmål
Anders Samuelsen (LA) fik en ja-hat af Kristian Jensen (V), da han overdrog udenrigsministerposten til LA-formanden 28. november 2016.

Budskabet var klart: I regeringen var der ikke plads til samme EU-skepsis som tidligere. 

Og Liberal Alliance har da heller ikke én eneste gang stemt imod et forhandlingsoplæg i Europaudvalget, siden partiet gik i regering med V og K. Det viser Altingets optælling af samtlige forhandlingsoplæg, der er blevet stemt om i Europaudvalget, siden V-regeringen blev til en VLAK-regering.

I folketingsåret 2015-16 stemte LA imod godt hvert fjerde forslag i udvalget, mens partiet i både 2013-14 og 2014-15 vendte tomlen nedad til næsten hvert andet forslag. 

Ifølge Rasmus Brun Pedersen, lektor ved Institut for Statskunskab på Aarhus Universitet med særlig interesse for Europarådet, kan kursskiftet ikke forklares med andet end en markant ændret EU-politik:

"Vi har ikke set en substantiel ændring i Danmarks position i forhold til EU siden regeringsrokaden," siger han.

Læs mere her.

Hvilken kandidat er du mest enig – og uenig – med?
I dag er der præcis fire uger til kommunal- og regionsrådsvalget, og er du i tvivl om, hvor krydsene skal sættes, er der hjælp at hente. Altingets store kandidattest er nemlig for alvor gået i luften, og her kan du ved at svare på 25 spørgsmål i kommunalvalgtesten og 16 spørgsmål i regionstesten finde ud af, hvilke kandidater du er mest enig med.

Tag den kommunale valgtest her.

Tag den regionale valgtest her. 

Per Clausens afslører valgplakat
Enhedslistens Per Clausen stiller igen op i Aalborg til kommunalvalget, og mandag afslørede han sin valgplakat. Kunstneren bag er ingen ringere end partikammeraten Johanne Schmidt Nielsen, der har tegnet Per Clausen.

Se plakaten herunder:

I slutningen af september bad Johanne Schmidt-Nielsen sine Instagram-følgere om hjælp til at vælge, hvilken tegning der skulle sendes til tryk:

 

Tegner naturligvis valgplakat til Per Clausens kommunalvalg i Aalborg ✏️ Hvem skal sendes i tryk?

Et opslag delt af Johanne Schmidt-Nielsen (@johanneschmidtnielsen) den

EU-ministre lander aftale i ondt debatklima
Kløften mellem øst og vest i EU blev ikke mindre dyb, da et flertal blandt EU’s beskæftigelsesministre mandag gennemtrumfede et kompromis om opdatering af reglerne for udstationering af medarbejdere på tværs af EU.

Flere lande advarede undervejs i forhandlingerne det estiske EU-formandskab mod at tvinge et kompromis igennem, der fik for mange til at stå af vognen. Den tjekkiske minister påpegede, at det kunne være med til at gøre et allerede EU-skeptisk klima i hendes hjemland endnu værre og måske få tjekkerne til helt at forlade unionen.

”Flere skridt fra EU, som indikerer disrespekt for de centraleuropæiske lande, kan lede til endnu større anti-europæisk stemning, og vi kan snart være meget tæt på en Tjexit, hvilket vi virkelig ikke ønsker,” sagde social- og beskæftigelsesminister Michaela Marksova på mødet, hvor hun dog i sidste ende endte med at stemme for forslaget.

Læs mere om aftalen her.

Dagens lovændring: A-Iceberg skal reddes fra dødsdom
Folketinget skal i dag førstebehandle en ændring af hundeloven, der skal gøre det muligt for udenlandske ejere af ulovlige muskelhunde at føre dem ud af landet i stedet for at få dem aflivet.

Der er flertal for lovændringen, og den kommer efter en sag, hvor en ung italiensk mand i foråret indførte sin hund af den forbudte race dogo argentino via Københavns Lufthavn. Hunden, der hedder A-Iceberg, fik lov at passere, selv om hunderacen fremgik af dens pas, og den italienske mand forstod derfor ikke, at politiet i sommer tog hunden med henvisning til dens ulovlige genetiske sammensætning.

Efterfølgende gik blandt andet dyrevennen Linse Kessler ind i sagen, og A-Iceberg, der lige nu befinder sig på et internat, kan se frem til at blive reddet fra aflivning, da loven kommer til at virke med tilbagevirkende kraft.

Det sker i dag
Kl. 13.00: Møde i Udenrigspolitisk Nævn

Kl. 13.00: Møde i Salen, hvor en ændring af hundeloven blandt andet skal diskuteres.

Og så er der et hav af samråd på plakaten. Blandt andet skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i ikke mindre end tre samråd om neutrale cigaretpakker, klage- og erstatningssager og om antallet af administrative medarbejdere i regionerne. Få overblik over resten af dagens samråd her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)









0:000:00