Dagens overblik: Støttepartier vil ikke have amerikanske tropper i Danmark, og Hækkerup varsler ny bandepakke

Blå partier forlader forhandlinger om varmehjælp. Justitsministeren bebuder den fjerde og hårdeste bandepakke. Skatteminister vil indkalde til nye drøftelser om omstridte hybridbiler. Og støttepartier vil ikke have amerikanske tropper i Danmark. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik fra Altinget, hvor vi starter op med at samle op på pressemødet i Statsministeriet torsdag.

Her fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark vil forhandle om et forsvarssamarbejde med USA, hvilket vil markere et nybrud i forsvarspolitikken.

”Hvordan det præcis kommer til at se ud, er ikke på plads endnu. Det vil afhænge af drøftelserne med USA. Men det kan omfatte amerikanske soldater på dansk jord, amerikansk personel i det hele taget, militært materiel og udstyr både i kortere og længere tid,” lød det fra Mette Frederiksen, som tilføjede:

”Vi vil også sige klart herfra, at det er et nybrud med mange års og mange årtiers ikke-stationeringspolitik på dansk jord.”

Hun slog dog fast, at der på ingen måde bliver tale om at udstationere amerikanske atomvåben i Danmark. 

Det er USA, der har henvendt sig til Danmark og foreslået samarbejdet.  

Og når Washington beder om noget, så siger man som lille Nato-land ja, skriver Altingets forsvarsredaktør i sin analyse om forsvarssamarbejdet her.

Støttepartier kritiske over for amerikanske tropper i Danmark
SF og Enhedslisten er kritiske over for idéen om amerikanske tropper på dansk jord. Særligt hvis det skal være mere permanent, og amerikanerne opstiller baser, lyder det fra SF's Karsten Hønge. 

”Det udfordrer simpelthen vores suverænitet i Danmark. Det er et skridt i den forkerte retning,” siger han til DR.

Radikale Venstre ser positivt på et styrket samarbejde, som kan indebære amerikanske tropper i landet.  Udenrigsordfører Martin Lidegaard understreger dog behovet for, at Folketinget i så fald løbende skal tage stilling til spørgsmålet. 

Læs også

Prisvindende ngo-chef bliver igen beskyldt for "grotesk dårlig ledelse"
For anden gang på ganske få år bliver den prisvindende sociale entreprenør og ngo-chef Flora Ghosh beskyldt for at skabe et elendigt arbejdsmiljø, skriver Altinget.

Det har ført til, at en række nøglemedarbejdere har forladt organisationen Liva, der blandt andet hjælper kvinder ud af prostitution. To chefer under Flora Gosh har forladt organisationen efter blot et års ansættelse.

Altinget er i besiddelse af et brev til Arbejdstilsynet dateret 27. januar, hvor en anonym afsender beskriver mobning og "grotesk dårlig ledelse", der er "baseret på frygt og manipulation" som en del af hverdagen i Liva.

Det har ikke været muligt at få et interview med Flora Ghosh. Altinget har dog talt med Livas forperson og bestyrelsesformand, Trine Grünberger.

"Det er svært at kommentere på anonyme anklager af den her karakter. Det går jo uden om de officielle kanaler, virksomheden har for at håndtere den slags problemer," siger Trine Grünberger. 

Justitsministeren varsler ny bandepakke
Regeringen lægger nu op til at fremlægge den hidtil hårdeste bandepakke, som bliver den fjerde i rækken de senere år, skriver Berlingske.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forventer at få aftalen på plads i løbet af efteråret.

Tidligere bandepakker har blandt andet indeholdt zone- og opholdsforbud, en række strafskærpelser – herunder mulighed for dobbeltstraf i forbindelse med forbrydelser, der har rod i en bandekonflikt.

Men der er behov for at sætte endnu hårde ind over for bandekriminaliteten, lyder det fra justitsministeren.  

”Det bliver hårdt mod hårdt. Vi lægger oven på det, vi allerede har til rådighed i vores kamp mod banderne. På den måde bliver det den hårdeste modstand mod det uvæsen, bandekriminaliteten er, vi har set,” siger Nick Hækkerup til Berlingske.

Skatteminister vil indkalde til nye drøftelser om omstridte hybridbiler

Skatteminister Jeppe Bruus (S) vil indkalde partierne bag en aftale om plug-in-hybridbiler til nye drøftelser.

Det sagde han på sit første samråd torsdag.

"Vi skal have en drøftelse af plug-in-hybridernes grønne aftryk," siger ministeren.

Det har forgængeren, Morten Bødskov (S), hidtil afvist.

Samrådet blev indkaldt af Enhedslisten, efter at det er kommet frem, at Morten Bødskov ikke har delt oplysninger om, at hybridbilerne ikke er så grønne, som man troede, da aftalen blev indgået i slutningen af 2020.

Derfor kræver støttepartierne, at aftalen om at give en klækkelig skatterabat ved køb af en hybridbil skal udfases hurtigere, end der på nuværende tidspunkt er lagt op til.

Blå partier forlader forhandlinger om varmehjælp

Alle partier i blå blok på nær Kristendemokraterne forlader nu forhandlingerne om økonomisk hjælp til borgere, der er særligt ramt af de tårnhøje energipriser, skriver Ritzau ifølge TV 2.

Venstre har forladt forhandlingerne, da partiet ønsker at give flere penge, end regeringen lægger op til, fortæller energiordfører Carsten Kissmeyer.

”Vi har forladt forhandlingerne, da det beløb, der er lagt op til, er alt for lavt. Vi ville have en model med en højere indtægtsgrænse, så man også hjælper helt almindelige børnefamilier, siger han til Ritzau.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00