Dagens overblik: Strengere regler for hvidvask, og kommune forbyder visse knus

POLITISK OVERBLIK: Et bredt flertal strammer reglerne for hvidvask, og Hørsholm Kommune forbyder kram mellem politikere og embedsmænd. Her får du torsdagens nyhedsoverblik.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til dagens korte rids af de vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi lægger ud med sagen om Danske Bank, som i går fremlagde sin egen undersøgelse af den historisk store sag om hvidvask.

Senere samme dag blev et bredt flertal i Folketinget enig om at stramme reglerne imod hvidvask i Danmark. Blandt initiativerne er, at bøden for hvidvask bliver otte gange højere end hidtil, og så bliver det fremover muligt at forhindre, at en bankdirektør fortsætter sit arbejde i en dansk bank, hvis vedkommende har været involveret i eller ikke har sørget for at forhindre hvidvask.

Regeringspartierne, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale er med i aftalen, som du kan få overblik over her.

Danske Bank-ledere bliver fortsat undersøgt
Flere politikere var i går ude og kommentere bankskandalen. Også Lars Løkke Rasmussen, som ifølge DR sagde: "At Danmark har været omdrejningspunkt for hvidvask i det her omfang, det er for at sige det lige ud, ganske rædselsfuldt."

Både Danske Banks direktør og bestyrelsesformand har annonceret deres afgang, men bankens egen undersøgelse frifandt dem for et juridisk ansvar.

Derfor understreger erhvervsminister Rasmus Jarlov over for DR, at sagen langtfra slutter her. Bagmandspolitiet har indledt en politiefterforskning, og Finanstilsynet skal nu tage stilling til, om de vil genåbne deres undersøgelse af ledelsen i Dansk Bank. 

"Jeg synes, det er godt, at Danske Bank undersøger sig selv, men det er ikke nok. Derfor undersøger myndighederne også, hvad der er foregået i banken, med henblik på om banken og bankens ledelse kan drages til ansvar. Det er højt prioriteret fra de danske myndigheder at få undersøgt det her til bunds," siger ministeren.

Finanstilsynet er ude med hård kritik af banken. Danske Bank har givet vildledende oplysninger under Finanstilsynets undersøgelse af sagen, lyder kritikken. Læs mere hos Information.

Venstre åbner for snart at tage kvoteflygtninge igen
Da regeringen og et flertal i Folketinget besluttede at lukke for modtagelse af kvoteflygtninge i Danmark, lød argumentet, at Danmark havde brug for et pusterum efter en periode med unormalt mange asylansøgere.

Men i dag er presset væk, og vi bør igen tage kvoteflygtninge, siger en række organisationer til DR, blandt andre Mellemfolkeligt Samvirke.

Og det vil regeringen tage stilling til her i efteråret, siger Mads Fuglede (V) til P1 Morgen:

”Vi skal have styr på antallet, der søger ophold i Danmark, og det er på plads. Og så skal vi have styr på integrationen, og selv om det går bedre, så er der en del udfordringer med det. Men i bund og grund er der noget rigtigt i kronikken: At vi nærmer os et tidspunkt, hvor man med rimelighed kan begynde at diskutere, om vi skal tage kvoteflygtninge igen.”

”Det skal vi jo gøre på et tidspunkt, og hvornår det tidspunkt kommer, skal Inger Støjberg vurdere,” siger ordføreren.

Kommune forbyder kram
Mens det fortsat bliver diskuteret, om det skal indføres ved lov, at kommende danske statsborgere skal give hånd ved en ceremoni, indfører Hørsholm Kommune nu regler om kram.

Politikere og embedsmænd i kommunen må fremover ikke give hinanden knus. Det har kommunens borgmester, Morten Slotved (K), gjort klart over for kommunens øvrige politikere, skriver Frederiksborg Amts Avis.

"Der er en signalværdi i det, hvis politikere og embedsmænd er for gode venner. Kommunen er en arbejdsplads, og vi befinder os i professionelle situationer," forklarer borgmesteren til avisen. 

DF: Klimaforandringer er menneskeskabte
Hvis nogen skulle være i tvivl – og det er der tydeligvis nogle, der har været – så slår gruppeformand Peter Skaarup nu DF's opfattelse af klimaforandringer fast: De er menneskeskabte. Det gør han i et interview med Altinget.

Dansk Folkeparti har været hængt ud som klimaforandringsfornægtere, efter at ordfører Mikkel Dencker i et interview har sagt, at menneskeskabte klimaforandringer er et spørgsmål om tro, og at tro hører til i kirken. 

Inden længe ventes regeringen at præsentere et udspil til en klimaplan, og her håber Dansk Folkeparti at kunne være med i en bred aftale. 

"Vi skal gøre noget. Og vi skal også gøre nogle ting, der ændrer hverdagen for danskerne af hensyn til miljøet og klimaet. Men vi skal gøre det i pagt med danskerne og få danskerne til at forstå, hvad vi gør, og hvorfor vi gør det, og få dem til at forstå det tempo, det skal ske i," siger Peter Skaarup.

Det sker i dag

  • Klokken 8.45: Uformelt EU-topmøde. EU's stats- og regeringschefer er samlet til uformelt EU-topmøde i den østrigske by Salzburg. Topmødet har fokus på intern sikkerhed i EU.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)









0:000:00