Dagens overblik: Topchefer langer ud efter regeringens klimaplan og kræver større ambitioner

NYHEDSOVERBLIK: Topcheferne i flere af landets største virksomheder kritiserer regeringens klimaplan. Pia Kjærsgaard vil lave en ny debatform i Folketinget, og Justitsministeriet har en beklagelse. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Regeringen kan starte den nye uge med en kritik af sin klimaplan fra flere af landets topchefer.

Det skriver Berlingske.

Topcheferne appellerer til regeringen om at hæve ambitionerne mere, end det er tilfældet i den storstilede klimaplan, som regeringen præsenterede i oktober.

Kritikken kommer i kølvandet på en rapport fra Klimarådet. Her var en af hovedkonklusionerne, at den indsats, regeringen lægger op til, vil sænke det nuværende tempo i reduktionen af CO2 til en fjerdedel.

"Det bør få alle alarmklokker til at ringe. Vi ved, at potentialet til at gøre mere er stort. Vi ved også, at hvis vi ikke kommer i gang nu, så venter der det danske samfund en milliardregning i den nærmeste fremtid," siger administrerende direktør i Danfoss Kim Fausing.

Læs hele historien her.

Pia Kjærsgaard vil teste ny debat
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, vil efter nytår indføre en ny slags partilederdebat i Folketinget.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget til den nye debatform går på, at hver partileder skal have tre minutter på Folketingets talerstol, hvorefter de øvrige partiledere kan stille spørgsmål.

Hensigten med den nye debatform er at få flere danskere til at interessere sig for, hvad der foregår i Folketinget, siger Pia Kjærsgaard til Jyllands-Posten.

Den første partilederdebat vil løbe af stablen i starten af januar og handle om statsministerens nytårstale.

Dagens beklagelse
Justitsministeriet erkender nu i et svar til Folketingets ombudsmand, at ministeriet begik flere fejl, da det i juni lavede forhåndsaftaler med flere medier.

Det skriver Berlingske.

Det drejer sig om historien om, at justitsminister Søren Pape Poulsen ville nedlægge forbud mod banden Loyal to Familia. På forhånd havde ministeriet aftalt med DR og Jyllands-Posten, at begge medier kunne få en såkaldt solohistorie og bringe nyheden før andre.

Nu beklager ministeriet, at der blev lavet soloaftaler med DR og Jyllands-Posten.

"Det er (...) Justitsministeriets vurdering, at sagen – på baggrund af sit helt særlige indhold og den særlige historiske karakter – må siges at have en sådan almen samfundsmæssig interesse, at nyheden ikke burde have været lanceret som en solohistorie," skriver ministeriet ifølge Berlingske.

Læs mere her.

Udenrigsministeriets mistanke om robotter
I debatten om den omstridte FN-migrationspagt, som underskrives i Marokko mandag, har automatiske robotter efter alt at dømme været med til at sprede misinformation og budskaber imod dansk tilslutning til pagten.

Det vurderer Udenrigsministeriet i en intern undersøgelse ifølge Altinget.

Ifølge Altingets oplysninger har Udenrigsministeriet set "klare indikationer" på, at en række opslag på Facebook har opnået stor spredning via automatiserede profiler. Men det er uklart, om der er tale om en organiseret kampagne, og om der i givet fald står udenlandske kræfter bag.

Læs hele artiklen.

Læs også

Nyt krav før skilsmisse
Vi slutter dagens overblik med en nyhed fra weekenden. I søndagens Politiken kunne man nemlig læse, at det fremover bliver et krav for forældre at gennemføre et onlinekursus, før de kan blive skilt.

Fra april næste år skal skilsmisseforældre have brugt mindst en halv time på den nye digital platform 'Samarbejde Efter Skilsmisse', der blandt andet skal lære forældre om bedre kommunikation med fokus på deres børn.

Onlinekurset er en del af den tremåneders refleksionsperiode for gifte par med børn, som blev indført i forbindelse med den politiske aftale om et nyt skilsmissesystem.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) besøger en 5. klasse på Fuglsanggårdsskolen i Virum i anledning af den nye ordning 'Book en ekspert', hvor medarbejdere fra store danske teknologivirksomheder tager ud på skoler og viser eleverne, hvad man kan med teknologi og naturvidenskab.
  • Klokken 9.00: Statsminister Lars Løkke Rasmussen tager til Marrakesh i Marokko, hvor FN står bag en konference, hvor den meget omdiskuterede migrationspagten skal underskrives.
  • Klokken 9.00: EU-Domstolen afsiger kendelse i sagen, hvor skotske politikere har spurgt, hvorvidt Storbritannien vil kunne aflyse Brexit uden accept fra de øvrige EU-medlemslande. 
  • Klokken 9.00: Socialdemokraternas formand, Stefan Löfven, skal i dag aflægge rapport til talmannen for Riksdagen om, hvordan det går med forhandlingerne om at danne en socialdemokratisk ledet regering i Sverige.
  • Klokken 13.00: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har inviteret Folketingets Erhvervsudvalg med på bustur rundt til hovedstadens kommuner på Vestegnen som en del af arbejdet med regeringens Hovedstad 2030-udspil. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00