Dagens overblik: Tre borgerlige politikere stævnet for injurier

POLITISK OVERBLIK: Sherin Khankan lægger sag an mod Naser Khader og to andre politikere. Og så synes Radikales Morten Østergaard, at arbejdsgivernes lockout-varsel er for voldsom. Få dit politiske overblik her.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Naser Khader (K), Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF) skal en tur i retten.

Det står klart, efter lederen af den sociale organisation Exitcirklen, Sherin Khankan, gennem sin advokat har sendt en stævning til de tre borgerlige udlændingeordførere, skriver Berlingske.

De tre borgerlige politikere anklages for injurier og ærekrænkende udtalelser.

”Vi taler om tre magtfulde politikere på Christiansborg, der har spredt løgne om mig og beskyldt mig for nogle ting, der ikke findes bevis for, og som ikke er sandt,” siger Sherin Khankan til Berlingske og fortsætter:

”Det er demokratiundergravende og har haft konsekvenser for mig personligt og for mit arbejde i Exitcirklen. Det er jeg nødt til at sige fra over for.”

Stævningen kommer, efter at de tre politikere sidste år forsøgte at få frataget Exitcirklen den økonomiske støtte, organisationen var blevet tildelt fra satspuljemidlerne. Blandt andet skrev de tre politikere, at Khankan er kendt for ikke at ville afvise sharialov, og at hun skulle have forsvaret piskeslagsstraf for utroskab. Begge beskyldninger afviser Khankan.

I et opslag på Facebook skriver Venstres Marcus Knuth, at han ser frem til at forsvare sine synspunkter i retten:

”Det er virkelig langt ude at hive mig i retten for at forsvare vores danske lov og samfund fra islamisk lovgivning,” skriver han.

Dagens tal: 52.891
52.891 ansøgere har i år søgt om at blive optaget på en videregående uddannelse via kvote 2. Det er 1.484 færre ansøgere end sidste år, hvilket svarer til et fald på 3 procent.

EL-medlemmer har valgt deres EP-favorit
Enhedslistens Nikolaj Villumsen er favorit til at blive partiets spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet i 2019. Han har nemlig vundet urafstemningen blandt partiets medlemmer. Villumsen fik 1.514 stemmer foran forsvarsordfører Eva Flyvholm, der fik 1.200 stemmer. Og Nikolaj Villumsen glæder sig over opbakningen:

”For mig er det tydeligt at der er brug for en styrkelse af venstrefløjen i Europa når vi oplever stigende ulighed, truende klimakrise og tusinder af flygtninge, som drukner i Middelhavet. Derfor skal Enhedslisten i EU-parlamentet,” skriver han på Facebook.

Enhedslisten vælger først sin spidskandidat og partiliste ved partiets årsmøde 27.-29. april.

Morten Østergaard: Konfliktvarsel er for voldsom
Radikales leder, Morten Østergaard, melder sig nu ind i diskussionen om overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte, der kan risikere at ende i en storkonflikt.

Til TV 2 fortæller Morten Østergaard, at han mener, de offentlige arbejdsgivere og chefforhandlere råber og skriger ad de offentligt ansatte i medierne i stedet for at forhandle.

”Jeg synes, det konfliktvarsel var for voldsomt. Det burde man have gjort anderledes, for det optrappede konflikten," siger Morten Østergaard til TV 2.

Flere folketingspolitikere har den seneste tid luftet deres holdning til overenskomstforhandlingerne, selvom det er kutyme, at overenskomster efter den danske model forhandles uden indblanding fra Christiansborg. Blandt andet har DF-formand Kristian Thulesen Dahl, folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF) og SF også luftet deres støtte til lønmodtagerne.

Innovationsminister Sophie Løhde afviser Morten Østergaards kritik og kalder lockout-varslerne for et modtræk til fagbevægelsens strejkevarsler.

"Man skal passe på med at bruge ordet ’kup’"
På mandag skal det besluttes, hvem der skal være folketingskandidat for Socialdemokratiet i Roskilde. Noget overraskende fik den nuværende kandidat, Mette Gjerskov, pludselig en modkandidat i mandags. Og ifølge Politiken spørger mange socialdemokrater sig selv, om det er S-toppen, der vil straffe Gjerskov for ulydighed.

Mette Gjerskov er hastet hjem fra New York, efter debattøren Niels Jespersen i mandags annoncerede, at han ville stille op som modkandidat i Roskilde. Gjerskov har siden mandag fået kritik fra flere lokale fagforeningssværvægtere, ligesom også Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S) har meldt sig ind i debatten.

Formanden for Socialdemokratiets Roskildekreds, Daniel Prehn, bakker op om Gjerskov:

”Man skal passe på med at bruge ordet ’kup’, men jeg mener, at der er et eller andet fordækt over den her proces, og det er et snigløb både på Mette og os, der arbejder for kredsen. Hvis man gerne vil stille op, synes jeg, den rigtige måde er at sige det i god tid, så vi kan have en ordentlig proces. Det er klart tilrettelagt på en måde, så vi bliver forsøgt taget med bukserne nede,” siger han til Politiken.

Jagerpiloter slipper for 48 timers arbejdsuge
De jagerpiloter, der skal flyve Danmarks kommende F-35-kampfly, bliver alligevel ikke ramt af en række drastiske ændringer af arbejdstiden, som blev foreslået i en rapport fra konsulentfirmaet McKinsey. Det fortalte forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd onsdag ifølge Jyllands-Posten.

McKinsey-rapporten lagde blandt andet op til, at piloternes arbejdstid skulle øges til 48 timer om ugen i år med internationale operationer, for at de 27 fly kunne løse de opgaver, som regeringen har lovet Folketinget. Derudover skulle piloternes ”missionstid” forlænges fra fire til otte måneder, ligesom deres ferie skulle nedsættes til fire uger om året.

”Vi har valgt ikke at arbejde videre med disse forslag fra dimensioneringsrapporten. Der er heller ikke planer om at sætte piloternes generelle arbejdstid op,” sagde Claus Hjort Frederiksen under samrådet.

Det sker i dag
Kl. 8.00: Offentligt ansatte på tværs af fag – heriblandt embedsmænd fra ministerierne – mødes med faner foran Finansministeriet i en OK18-aktion

Kl. 10.00: Landdistrikternes Fællesråd holder årsmøde i Vejle. Her kommer blandt andre erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), S-formand Mette Frederiksen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl og taler.

Kl. 18.00 Socialdemokratiets ligestillingskonference, der varer til søndag, begynder. Den afholdes i Slangerup, og her skal der tales om, hvordan man får flere kvinder ind i politik.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marcus Knuth

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)









0:000:00