Dagens overblik: Trods meldinger om det modsatte kan Støjberg ikke forhindre statsborgerskab til PET-mistænkte statsløse

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen kan ikke udsætte PET-mistænktes ansøgning om statsborgerskab på ubestemt tid. Grønland risikerer at blive kastet ud i et nyt valg, og regeringen vil lovliggøre peberspray. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Resultatet af den sande valggyser i Sverige fylder en del i medierne denne mandag morgen, men det er også lykkedes os at finde frem til nogle nyheder om dansk politik.

Vi lægger ud med Jyllands-Posten, der kan berette om, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) alligevel ikke kan stoppe dansk statsborgerskab til statsløse, der er under PET-mistanke.

Onsdag i sidste uge bekendtgjorde Støjberg ellers, at hun havde løst problemet. Regeringen ville nemlig omfortolke statsløsekonventionen således, at Udlændingeministeriet kunne blive ved med at udsætte de mistænktes ansøgning om statsborgerskab med et halvt år ad gangen, så længe PET vurderer, at de er til fare for rigets sikkerhed. Alt det vil kunne ske uden at oplyse Folketinget om det.

Men det viser sig nu, at regeringen ikke kan udsætte ansøgningerne på ubestemt tid. Det skyldes, at Danmark har underskrevet den europæiske statsborgerskabskonvention, hvori der står, at sager om statsborgerskab skal behandles inden for "en rimelig tidsfrist".

Det er uklart, hvilken tidshorisont der er tale om, men Udlændingeministeriet erkender overfor Jyllands-Posten, at det ikke er muligt at udsætte en ansøgning ubegrænset. På et tidspunkt vil sagen skulle forelægges for Folketingets Indfødsretsudvalg, der vil kunne tage stilling til, om den statsløse skal have et dansk pas. Ifølge en ekspert i menneskerettigheder vil Folketinget være forpligtet til at sige ja til ansøgeren på grund af statsløsekonventionen.

Inger Støjberg fastholder overfor Jyllands-Posten, at hun allerede onsdag har givet et fyldestgørende svar på sagen, og hun vil ikke forholde sig til, at Folketinget kan være forpligtet til at give statsborgerskab til en PET-mistænkt.

Grønlands landsstyreformand mister flertal
Dagens helt store nyhed i det danske rigsfællesskab er den sprængte koalition på Grønland. Søndag aften dansk tid meddelte det grønlandske parti Partii Naleraq, at partiet med øjeblikkelig virkning trækker sig fra den koalition, som Partii Naleraq og tre andre partier dannede efter landstingsvalget i april.

Det skriver Altinget.

Dermed har landsstyreformand Kim Kielsen og hans parti Siumut ikke længere de nødvendige 16 mandater bag sig i det grønlandske parlament Inatsisartut. Derfor skal Kim Kielsen finde ud af, om han kan danne en ny koalition, eller om Grønland skal ud i et nyt valg mindre end et halvt år efter det seneste valg.

Årsagen til Partii Naleraqs exit fra koalitionen er en modstand mod dansk medfinansiering af de stærkt omdiskuterede grønlandske lufthavnsplaner, og det sker, kort tid før statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ankommer til Nuuk for netop at diskutere lufthavnsprojektet.

Læs også

Lovligt med peberspray i hjemmet
Det skal være lovligt for danskerne at bevæbne sig med peberspray indenfor hjemmets fire vægge.

Sådan lyder et nyt lovforslag fra regeringen ifølge TV 2.

Forslaget kommer trods skepsis fra både Politiforbundet og Det Kriminalpræventive Råd, der er bekymrede for, at peberspray kan falde i de forkerte hænder, hvis det bliver lovliggjort.

Baggrunden for regeringens lovforslag er, at borgere skal kunne forsvare sig mod eksempelvis hjemmerøvere. Det nye våben må dog kun bruges som nødværge, og med forslaget stadfæster regeringen også, at det fremover bliver ulovligt at bruge peberspray offensivt. Det vil blive betraget som vold af særlig farlig karakter.

Screening af nye statsborgere
Hvis det står til Konservative, skal alle, der søger om dansk statsborgerskab, screenes for antidemokratiske holdninger.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Konkret foreslår partiet, at alle kommende danske statsborgere skal interviewes af regionale komitéer om deres holdninger til blandt andet demokrati og ligestilling.

Partiet kræver, at screeningen af de nye statsborgere skal indskrives i et nyt regeringsgrundlag efter folketingsvalget.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Dansk Industri holder en konference om Baltic Pipe. Blandt konferencens deltagere er Polens energiminister Krzysztof Tchórzewski og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
  • Klokken 14.30: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besøger Børnehuset Granparken, som ligger i Vollsmose.
  • Klokken 17.45: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen mødes i dag i Nuuk. Formålet med mødet er at drøfte dansk deltagelse i det grønlandske lufthavnsprojekt og styrket erhvervssamarbejde.
  • Færøudvalget fortsætter sin studietur på Færøerne.
  • Miljø- og Fødevareudvalget besøger Polen og Ungarn.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00