Dagens overblik: Trumps aflysning får danske politikere op i det røde felt

NYHEDSOVERBLIK: Den amerikanske præsident kommer alligevel ikke på besøg i denne omgang, fordi Grønland ikke er til salg. Flere kræver Løkkes og Jensens afgang. Og kulturministeren har på et lukket møde forberedt kulturfolk på, at regeringen nok alligevel ikke fjerner sparekravet på området. Få morgenens politiske overblik.

De fleste taler om Donald Trump her til morgen. Også i dansk politik, hvor der dog også er andre nyheder denne onsdag, hvor både SF og Enhedslisten holder sommergruppemøder, og hvor finansminister Nicolai Wammen (S) tager hul på forhandlingerne om regionernes og kommunernes økonomi.

Men først Trump. For den amerikanske præsident kommer alligevel ikke på dansk statsbesøg 2. og 3. september, som dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen ellers har stående i kalenderen.

Donald Trump udskyder besøget på ubestemt tid, fordi Mette Frederiksen så klart har afvist at diskutere et salg af Grønland.

Det skrev han natten til onsdag dansk tid på Twitter, og Det Hvide Hus har bekræftet aflysningen.

Kommentatorer taler nu om ”en diplomatisk krise”. Og beskeden får danske politikere til at reagere med sarkastiske kommentarer eller direkte skældud til Trump på sociale medier. Her er et par eksempler, og vil du se flere, har DR samlet reaktionerne i en liveblog her

Også amerikanske eksperter og debattører reagerer kraftigt på Trumps ”vanærende” aflysning. Berlingske har samlet nogle eksempler her

Mette Frederiksen har endnu ikke reageret på aflysningen.

Kulturministeren forbereder kulturen på flere besparelser
I valgkampen sagde S, at det udskældte krav om, at kulturen hvert år skal spare to procent, skulle afskaffes. Men det skal kulturen alligevel ikke sætte næsen op efter i denne omgang. Det har kulturminister Joy Mogensen (S) forberedt en række kulturfolk på ved et lukket møde i den forgangne uge.

Det skriver Altinget, som har talt med fem anonyme kilder, der var til stede ved mødet.

Her har ministeren lagt op til, at det kommende finanslovsforslag fra regeringen fortsat vil indeholde kulturbesparelser.

”Det fremstod krystalklart under valgkampen fra Mogens Jensen, at S ville stoppe omprioriteringsbidraget allerede fra 2020. Så det undrer mig meget, at så mange har hørt ministeren sige noget modsat,” siger kulturordfører Mai Villadsen (EL).

Presset på Løkke og Jensen vokser i Venstre
Det ser stadig mere usikkert ud, om Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen kan blive siddende som ledere af Venstre. Tirsdag krævede to medlemmer af partiets bagland direkte ledelsens afgang, og nu slutter flere sig til koret, der vil af med Løkke og Jensen.

TV 2 har tirsdag været i kontakt med 96 medlemmer af partiets i alt 133 mand store hovedbestyrelse.

Af dem udtrykker kun syv opbakning til Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som formand og næstformand. 77 ønsker ikke at udtale sig, mens 12 direkte siger, at de mener én eller begge hovedpersoner bør trække sig.

Også Inger Støjbergs lokalformand blander sig nu og siger, at han ikke tror på den nuværende ledelse. Det siger han til Jyllands-Posten

Og ifølge Avisen Danmark er der nu indkaldt til krisemøde i Venstres regionsbestyrelse i Syddanmark torsdag aften. Her er spørgsmålet om partiets ledelse ifølge avisen eneste punkt på dagsordenen, og flere bestyrelsesmedlemmer er bekymrede.

”Jeg synes da, det er ærgerligt, at der er så meget polemik i toppen, og det kalder da på, at man får fundet en løsning hurtigst muligt. Vi er nødt til at få skabt ro,” siger eksempelvis Jesper Frost (V), der er borgmester i Esbjerg.

Pia Olsen Dyhr skærper tonen om minimumsnormeringer
Først var det et ultimativt krav fra SF, at der skulle minimumsnormeringer på den første S-finanslov, for at de ville stemme for. Så blødte partiet lidt op. Men nu slår SF-formand Pia Olsen Dyhr fast, der skal være en klar plan for at indføre et loft over, hvor mange børn hver pædagog skal tage sig af i daginstitutionerne – ellers stemmer SF ikke for finansloven.

”Det her skal være børnenes finanslov. Derfor har vi valgt at gøre det her til vores hovedkrav, som bliver så afgørende, at jeg ikke kan se os deltage i finansloven, hvis vi ikke får det,” siger Pia Olsen Dyhr i et interview med Berlingske op til partiets sommergruppemøde.

SF vil have en skriftlig aftale om, at man sigter mod en lovbestemt model, der pålægger kommunerne, at der maksimalt er tre børn per pædagogisk medarbejder i vuggestuerne og seks børn per pædagogisk medarbejder i børnehaverne.

Det sker i dag

  • 10:00 Finansministeren mødes med KL og Danske Regioner
    Forhandlingerne om næste års økonomi i kommunerne og regionerne starter i dag, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) har inviteret repræsentanter fra KL og Danske Regioner til sættemøder i Finansministeriet. 
  • 12:30 Enhedslisten holder sommergruppemøde
    Enhedslisten afholder partiets sommergruppemøde på Christiansborg. Der holdes pressemøde klokken 12.30. 
  • SF holder sommergruppemøde
    Socialistisk Folkeparti begynder i dag partiets sommergruppemøde på Konventum i Helsingør. Der holdes pressemøde i morgen 22. august klokken 12.30. 

Forrige artikel Analyse før forhandlinger: Kommuner vil trykteste Frederiksens velfærdsløfter Analyse før forhandlinger: Kommuner vil trykteste Frederiksens velfærdsløfter Næste artikel Ekspert: Mette Frederiksen kan stoppe krisen mellem USA og Danmark Ekspert: Mette Frederiksen kan stoppe krisen mellem USA og Danmark