Dagens overblik: V-folketingsmedlem taler imod en VDF-regering

NYHEDSOVERBLIK: Venstres Jan E. Jørgensen har svært ved at forestille sig en regering med Venstre og Dansk Folkeparti. Alternativet lader det være op til medlemmerne at vælge, hvem der skal afløse Niko Grünfeld som borgmester. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med nyt om Venstres folketingsmedlem Jan E. Jørgensens kommende bog. Han har nemlig både talt med Berlingske og Weekendavisen om bogen, der udkommer tirsdag i næste uge.

Og han lægger ikke fingrene imellem, når han skal tale om forholdet til støttepartiet Dansk Folkeparti.

Som det første folketingsmedlem fra Venstre taler han åbent imod Dansk Folkepartis ønske om at danne en VDF-regering.

"Der er mange grunde til, at jeg har svært ved at se en VDF-regering for mig. Ikke mindst i forhold til EU-området, som adskiller os fundamentalt. Jeg synes, at DF's holdninger i EU-politikken bliver mere og mere negative," siger Jan E. Jørgensen til Berlingske og tilføjer:

"Alene af den grund har jeg ekstremt svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre."

Til Weekendavisen siger Jan E. Jørgensen, at Venstre skal stoppe med "at behandle Dansk Folkeparti som en teenager".

"Der har udviklet sig en dobbelt standard, hvor der er en masse ting, man ikke tør sige, for så bliver teenageren måske fornærmet," tilføjer han.

Medlemmer skal vælge ny ALT-borgmester
Det bliver op til Alternativets medlemmer i København at udpege en, der skal afløse Niko Grünfeld som Københavns kultur- og fritidsborgmester.

Det skriver Alternativet i København på Facebook.

Tre af Alternativets medlemmer af Borgerrepræsentationen har meddelt, at de er kandidat til borgmesterposten. Det drejer sig om Franciska Rosenkilde, Badar Shah og Kåre Traberg Smidt.

Afstemningen finder sted søndag 28. oktober.

Eksperter kræver hårdere midler mod bankerne
Politikerne er nødt til at komme på banen med hårdere tiltag overfor bankerne.

Sådan siger flere eksperter til Jyllands-Posten ovenpå den seneste afsløring om omfattende svindel med udbytteskat.

"Politikerne må komme med regler, hvor de truer disse institutioner på deres eksistens og få dem til at rydde op sammen med deres kunder. Selvfølgelig skal det være muligt at give skattemæssig rådgivning og optimering. Men det skal ikke være muligt at tjene fede gebyrer på at malke statskasserne," siger Lars Krull, der er seniorrådgiver på Aalborg Universitet, til Jyllands-Posten.

Han foreslår blandt andet, at myndighederne får ret til at fratage bankens licens, hvis den ikke forbedrer sin opførsel efter eksempelvis en hvidvaskskandale.

Professor i finansret på Københavns Universitet Linda Nielsen foreslår, at der gives flere midler til Finanstilsynet og bagmandspolitiet, der bliver koordineret tilsyn på tværs af landegrænser, samt at myndigheder blander sig i, hvordan bankerne lønner deres ledelse.

Erhvervsstyrelsen gør sig klar til at lukke 11.000 virksomheder
Som en konsekvens af strammere hvidvaskregler forbereder Erhvervsstyrelsen sig på at lukke op mod 11.000 virksomheder, fordi de ikke er åbne om deres ejerforhold.

Det skriver Børsen.

En ny lov fra maj 2017 kræver, at virksomheder skal oplyse, hvem der er ejeren. Men trods flere påmindelser og en deadline i december 2017, er der stadig knap 11.000 virksomheder, der mangler at opgive den information.

Derfor gør Erhvervsstyrelsen sig nu klar til at sende det største antal virksomheder nogensinde i skifteretten. Det vil ske ved at sende et brev til alle virksomhedernes ledelse, der skal besvares indenfor fire uger. Sker det ikke, bliver virksomheden tvangsopløst.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Stats- og regeringschefer for Europa og Asien er samlet i Bruxelles til møde om blandt andet handel og samarbejde. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager.
  • Klokken 8.45: Flere stats- og regeringschefer, virksomheds- og organisationsledere deltager, når Danmark i dag og i morgen er vært for P4G-topmødet. P4G, der står for Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030, er et globalt initiativ, som Danmark sammen med Sydkorea, Etiopien, Vietnam, Chile, Mexico og Kenya står bag.
  • Klokken 11.00: I anledning af P4G-topmødet åbner finansminister Kristian Jensen en lejlighed på Rådhuspladsen, der viser bæredygtigt liv.
  • Klokken 20.00: Dronning Margrethe er i dag vært ved taffel i forbindelse med P4G-topmødet i København. Kronprinsparret deltager også.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00