Dagens overblik: V-profil vil genåbne Tibetkommissionen

POLITISK OVERBLIK: Der er forvirring om VLAK-samarbejdet efter næste valg, V-profil vil genåbne Tibetkommissionen, og forhandlingerne om kommunernes økonomi blev afbrudt i nat.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til morgenens overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Dønningerne fra to partilederes meldinger om regeringsdannelse efter næste valg fylder stadig på Christiansborg.

Mette Frederiksen (S) vil alene i regering uden de radikale, mens Kristian Thulesen Dahl (DF) vil i regering med Venstre. Og det giver nu også uro i blå blok. For Venstretoppen har hidtil klart meldt ud, at de går til valg på at videreføre VLAK-regeringen.

Men onsdag spurgte Berlingske Venstres politiske ordfører, Britt Bager, hvad hun tænker om, at DF gerne vil i regering med Venstre. Og hun svarede:

”Jeg tænker, at det er positivt, at Dansk Folkeparti melder sig på banen, og resten af bogstavlegen må vi tage, når folketingsvalget er afviklet, og vi kender resultatet og ved, hvad vi har at bygge ud fra.”

Senere på dagen fastslog hun dog over for Politiken, at Venstre fortsat går til valg på at videreføre VLAK-regeringen.

”Bogstavlegen i forhold til Dansk Folkeparti synes jeg, det er for tidligt at gå i gang med nu. Men det er klart, at vi har et rigtig godt samarbejde med de konservative og Liberal Alliance, og derfor går vi jo til valg på at bevare den regering, vi har nu,” sagde hun.

Liberal Alliance afviser at svare på, om de kan støtte en regering, som DF er en del af.

V-profil vil genåbne Tibetkommissionen
En af Venstres profiler og ordfører for blandt andet offentlighed, Jan E. Jørgensen, vil have genåbnet den omstridte Tibetkommission.

Det siger han til Berlingske, efter at radioprogrammet P1 Orientering 23. maj har afsløret, at Udenrigsministeriet lå inde med en backup af slettede e-mail fra ministre og embedsmænd, som ikke blev udleveret til undersøgelseskommissionen.

”Der må jeg bare sige, at der er kun et svar. Tibetkommissionen skal, naturligvis, genåbnes, så sagen kan belyses med alt relevant materiale. Ingen kan være tjent med, at sagen ikke undersøges til bunds,” siger Jan E. Jørgensen.

De nye oplysninger om de slettede mails fik i sidste uge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at indkalde partierne til en ”drøftelse”. 

Sagen handler om, at dansk politi forhindrede fredelige demonstranter i at vise sig for Kinas repræsentanter ved et statsbesøg i København. Kommissionen placerede sidste år ansvaret hos to mellemledere i Københavns Politi. Men de slettede mails kan indeholde oplysninger, der kan placere et ansvar højere oppe i systemet.

KL-formand afviser krav: Det er reelle behov vi står med
Det blev ikke til en aftale, da finansminister Kristian Jensen (V) og formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S) onsdag forhandlede om kommunernes økonomi til langt ud på natten.

”Det ser meget svært ud,” sagde KL-formanden, der også er borgmester i Aarhus, da også til Politiken onsdag aften, inden han gik ind til forhandlinger.

Hvis du vil forstå, hvad der er på spil, får du en analyse fra Altingets kommunalredaktør her.

Læs også

Det såkaldte anlægsloft er den helt store knast. I år må kommunerne bygge og renovere for 17 milliarder kroner, men det vil regeringen have ned til 16 milliarder, mens Jacob Bundgaard vil hæve beløbet til 21 milliarder.

”Vi kan ikke lande en aftale ud fra den position, regeringen kommer med, for det er penge til kerneopgaver som at bygge skoler og daginstitutioner og renovere veje. Reelle behov vi står med,” sagde Jacob Bundsgaard onsdag.

Forhandlingerne fortsætter i dag klokken 11.30.

Danmark er nummer 32 i brug af klimavenlig el
Mens regeringen arbejder på at lande et forlig om fremtidens energi i Danmark, viser nye tal fra Eurostat, at vi er langt efter de fleste lande i Vesteuropa, når det gælder om at bruge elektricitet i den grønne omstilling. Det gælder inden for transport, varmeproduktion, industri og landbrug, viser tallene ifølge Politiken.
Danmark ligger som nummer 32 ud af 40 europæiske lande, når det gælder andelen af el ud af det samlede energiforbrug – lige efter Ukraine og lige før Holland. Og kigger man kun på vesteuropæiske lande, er Danmark næsten helt sidst i feltet.

»Det er en smule trist, at Danmark ligger så relativt dårligt, og det vidner om, hvor meget det haster at gøre noget,” siger Kristian Ruby, direktør for den europæiske brancheorganisation for elproducenter, Eurelectric.

K går solo om kønsskifte
Et værdipolitisk spørgsmål skiller endnu en gang de konservative fra de to liberale regeringspartnere V og LA. For det er ikke konservativ politik at åbne for, at børn kan skifte køn via CPR-nummeret – altså et juridisk kønsskifte uden operation.

Det fastslog politisk ordfører Mette Abildgaard på Twitter onsdag, da Eva Kjer Hansen (V) på forsiden af JP åbnede for juridisk kønsskifte for børn.

I 2014 fik voksne mulighed for at skifte køn juridisk. Og også dengang var K imod.

”Så det giver næsten sig selv, at vi ikke mener, at børn helt ned til seks år skal kunne ændre deres kønsidentitet. Der findes to køn, og dem skal vi passe på, at vi ikke udvisker,” siger Mette Abildgaard til Jyllands-Posten.

Sagen udspringer af regeringens handlingsplan på LGBTI-området, som blev præsenteret onsdag. Et af de 42 initiativer i udspillet er, at en arbejdsgruppe skal ”undersøge, om der bør åbnes for juridisk kønsskifte for transkønnede børn og unge under 18 år”.

Det sker i dag

  • 10.00 Nato-topmøde
    Natos forsvarsministre mødes i Bruxelles.

  • 10:15 Skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om Skats finanslovsmål.

  • 11:30 Forhandlingerne om kommunernes økonomi fortsætter
    Kommunernes Landsforening og regeringen forhandler videre i Finansministeriet om kommunernes økonomi for næste år.

  • Forhandlere mødes efter nej fra ansatte ved lokalbaner
    En konflikt truer en række lokalbaner, efter at et forlig om en ny overenskomst blev stemt ned i Dansk Jernbaneforbund. Torsdag mødes de ansattes forhandlere med arbejdsgiverne, som er repræsenteret af kommunernes organisation, KL. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00