Dagens overblik: V vil flytte 10. klasse til erhvervsskoler, og FOA-sympatistrejke bliver kaldt ulovlig

POLITISK OVERBLIK: For fremtiden skal landets 10. klasser placeres på erhvervsskolerne i stedet for grundskolen. Arbejdsgiverforening kalder FOA's varsling af sympatistrejke for ulovlig. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik.

Vi lægger ud med historien om, at Venstre vil flytte landets 10. klasser væk fra grundskolerne og over til erhvervsskolerne i stedet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det skal være med til at øge søgningen til landets erhvervsskoler, der i dag er 18,5 procent, og dermed stadig et stykke fra den politiske ambition om 30 procent i 2025.

Konkret foreslår Venstre, at alle landets kommunale 10. klasser bliver geografisk placeret på en erhvervsskole, uden at det faglige indhold ændres grundlæggende, og hvor der stadig gives mulighed for at vælge en anden ungdomsuddannelse efterfølgende.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti bakker op om tankerne bag forslaget. Dansk Folkeparti vil dog afvente et mere gennemført udspil fra Venstre.

Hos Dansk Erhverv bliver forslaget også velmodtaget. Men det er dog ikke nok, tilføjer organisationens uddannelseschef Claus Olsen.

"For os er det afgørende, at det praktiske og anvendelsesorienterede får en langt mere fremtrædende plads i udskolingen. Ikke bare som valgfag, temauger og projekter, men reelt indarbejdes og gives en central placering i den eksisterende og obligatoriske fagrække i skolen," siger Claus Olsen ifølge Jyllands-Posten.

Mette Gjerskov fortsætter
Spændingen er udløst i opgøret om Socialdemokratiets folketingskandidatur i Roskilde. Efter et kampvalg er valgkredsens nuværende folketingsmedlem og tidligere minister Mette Gjerskov blevet genvalgt som kandidat til næste folketingsvalg.

Det oplyser Gjerskov selv på Facebook.

Hun slog sin modkandidat Niels Jespersen med 120 stemmer mod 33 stemmer.

Læs mere her.

OK18-drama
Den faglige organisation FOA bliver nu beskyldt for at have varslet en ulovlig sympatistrejke.

Kritikken kommer fra arbejdsgiverforeningen KA Pleje, der har indkaldt FOA til et møde fredag. Hvis det ikke fører til, at FOA trækker konfliktvarslet mod KA's medlemmer tilbage, vil foreningen trække FOA med i arbejdsretten.

"Det er et uhørt skridt mod vores medlemmer. FOA er bekendt med, at der indenfor vores overenskomstområde ikke eksisterer strejke og lockout, og derfor er varslet om sympatikonflikt ikke blot ulovligt. Det har ingen hjemmel i overenskomsten og er overenskomststridigt," siger Karsten Høgild, direktør i KA Pleje, i en pressemeddelelse.

Dennis Kristensen forklarer på TV 2 News, at sympatistrejken sker for at sikre, at dem, der bliver berørt af konflikten på det offentlige område, ikke kan flytte sig væk fra konfliktramte kommuner ved at gøre brug af KA Pleje. 

S: Kristian Jensen skjuler økonomisk råderum
Ifølge Socialdemokratiet skjuler finansminister Kristian Jensen (V), hvor meget der er tilbage af det økonomiske råderum ovenpå regeringens seneste aftaler.

Det skriver Børsen.

Partiet har siden efteråret forgæves forsøgt at få oplysninger fra Finansministeriet, fortæller den socialdemokratiske finansordfører Benny Engelbrecht.

"Det er tydeligt, at Finansministeriet tilbageholder informationer, som man har regnet på," siger Benny Engelbrecht til Børsen.

Finansordførerne fra Radikale og SF bakker op om kritikken, mens finansministeren selv afviser den. Kristian Jensen tilføjer, at det ikke forholdt sig anderledes, da Socialdemokratiet selv sad på finansministerposten.

EU og britisk overgangsaftale
Mandag blev EU og briterne endelige enige om den overgangsordning, der træder i kraft, når briterne til næste år forlader EU-samarbejdet.

Det skriver Altinget: eu.

Den nye overgangsordning betyder, at briterne forbliver under EU's regler indtil udgangen af 2020 med alle rettigheder og pligter intakte, men uden en plads ved bordet, når der skal træffes beslutninger.

Der er dog det lille men, at overgangsordningen ikke træder i kraft, hvis EU og briterne ikke er blevet enige om de sværeste dele af den endelige skilsmisseaftale, som eksempelvis hvad der skal ske med grænsen mellem Nordirland og Irland. Dermed kan det stadig ende uden en aftale eller overgangsordning i marts næste år, hvis parterne ikke nærmer hinanden ved forhandlingsbordet.

Connie Hedegaard får medie-toppost
Det er ikke nogen hvem-som-helst Berlingske Media har valgt som ny bestyrelsesformand. Det er nemlig den tidligere konservative minister og EU-kommissær Connie Hedegaard, der overtager den tjans fra Kim Graven-Nielsen.

Og i den anledning har Berlingske tegnet et portræt af den kommende bestyrelsesformand. Læs det her.

Det sker i dag
13.00: Statsministerens spørgetime

14:30: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om tilsynet med efterretningstjenesternes kontrolmulighed. Det er Josephine Fock, der har stillet spørgsmålet, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne har kritiseret, at den del af PET-loven, der regulerer, hvornår PET skal slette irrelevante personfølsomme oplysninger, reelt er sat ud af kraft med en lovændring fra 1. marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00