Dagens overblik: Venstre-kandidater vælger velfærd frem for skattelettelser

POLITISK OVERBLIK: Knap 6 ud af 10 spidskandidater for Venstre ville bruge ekstra penge på velfærd frem for skattelettelser. Få et rids over dagens nyheder i dansk politik.

Tidligere på året opfordrede finansminister Kristian Jensen (V) direkte kommuner med store opsparinger til at sænke kommuneskatten, men kun én ud af fire V-spidskandidater ville vælge at bruge ekstra penge på skattelettelser frem for velfærd.
Tidligere på året opfordrede finansminister Kristian Jensen (V) direkte kommuner med store opsparinger til at sænke kommuneskatten, men kun én ud af fire V-spidskandidater ville vælge at bruge ekstra penge på skattelettelser frem for velfærd.Foto: Toke Kristiansen
Kristine Korsgaard

Vi starter morgenen i den kommunale valgkamp, hvor en stor del af Venstres topkandidater ser ud til at prioritere i tråd med det, der ellers er Socialdemokratiets slogan: velfærd frem for skattelettelser.

Cepos har fået Norstat til at foretage en rundspørge blandt 895 spidskandidater til kommunalvalget, og her siger én ud af fire – 27 procent – af Venstre-kandidaterne, at de ville vælge at sænke kommuneskatten, hvis de fik 50 millioner kroner til rådighed.

Næsten seks ud af ti – 59 procent – vil foretage kommunale investeringer i velfærd og serviceforbedringer for pengene. 

Berlingske har talt med cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen om resultatet:

"Jeg mangler næsten ord. Vi har i dag OECD's højeste skattetryk og en meget stor offentlig sektor. I den situation burde man forvente, at en spidskandidat for Danmarks liberale parti helt entydigt ville prioritere lavere skat frem for højere offentlige udgifter," siger Mads Lundby Hansen.

Ud af 98 spidskandidater for Venstre har 64 svaret.

En af dem er spidskandidat i Frederikshavn Jytte Nimand Høyrup (V), som vil bruge pengene på børnene og de ældre.

"Jeg tænker fuldstændig lokalt og på, hvad der er behov for i Frederikshavn Kommune, og det er ikke umiddelbart det skattemæssige," siger hun.

Kampfly kan blive 10 milliarder dyrere
Regeringens egne beregninger viser, at den kommende investering i 27 nye F35-kampfly kan komme til at koste knap 10 milliarder kroner mere end forventet. Det skriver Jyllands-Posten.

På et pressemøde 12. maj sidste år fastslog daværende forsvarsminister Peter Christensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V), at den samlede pris for kampflyene var 56,4 milliarder kroner i flyenes 30-årige levetid. Men nu viser det sig, at det allerede dengang fremgik af regeringens eget baggrundsmateriale, at prisen ville være 66,1 milliarder kroner, når prisstigninger på for eksempel reservedele og højere lønninger medregnes.

De nye oplysninger bekymrer De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov. Han kræver en nærmere forklaring, før regeringspartiet kan godkende det endelige køb af flyene.

"Jeg har selv lagt de 56 milliarder kroner til grund, og det er også det, der har været brugt i den offentlige debat. Og derfor skal vi være sikre på, at vi ved, om de 66 milliarder kroner i virkeligheden er et mere realistisk bud på, hvad prisen ender med at blive," siger Jarlov.

Han frygter, at mulige prisstigninger på flyene vil blive taget fra det samlede forsvarsbudget.

Også to økonomer mener, at regeringen burde have lagt tallene frem. 

Khader om Exitsag: En fejl at fokusere på fortiden
Efter en tid uden kommentarer fra Naser Khader (K) i sagen om Exitcirklen, siger kultur- og udlændingeordføreren nu til magasinet Euroman, at indholdet i en omstridt mail ”var en fejl”.

Men han har ikke tænkt sig at sige undskyld til de to kvinder bag organisationen Exitcirklen, imam og religionssociolog Sherin Khankan samt rådgiver og debattør Khatera Parwani, som mailen handlede om.

”Jeg erkender, at mailen ikke får topkarakter. Det er naivt, men vi regnede ikke med, at nogen ville lække den,” siger Khader til Euroman.

I september sendte Naser Khader sammen med Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) en mail, hvor de tre oppositionsordførere fremsætter en række anklager mod de to kvinder. Sherin Khankan beskyldes for at forsvare straf med piskeslag og sharialovgivning og Khaterah Parwani for at forsvare Hizb ut-Tahrir.

Mailen blev sendt til ordførerne bag satspuljeforliget for at overbevise dem om at fratage Exitcirklen 680.000 kroner fra en særlig pulje, som de var blevet tildelt.

I stedet havnede sagen i Berlingske, hvor Khader, Knuth og Henriksen blev beskyldt for på et usagligt grundlag at have forsøgt at begå karaktermord på kvinderne for at fratage dem allerede tildelt statsstøtte.

”Jeg erkender, at vi fokuserede alt for meget på, hvad Khankan og Parwani har sagt tidligere. Det var en fejl. Fokus skulle have været på deres manglende ekspertise og kompetencer til at modtage 680.000 skattefrie kroner,” siger Naser Khader.

Måling: V undgår katastrofevalg
Hvis man regner borgmestereffekterne med, får Venstre ikke et så skidt kommunalvalg, som det ellers har været forudsagt.

Det spår en ny prognose for kommunalvalget fra valgforskerne Kasper Møller Hansen og Martin Vinæs Larsen fra Københavns Universitet, skriver Altinget.

Prognosen er inspireret af Søren Risbjerg Thomsens valgvindsmodel og giver et bud på, hvordan de landspolitiske meningsmålinger spiller ind på kommunalvalget.

”Umiddelbart kunne man forvente, at Venstre risikerer en vælgerlussing, fordi partiet er gået meget tilbage i meningsmålingerne siden kommunalvalget i 2013. Men vores prognose viser, at det ikke er tilfældet,” siger Kasper Møller Hansen.

”Det interessante med vores model er, at vi forsøger at medtage den dynamik, det giver at have en borgmesterpost. Dem har Venstre mange af, og det redder partiet,” siger valgforskeren.

I det seneste Risbjergsnit over meningsmålinger til et folketingsvalg står Venstre til 19,4 procent. Ved kommunalvalget i 2013 landede Venstre på et landsresultat på 26,6 procent. Men i den nye prognose falder Venstre kun til 24,5 procent.

Kul skal være helt ude i 2030
Senest om tretten år skal kul være helt udfaset af dansk elproduktion.

Det vil regeringen officielt meddele i dag på klimatopmødet COP23 i Bonn, hvor man har valgt at gå med i en koalition af lande, der vil udfase kul fra elproduktionen, fortæller DR og andre medier her til morgen.

”Prisen på vedvarende energi rasler ned, og vi er nået til et punkt, hvor nye havvindmølleparker er billigere end nye kulkraftværker i Danmark. Kul er stærkt forurenede, og vi vil gerne vise, at vi er parate til tage et international lederskab,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Det var ellers oprindeligt SR-regeringen, der havde sat målet om at have udfaset kul i 2030. Men det droppede V-regeringen, da den kom til i 2015.

Koalitionen består af 15 lande fra hele verden med Storbritannien og Canada i spidsen for initiativet.

Den skal du have med fra i går:

Læk om Anna Mee kom fra Frank Jensens forvaltning
De lækkede oplysninger om Anna Mee Allerslevs bryllup på Københavns Rådhus kom fra en forvaltning, som overborgmester Frank Jensen (S) har ansvaret for. Det fortalte overborgmesteren selv i 'Talkshowet Lippert' på TV 2 News onsdag.

”Det er jeg selvfølgelig hamrende ærgerlig over, og det er fuldstændigt uacceptabelt,” siger han.

Ifølge Frank Jensen var det medarbejdere i Københavns Kommunes Rådhusservice, der anonymt gav BT's journalister oplysningerne. Rådhusservice hører under Økonomiforvaltningen og dermed den forvaltning, som Frank Jensen er ansvarlig for.

”Da det kom frem, at den her lange liste i forhold til det arrangement, som den tidligere borgmester skulle holde, var lækket, så blev de medarbejdere kaldt sammen og fik besked på, at det er fuldstændig langt ude over, hvad der er acceptabelt,” siger overborgmesteren.

Han siger, at sagen ikke bliver politianmeldt. For de oplysninger, journalisterne fik, ville også være kommet frem, hvis journalisterne havde søgt aktindsigt.

Lige nu er Ankestyrelsen i gang med at lave en ekstern undersøgelse af, hvorvidt der skal rejses en tilsynssag mod Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune på baggrund af Anna Mee Allerslevs lån af lokaler. Desuden foretager kommunen en intern undersøgelse af sagen.

Det sker i dag:

10.00: I dag bliver nogle af justitsminister Søren Pape Poulsens (K) initiativer mod rocker- og bandekriminalitet behandlet i Folketinget. Og justitsministerens redegørelse om status over dansk politis situation i forhold til Europol vil blive diskuteret. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00