Damm ser tilbage på fusionsflop: I dag er KL tættere på sine medlemmer

INTERVIEW: Den forliste fusion med Danske Regioner spøger stadig i KL-huset. Men tæt kontakt med baglandet styrker i dag foreningen, siger formand Martin Damm (V) forud for KL’s delegeretmøde torsdag.

KL har ifølge formanden Martin Damm (V) været gennem en kovending de seneste år. Blandt andet i kølvandet på den fejlslagne fusion med Danske Regioner.
KL har ifølge formanden Martin Damm (V) været gennem en kovending de seneste år. Blandt andet i kølvandet på den fejlslagne fusion med Danske Regioner.Foto: Niels Ahlmann olesen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Det mislykkede forsøg på at sammenlægge KL og Danske Regioner rumsterer stadig, når lokale politikere og embedsmænd fra hele landet torsdag og fredag samles i Aalborg til KL’s årlige kommunalpolitiske topmøde og delegeretmøde.

Traditionelt har møderne mere karakter af en stor komsammen i den kommunal familie end en politisk kampplads.

Men de seneste år har budt på mere drama.

Det var i 2015, at det lykkedes en mindre gruppe kritiske borgmestre at trække gulvtæppet væk under KL og Danske Regioners stort anlagte fusionsplaner.

Den værdi, der er i at være ude og snakke med medlemmerne, havde man nok ikke dyrket nok.

Martin Damm (V)
Formand for KL

Året efter var det kampen mod regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, der omdannede Aalborg Kongres og Kultur Center til baggrundstæppe i en landspolitisk infight.

Mellem de to dramaer er der imidlertid sket et sporskifte fra KL’s side, som kan være med til at gøre årets lokalpolitiske stormøde til et mere fordrageligt foretagende.

”KL er de seneste år kommet noget tættere på medlemmerne. Den bevægelse har der været,” siger KL’s formand Martin Damm (V).

Opgør med Slotsholmens stammesprog
Ifølge ham har der været en tendens til, at ”stammesproget” fra Slotsholmen og allernærmeste omegn også har sat sit præg på KL’s virke og kommunikationen med både medlemmer og omverden.

Martin Damm er ikke meget for at pege på de dårlige eksempler, som kan illustrere, at der var behov for et sporskifte.

Ikke desto mindre fremhæver han selv den fejlslagne fusionsproces.

Ifølge KL-formanden var der mange grunde til, at forløbet ikke kunne åbnes bredt ud, inden KL-toppen havde truffet sin beslutning.

Men det endelige resultat på delegeretmøde i 2015 var med til at sætte tanker i gang.

”Nu gør vi væsentlig mere ud af at komme ud i landet og snakke med vores medlemmer og komme tættere på dem,” siger Martin Damm.

For langt væk fra medlemmer
I praksis handler det om, at KL’s formandskab nu har forøget forårets tre borgmestermøder til seks regionale fyraftensmøder, hvor flere lokale folkevalgte har mulighed for at deltage.

Den model opstod sidste år, og skal også ses i lyset af KL’s arbejde med at få kommunerne samlet i en fælles front mod V-regeringens omprioriteringsbidrag.

Var KL blevet afkoblet fra sine medlemmer, fordi man var blevet trukket for meget ind i Slotsholmens politiske centrifuge?

”Jeg ved ikke, om vi var blevet afkoblet. Vi var nok bare ikke tilkoblet tilstrækkeligt. Den værdi, der er i at være ude og snakke med medlemmerne, havde man nok ikke dyrket nok,” siger Martin Damm og fortsætter:

”For det godt være, at det, der sker, er det rigtige. Men hvis medlemmerne ikke forstår, hvorfor det er det rigtige, så har man jo stadigvæk et problem.”

Mens KL ikke på eget initiativ vil rippe op i forrige års fusionsforsøg, så er diskussioner om afstanden fra KL-toppen til menigt byrådsmedlem og interne kommunale stridigheder næppe noget, man helt kan undgå ved årets topmøde.

’Business as usual’ findes ikke
Ikke mindst set i lyset af, at 11 nordjyske kommuner har fået sat et punkt om udligningsordningen på dagsorden.

Martin Damm vil dog hellere bruge anledningen til at trække nogle af de store kommunale udviklingslinjer op. Ti-året for kommunalreformens ikrafttræden er en oplagt anledning.

”Vi er lykkedes godt med de store forandringer, der er blæst ud over landet. Men vi kommer nok aldrig endegyldigt på plads. Der kommer altid nye udfordringer, og forandringshastigheden bliver ikke mindre ” siger Martin Damm.

Hvor de forudgående år har budt på store organisatoriske omlægninger og styringsmæssige reformer - med budgetloven som Finansministeriets kronjuvel - så vil teknologi blive en motor i de kommende års forandringer.

Derfor er temaet ved årets topmøde ’velfærdssamfundet i teknologisk forandring’.

Budskabet fra KL-formanden er, at der ikke længere er noget, der hedder business as usual. Fortsat forandring er det eneste sikre.

”Man kan ikke bare sætte et flueben og sige, at der nu bare skal driftes. Der ligger masser i pipeline, som vil forandre mange ting. Og det skal vi være klar til,” siger Martin Damm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00