Dan Jørgensen forsvarer asyl-kompromis

ASYL: Socialdemokratiet accepterede et kompromis med regeringen om udlændingeloven, hvilket blandt andre Enhedslisten ikke forstod. 

Martin Lorentsen

Onsdag 13. januar 2016 var der vanen tro ophedet debat på asylområdet, da Folketinget førstebehandlede lovforslaget om ændring af udlændingeloven. Her havde Socialdemokratiet indgået et kompromis med regeringen, hvilket resten af rød blok langtfra var tilfredse med.

Lovforslaget bygger på den asylpakke, som regeringen præsenterede i november 2015 og indebærer lovændringer, der blandt andet skærper reglerne om inddragelse af flygtninges opholdstilladelse.

Socialdemokraterne støtter lovforslaget, og partiets udlændingeordfører Dan Jørgensen forklarede, at årsagen til, at Socialdemokratiet ønsker at stramme udlændingeloven, er, at der skal passes på Danmarks velfærdssamfund.

"Socialdemokraternes flygtningepolitik går på to ben. På den ene side er vi dybt optagede af at hjælpe mennesker i nød.”

"På den anden side har vi også et andet ansvar, for vi har et ansvar for, at Danmark kan fungere, og et ansvar for, at vores velfærdssamfund sikres, og vores sammenhængskraft består,” sagde Dan Jørgensen (S).

Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen var stærkt utilfreds med, at Dan Jørgensen og Socialdemokraterne gik på kompromis med blå blok i et sådant omfang, at børnefamilier ikke må flytte ud af asylcentrene. 

"Børnefamilier får ikke længere mulighed for at flytte ud af centrene. Med al sandsynlighed vil det betyde, at vi igen kommer til at opleve børn, som tilbringer hele deres barndom på et asylcenter. Hvad er det, der har ændret sig, ikke mindst for børnene, siden Socialdemokraterne nu mener, at det er rimeligt at lade børn vokse op på et asylcenter?" lød det fra Johanne Schmidt-Nielsen. 

Dan Jørgensen svarede, at Socialdemokratiet var gået på kompromis med regeringen under forhandlingerne, hvor topprioriteten for partiet har været at tillade flygtninge at arbejde uden for asylcentrene. 

“Det er sådan set ikke, fordi vi synes, at det er særlig godt, at det nu bliver sådan, at man ikke må bosætte sig, men det er det kompromis, vi kom frem til, som sikrer, at man kan arbejde uden for centrene, som vi mener, er meget vigtigt,” forklarede Dan Jørgensen. 

Foruden skærpede regler om inddragelse af flygtninges opholdstilladelse er to andre væsentlige lovændringer i lovforslaget udskydelse af retten til familiesammenføring og skærpede regler om tidsubegrænset opholdstilladelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00