Dan Jørgensen: Regeringen vil ikke styrke sundheden i Danmark

KOMMENTAR: Frem mod 2025 vil udgifterne til sundhed stige. Og mens Venstre vil have skattelettelser, vil Socialdemokratiet hellere tilføre 53 milliarder til sundhedsvæsenet, skriver Dan Jørgensen (S).

Et af de temaer, der kommer til at fylde mest i den kommende valgkamp, bliver uden tvivl sundhed. Med rette.

Regeringens politik halter nemlig gevaldigt. I Socialdemokratiet vil vi en anden vej.

Sundheds- og plejeområdet skal have bedre muligheder for at kunne levere pleje og service af høj kvalitet. Derfor vil Socialdemokratiet bruge 53 milliarder kroner ekstra på vores sundhedsvæsen og plejehjem fra 2019 til 2025.

Alt for ofte hører man om, at vores sygeplejersker har for travlt, og at der mangler flere varme hænder i kommunerne. For at gøre ondt værre står fire ud af fem regioner over for massive fyringsrunder på grund af en presset økonomi.

Man behøver ikke kigge langt tilbage i tiden for at se den seneste konsekvens af regionernes pressede økonomi; forleden meddelte Danmarks største hospital, Rigshospitalet, at de fra 17. december i år må nedlægge barselsafsnittet på Patienthotellet. Det betyder, at fødende på Rigshospitalet fremover skal undvære at få støtte til amning og familiedannelse i det første døgn efter fødslen.

Dette er blot det seneste eksempel på en udvikling, som regeringen ikke på nogen måde har en plan for at gøre noget ved. 

Ifølge tal fra Finansministeriet vil udgifterne til sundhed og pleje stige ganske meget frem mod 2025 som følge af et stigende antal børn og ældre. Men ser man på regeringens 2025-plan, planlægger man desværre ikke at lade bevillingerne følge med.

Helt enkelt betyder det, at den nuværende regering ikke vil styrke sundheden i Danmark. Faktisk skal der skæres.

Sådan et scenarie vil vi i Socialdemokratiet undgå. Derfor vil vi mellem 2019 og 2025 tilføre 53 milliarder kroner til sundheds- og plejeområdet alene. For os er det vigtigt, at pengene følger med udviklingen.

Finansordfører for Venstre Jacob Jensen kaldte for nylig dette udspil for ”ren overbudspolitik”. Den besked kan landets sygeplejersker, der til stadighed skal løbe hurtigere og hurtigere, nok ikke bruge til så meget. Eller patienterne for den sags skyld.

Sandheden er, at vi socialdemokrater prioriterer vores sundhedsvæsen, mens Venstre prioriterer skattelettelser. Sig det dog ærligt.

Det er fair nok, at der er en politisk kamp bestående af dem, der vil sikre velfærden og sundheden i vores land, og dem, der ønsker mere råderum til skattelettelser. Men jeg ville ønske, at sidstnævnte ville kæmpe kampen med åben pande.

------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet.

Forrige artikel Lidegaard: Danmark bør samle sig om et kompromis på udlændingeområdet Lidegaard: Danmark bør samle sig om et kompromis på udlændingeområdet Næste artikel Jarl Cordua: Venstres landsmøde blev Støjbergs politiske Waterloo Jarl Cordua: Venstres landsmøde blev Støjbergs politiske Waterloo