Dan Jørgensen vil forhandle 2025-klimamål til efteråret

KLIMAMÅL: De første forhandlinger om klimahandlingsplanen er begyndt uden et klimamål for 2025 til at sigte efter. Flere udspil og forhandlinger om 2025-målet kommer senere i år, lyder det fra klimaministeren.

Morten Øyen

Man måtte spejde forgæves efter et klimamål for 2025 i regeringens klimaudspil, men det kommer efter planen til efteråret, efter at regeringen har fremlagt endnu flere klimaforslag.

Fakta
Det har partierne aftalt om 2025-målet

"For at sikre klimahandling på kort sigt er aftaleparterne enige om, at regeringen i 2020, efter at Klimarådet har afgivet anbefaling om et delmål for 2025, foreslår et indikativt delmål for 2025 i forbindelse med regeringens kommende klimahandlingsplan. Fastsættelsen af det indikative delmål i 2025 vil indgå i forhandlingerne om klimahandlingsplanen."

Kilde: Aftale om klimalov

Det oplyser klimaminister Dan Jørgensen (S).

”Vi har i forbindelse med klimaloven aftalt, at vi i 2020 skal blive enige om et indikativt delmål for 2025. Det udspil, vi har lagt frem nu, er vores udspil til første del af klimahandlingsplanen. Vi har samtidig sagt, at vi vil komme med flere skridt på den anden side af sommerferien, og forhandlinger af 2025-målet kommer vi også til i efteråret,” skriver ministeren i et svar til Altinget.

Tirsdag aften startede forhandlingerne om regeringens udspil, og allerede inden savnede både Venstre og Enhedslisten et 2025-mål, som skulle indgå i forhandlingerne ifølge aftalen om klimaloven fra december.

Forhandlinger af 2025-målet kommer vi også til i efteråret.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

”Hvis det delmål skal have en effekt, så skal det være det første, man sætter, og ikke det sidste,” sagde Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, til Altinget.

Flere bud på klimamål
Ifølge Enhedslisten bør det nye klimamål være, at Danmark i 2025 skal have reduceret drivhusgasserne med 55 procent i forhold til 1990. Dermed vil Danmark bevæge sig på en nogenlunde lineær reduktionslinje på vejen mod klimalovens krav om 70 procents reduktion i 2030, lyder argumentet.

Læs også

Tidligere har Alternativet fremhævet, at målet i 2025 skal helt op og runde 60 procent for at levere i forhold til Paris-aftalens 1,5-graders målsætning.

Klimarådet gav i marts sit bud på 2025-målet i forbindelse med rapporten 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion'. Heri foreslog rådet, at reduktionsmålet skal ligge mellem 50-54 procent i 2025 i forhold til udledningerne i 1990.

Ifølge Klimarådet vil en 50 procents reduktion være mest omkostningseffektiv, mens en lineær udvikling ville vægte hensynet til klimaet og betyde, at reduktionerne skal skrues op på 54 procent.

”En lineær udvikling kan synes naturlig, men vil blive svær at nå, da der er en tidsforskydning mellem politik og effekt. Med udgangspunkt i den politik, der er vedtaget i dag, tyder fremskrivningerne ikke på, at vi kan forvente betydelige fald i drivhusgasudledningerne frem mod 2025, og det sætter en grænse for, hvor stor reduktion der realistisk kan nås på kun fem år,” skrev Klimarådet i marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00