Udviklingsministeren vil fortsætte bistand til Uganda, selvom landet har vedtaget homofobisk lov

På trods af at Uganda netop har vedtaget en lov, som kan give dødsstraf til homoseksuelle, skal Danmark ikke skære i ulandsbistanden til landet. Sådan lyder det fra udviklingsminister Dan Jørgensen (S). I stedet vil han se på at øge bistanden.

Ifølge ministeren vil det ikke være en straf for Uganda, hvis Danmark trækker udviklingsbistanden til landet.
Ifølge ministeren vil det ikke være en straf for Uganda, hvis Danmark trækker udviklingsbistanden til landet.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Danmark skal ikke trække udviklingsbistanden til Uganda. Faktisk vil udviklingsminister Dan Jørgensen (S) se nærmere på at øge støtten. Det siger han til Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Udmeldingen fra ministeren kommer, efter Uganda mandag vedtog en lov, der blandt andet betyder, at sex mellem to af samme køn kan straffes med fængsel på livstid eller under såkaldt "skærpede omstændigheder" dødsstraf, hvis man eksempelvis smitter nogen med hiv/aids.  

“Danmark vil have størst mulig indflydelse, hvis vi skruer op for vores arbejde dernede og hjælper de stakkels mennesker, der desværre bliver påvirket negativt af denne her lovgivning,” siger Dan Jørgensen. 

Ministeren vil ikke lægge sig fast på et beløb, men pengene skal gå til civilsamfundsorganisationer i Uganda, som blandt andet støtter LGBT+-personer. 

Ville ikke være en straf at trække bistand 

Ifølge Dan Jørgensen er det kun en lille del af den danske bistand, som Danmark hvert år sender til Uganda, der går til de ugandiske myndigheder. Og her er der tale om en antikorruptionsenhed, som skal kontrollere myndighederne.  

Derfor mener han ikke, at det vil virke som en straf, hvis Danmark trak bistanden til landet.  

I 2022 gav Danmark cirka 259 millioner kroner til Uganda i udviklingsbistand.

Angreb på menneskerettigheder og kampen mod aids 

Den nye lov har fået hård kritik fra flere ngo’er, og Amnesty har blandt andet kaldt den “et groft overgreb på menneskerettigheder”. 

Aids-fondet skriver i et opslag på LinkedIn, at loven ikke kun er et angreb på menneskerettigheder, men også et angreb på indsatsen mod hiv og aids. 

Samtidig opfordrer de til, at Danmark, fastholder bistanden, "så længe den fremmer grundlæggende menneskerettigheder, og at Danmark øger støtten til civilsamfundsorganisationer, LGBT+-organisationer og lokale kræfter, der arbejder for rettigheder og beskyttelse for LGBT+-personer".  

Desuden mener de, at Danmark, EU og USA skal fastholde et politisk pres på Ugandas regering for at få dem til at trække loven tilbage, og at eventuelle sanktioner målrettes, så de ikke rammer civilsamfundet, LGBT+-personer eller sundhedsarbejdere i landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00