Danmark er Europas mest opdyrkede land: "Vi ligger i et smørhul for landbrugsproduktion"

Ingen europæiske lande dyrker deres arealer så meget som Danmark. Det er der gode grunde til, forklarer professor, der dog finder det nødvendigt at reducere landbrugsarealet af hensyn til natur og klima.

Cirka 60 procent af Danmarks areal er opdyrket til landbrugsformål. Det er højest af alle lande i Europa.
Cirka 60 procent af Danmarks areal er opdyrket til landbrugsformål. Det er højest af alle lande i Europa.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Danmark er ét af verdens mest opdyrkede lande.

På cirka 60 procent af landarealet dyrker landbruget afgrøder som byg, hvede og majs under plov, og det er mere end i alle andre europæiske lande. På verdensplan deles førstepladsen med Bangladesh.

Kombinationen af et terræn uden bjerge, vores jord og vores klima gør, at vi ligger i et smørhul for landbrugsproduktion.

Jørgen E. Olesen
Professor og leder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet

Den simple årsag er, at det danske areal er ekstremt velegnet til dyrkning sammenlignet med andre lande.

Det forklarer professor og leder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen.

”Kombinationen af et terræn uden bjerge, vores jord og vores klima gør, at vi ligger i et smørhul for landbrugsproduktion,” siger han.

Danmark har nemmere ved at producere korn end landbrugslandene mod vest, der får væsentligt mere nedbør, og nabolande som Holland, hvis arealer ligger lavere, forklarer Jørgen E. Olesen.

Dertil er selve den danske jord nem at dyrke, fordi den er mere sandet end den stive lerjord, der dominerer i størstedelen af Europa, lyder det.

”Og så har vi været gode til at vande sandjorden og dræne de jorder, som har været for våde. På den måde har Danmark også designet sit areal til at avle høje udbytter,” siger professoren.

0:000:00