Danmark forbereder sig på nederlag i åle-strid

ÅL: Der er lagt op til svære forhandlinger, når Danmark mandag skal til Luxembourg for at forhandle næste års fiskekvoter for Østersøen.

BRUXELLES: Danmark står med en svær sag, når det kommer til at overbevise de øvrige EU-lande om ikke at følge det forbud mod ålefiskeri i Østersøen, som EU-Kommissionen har spillet ud med.

Det erfarer Altinget forud for et møde blandt EU’s fiskeriministre i Luxembourg mandag.

Regeringen frygter, at det bliver vanskeligt at rykke ved EU-Kommissionens forslag, der blandt andet indeholder et totalforbud mod ålefiskeri i Østersøen.

Meldingen kommer, efter fiskeriminister Karen Ellemann (V) mandag mødtes med EU’s kommissær med ansvar for miljø, maritime anliggender og fiskeri, Karmenu Vella, i Strasbourg.

Som Altinget tidligere har beskrevet, forholder Danmark sig kritisk over for EU-Kommissionens forslag, der ud over forbuddet mod ålefiskeri også indeholder en reduktion af torskekvoterne.

”Regeringen vil forholde sig meget kritisk til Kommissionens forslag,” sagde Karen Ellemann (V) i en skriftlig kommentar til Altinget, da Kommissionen fremlagde sit forslag i september.

”Der er tale om en europæisk ålebestand, som siden 2009 har været reguleret i Danmark og i EU efter reglerne om genopretning af bestanden af europæisk ål. Vi mener derfor, at hvis der skal ske en regulering, så bør det ske i alle relevante farvande – og ikke kun i de regionale farvande, som for eksempel Østersøen,” tilføjede hun.

Lange forhandlinger
Fredag skal ministeren søge mandat i Folketingets Europaudvalg. Her ventes hun at søge Folketingets opbakning til at gå imod Kommissionens linje på ål og torsk, når hun mandag rejser til Luxembourg for at blive enig med resten af EU’s fiskeriministre om fordelingen af fiskekvoterne i Østersøen.

Ifølge Altingets oplysninger varsles der svære forhandlinger, der risikerer at vare til langt ud på natten.

Ålebestanden har siden slutningen af 1990’erne ligget på et historisk lavt niveau, og ifølge EU-Kommissionen er den europæiske ål i en "alarmerende alvorlig tilstand". Derfor er et totalforbud mod både kommercielt fiskeri og lystfiskeri nu et nødvendigt skridt, hvis ålen skal bevares, lyder det fra Kommissionen.

”Vi mener, at det er alvorligt, men midlertidigt nødvendigt, at vi laver begrænsninger for at få en fordel på længere sigt,” sagde Enrico Brivio, der er talsperson for EU-kommissær Karmenu Vella, i september til Altinget.

Forrige artikel  S presser Løkke i midnatsdebat: Vi er klar til at forbyde burkaen S presser Løkke i midnatsdebat: Vi er klar til at forbyde burkaen Næste artikel Satspulje bliver slagsmål mellem arbejdsløse, ældre og indvandrere Satspulje bliver slagsmål mellem arbejdsløse, ældre og indvandrere