Danmark giver humanitær støtte til palæstinenserne

Regeringen donerer 50 millioner kroner som humanitært bidrag til Gaza og Vestbredden, oplyser Udenrigsministeriet. Pengene skal gå til akut humanitær nødhjælp til civilbefolkningen.

Det vurderes, at over 2.700 palæstinensere er døde i løbet af den seneste uge, siden Hamas' angreb på Israel.
Det vurderes, at over 2.700 palæstinensere er døde i løbet af den seneste uge, siden Hamas' angreb på Israel.Foto: Mahmud Hams/AFP/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Danmark stempler nu ind med bidrag, der skal tage hånd om den eskalerende humanitære krise, der udvikler sig omkring Gaza og Vestbredden.

Regeringen vil nemlig donere 50 millioner kroner i humanitært bidrag til civile palæstinensere.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

”Den humanitære situation i særligt Gaza er meget akut.  Derfor giver vi nu 50 millioner kroner i akut humanitær nødhjælp, som skal hjælpe den nødlidende civilbefolkning i en tragisk situation," udtaler udviklingsminister Dan Jørgensen (S) i pressemeddelelsen.

Bidraget kommer, efter den militante palæstinensiske gruppe Hamas indledte et angreb på Israel, hvorefter Israel har erklæret krig og svaret igen med flere luftangreb.

Helt konkret vil 33 millioner kroner af bidraget gå til FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA), som skal hjælpe med støtte af akutte humanitære behov for civile i Gaza og på Vestbredden. De resterende 17 millioner kroner vil gå til den Internationale Røde Kors Komités (IRC) indsatser i Gaza. Det vil blandt andet indebære levering af nødhjælp, behandling af sårede samt forhandlinger om humanitær adgang.

Situationen forventes at blive værre

På nuværende tidspunkt vurderer FN, at 1,3 millioner civile ud af 2,2 millioner indbyggere har brug for humanitær støtte i Gaza og ved Vestbredden. Samtidig vurderes det, at over 2.700 mennesker har mistet livet.

Og situationen forventes at blive yderligere forværret i den kommende tid. Det er særligt mangel på basale fornødenheder som vand, mad, elektricitet og medicinske forsyninger, som regeringen forventer vil stige.

Derfor støtter regeringen også de "diplomatiske bestræbelser, der lige nu pågår for at sikre adgangen til humanitær hjælp", lyder det i pressemeddelelsen.

Dansk udviklingsstøtte på pause

Det humanitære bidrag til Gaza og Vestbredden kommer blot en uge efter, at regeringen besluttede at sætte udviklingsstøtten til palæstinenserne på pause.

Her lød det, at man vil sætte støtten på pause og gennemgå den for at sikre sig, at danske midler ikke bliver misbrugt og indirekte støtter terrororganisationer, som angriber Israel.

Det humanitære bidrag på 50 millioner kroner vil dog ikke være omfattet af denne gennemgang, da støtten udelukkende går til at sikre civile menneskers basale behov som vand, mad og beskyttelse. Det slår regeringen fast i pressemeddelelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00