Danmark indgår aftale om havvindmøller med Trump-administrationen

HAVVIND: Danmark og USA lander torsdag en aftale om udveksling af viden om havvindenergi, der kan åbne døre for danske virksomheder. "Jeg ser et nyt eksporteventyr," siger energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). 

Foto: /ritzau/Jonas Olufson
Daniel Bue Lauritzen

Der venter et nyt eksporteventyr i USA for dansk vindindustri.

Sådan lyder det fra energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), der torsdag har sat sin signatur på en ny samarbejdsaftale om havvind mellem USA og Danmark.

"Det er et scoop for Danmark. Det amerikanske energiministerie har beregnet, at amerikanerne skal investere 400 milliarder dollars i havvind frem mod 2050. Jeg ser et nyt eksporteventyr," siger Lilleholt til Altinget.

Aftalen, der er indgået mellem Lars Chr. Lilleholt og den amerikanske indenrigsminister Ryan Zinke, skal sikre bedre vilkår for havvind i USA. 

"Vi stiller vores erfaringer til rådighed og åbner på den måde et vindue for de danske virksomheder. Vi har de førende virksomheder indenfor udvikling af havvind," siger Lars Christian Lilleholt og fortsætter: 

"Hvis vi ellers er dygtige, venter der et stort marked for eksport af vindenergi til USA. Jeg oplever en enorm interesse og en dansk industri, der er parat til at tage imod udfordringen."

Kan konkurrere med kul
Donald Trump proklamerede i sommer, at han har tænkt sig at trække USA ud af Paris-aftalen. Derfor kan det virke paradoksalt, at amerikanerne nu indgår en havvindmølleaftale med Danmark. 

Men det er ikke af det gode, grønne hjerte, at den amerikanske indenrigsminister Ryan Zinke i dag skriver under på aftalen med Danmark, lyder det fra Lars Chr. Lilleholt. Det er et spørgsmål om cool cash:

"Det, at vi laver en aftale med Trump-administrationen, er i sig selv interessant. De har fokus på big business. De oplever, at havvind kan lade sig gøre til meget lave omkostninger. Det er i dag konkurrencedygtigt med kul," siger Lilleholt. 

Aftalen udvider den eksisterende aftale om vindenergi, der blev indgået mellem Lars Løkke Rasmussen og Obama-administrationen i 2016. 

Vindmølleindustrien: Eksporterer inden to år
Ministeren har de seneste dage været i USA på erhvervsfremstød for danskproduceret grøn teknologi, hvor også en række danske virksomheder og erhvervsorganisationer har været med. 

Jan Serup Hylleberg er administrerende direktør i Vindmølleindustrien, og han ser på den nye aftale med samme optimisme som energiministeren:

"Det er en aftale med det føderale USA, om hvordan man fremmer offshore-energi fremadrettet. Det er et stort skridt, fordi det i dag er de enkelte stater, der udvikler vindområdet på havet i USA."

Derfor forventer han, at de første aftaler om eksport af danskproduceret havvind er lige rundt om hjørnet: 

"Der er ingen tvivl om, at der kommer et offshore-marked i USA inden for de næste par år. Jeg forventer, at vi inden et eller to års tid får de første konkrete aftaler med danske virksomheder at se," siger han. 

Amerikanerne har endnu kun opført én havvindmøllepark. I 2050 venter det amerikanske energiministerie at syv procent af landets samlede elproduktion kommer fra offshore-vindmøller.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00