Her er Dan Jørgensens største konkurrenter til at lande en grøn EU-toppost
Det grønne har været et gennemgående tema i Dan Jørgensens politiske karriere, men også andre medlemslande stiller med en kommissærkandidat med grønne erfaringer.
Peter Ingemann Nielsen
JournalistOpdateret mandag 2. september.
Godt nok har Danmarks bud på en EU-kommissær, Dan Jørgensen (S), bunkevis af erfaring med klima, energi, miljø og fødevarer.
Men vejen til en grøn kommissærpost kan vise sig at blive udfordrende.
Dan Jørgensen er nemlig ikke den eneste kandidat, der muligvis kunne have en grøn post i sigte.
Få overblikket her.
Dan Jørgensen, Danmark
Vi starter med danskeren.
Som medlem af Europa-Parlamentet var Dan Jørgensen blandt andet næstformand i Miljøudvalget. Han arbejdede også en del med dyrevelfærd.
Efter han vendte hjem til dansk politik, har fynboen været minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, klima-, energi- og forsyningsminister og senest minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.
Han har derfor erfaring med et bredt spektrum af nærmest alt, der vedrører den grønne omstilling.
Hverken Dan Jørgensen eller den danske regering har meldt ud, om de går efter en specifik kommissærpost, men statsminister Mette Frederiksen har understreget, at det skal være en "central portefølje".
Teresa Ribera, Spanien
Den spanske minister for grøn omstilling er den helt store favorit til at sætte sig på klimaområdet i EU-Kommissionen.
Hun har selv åbent sagt, at hun gerne vil stå i spidsen for Green Deal, som er den aftale, der skal gøre EU klimaneutral i 2050.
I samme ombæring har Teresa Ribera kritiseret kommissionsformand Ursula von der Leyen for at være for uambitiøs på det grønne.
Ifølge EU-mediet Politico er der dog én ting, der ikke taler til spanierens fordel. Hun er nemlig særdeles skeptisk over for atomkraft. Derfor kan hun risikere at møde en del modstand fra et atomkraftland som eksempelvis Frankrig.
Senest har også Financial Times beskrevet Teresa Ribera som storfavorit til klimakommissærstillingen.
Jozef Síkela, Tjekkiet
Og nu til endnu en, der åbent har sagt, hvilket stofområde han er interesseret i.
Den tjekkiske industri- og handelsminister, Jozef Síkela, har allerede slået sit navn fast på energiområdet i EU og vil nu tilsyneladende også være energikommissær.
Under det tjekkiske EU-formandskab i 2022 sad Jozef Síkela for bordenden, da medlemslandenes energiministre skulle håndtere energikrisen. Her fik han blandt andet en del omtale for at iklæde sig en hættetrøje, hvor sætningen "vi vil indkalde til så mange energiministerrådsmøder som nødvendigt" var printet på.
På X har Jozef Síkela opridset seks prioriteter for sit kommissærembede. De fleste af dem handler om energi.
I modsætning til Teresa Ribera er den tjekkiske minister fortaler for atomkraft. Det kan vise sig at blive en fordel for ham, skriver mediet Euractiv.
Christophe Hansen, Luxembourg
Landmandssønnen Christophe Hansen bliver nævnt som et bud på en potentiel landbrugskommissær.
Luxembourgeren har erfaring fra landbrugsudvalget i sit nationale parlament – og har som europaparlamentsmedlem blandt andet arbejdet med afskovning.
Offentligt har hverken Christophe Hansen eller Luxembourgs regering ønsket en bestemt stilling. Premierminister Luc Frieden har således bare understreget, at det skal være en "vigtig portefølje".
Landbrug forventes at blive et afgørende område i EU de kommende år. I sit politiske program lover kommissionsformand Ursula von der Leyen, at hun inden for den nye Kommissions første 100 dage vil præsentere en vision for fremtidens landbrug.
Magnus Brunner, Østrig
De økonomisk tunge kommissærposter kan – ligesom de grønne – vise sig at blive eftertragtede.
Én af dem, der måske bejler til begge dele, er den østrigske finansminister, Magnus Brunner.
Den østrigske premierminister har selv understreget, at Østrigs kommissærkandidat er stærk på "finans, økonomi og konkurrence".
Men faktisk har Magnus Brunner også erfaring med det grønne.
Han har arbejdet for et energiselskab, ligesom han også som embedsmand har beskæftiget sig med klimahandling og energi.
Wopke Hoekstra, Holland
Med i dette overblik skal selvfølgelig også EU's nuværende klimakommissær.
Wopke Hoekstra overtog midt i perioden posten som klimakommissær fra sin hollandske forgænger, Frans Timmermanns.
Da han overtog ansvaret for klimaområdet, blev det mødt med en del kritik, at han tidligere har arbejdet for olie- og gasselskabet Shell.
Hoekstra, der også har erfaring som finansminister og udenrigsminister, vil denne gang gerne have en økonomisk portefølje, beretter EU-mediet Politico.
Maroš Šefčovič, Slovakiet
Slovakken er en rutineret kommissær, som nu efter 15 år i EU-Kommissionen stadig ønsker at fortsætte.
Senest har han som en af Kommissionens næstformænd blandt andet haft Green Deal som ansvarsområde.
Fra 2014 til 2019 var han desuden energikommissær.
Denne gang forventes det, at Maroš Šefčovič rækker ud efter en tung økonomisk post inden for enten industri, konkurrence eller energi, melder Politico.
Costas Kadis, Cypern
Cypern har nomineret en kommissærkandidat med stor viden om landbrug og miljø.
Costas Kadis er uddannet biolog og er i dag miljøprofessor og dekan på et cypriotisk universitet. På hans politiske CV kan han blandt andet skrive, at han har været landbrugs- og miljøminister på Cypern.
En talsperson for den cypriotiske regering har udtalt, at det blandt andet er Kadis' akademiske kvalifikationer, der gør ham kvalificeret til kommissærjobbet.
Men det er dog ikke meldt ud, hvilken portefølje middelhavsøen stiler efter.
Henna Virkkunen, Finland
Siden 2014 har finske Henna Virkkunen været medlem af Europa-Parlamentets industri- og energiudvalg.
Her har hun blandt andet gjort sig bemærket på energiområdet. Endda så meget, at hun i 2020 vandt energiprisen til de såkaldte MEP Awards, som er en pris, der gives til hårdtarbejdende europaparlamentsmedlemmer.
Fra Finland har hun også ministererfaring. Blandt andet på transportområdet.
Ifølge det finske medie Yle er Finland interesseret i en bred vifte af porteføljer – heriblandt sikkerhed og konkurrence.
Julian Popov, Bulgarien
Julian Popov var indtil for ganske nylig miljøminister i Bulgarien. Men nu er han et af det østeuropæiske lands bud på en ny EU-kommissær.
Som det eneste land har Bulgarien valgt at nominere både en mand og en kvinde til kommissærposten. Det er derfor langt fra givet, at Popov ender med at blive kommissær, da parlamentsmedlemmet Ekaterina Zaharieva også er i puljen.
Hvis det bliver Julian Popov, er der dog en vis sandsynlighed for, at han vil stile efter en grøn post. Selvom han har været miljøminister, er det særligt energiområdet, han har beskæftiget sig med. Og Politico skriver da også, at Popov skal ses som en kandidat til den eftertragtede post som energikommissær.
- Hvert femte år nominerer alle EU's medlemslande deres bud på en kommissær.
- I samtaler mellem kommissionsformanden og medlemslandene besluttes det, hvilke porteføljer de enkelte kandidater skal have. Det sker i september.
- Herefter skal de 27 nominerede kommissærer igennem en høring i Europa-Parlamentet, hvor europaparlamentsmedlemmerne har mulighed for at udspørge kommissærkandidaterne.
- Hvis et flertal af Parlamentets medlemmer støtter kandidaten, er personen valgt.
- Det er ikke unormalt, at Parlamentet vender tomlen ned til enkelte kandidater. Derfor kan der ske udskiftninger i kommissærkorpset, i den periode høringerne finder sted.
- Den endelige godkendelse af den nye Kommission forventes at være på plads i løbet af november.