Danmark siger ‘nein danke’ til at stå ved Østrigs side ved EU-Domstolen

Østrig sagsøger EU-Kommissionen for at grønstemple naturgas og atomkraft på den såkaldte grønne taksonomi. Trods tidligere alliancer har regeringen besluttet, at Danmark ikke skal være medsagsøger.

Klimaminister Lars Aagaard (M).
Klimaminister Lars Aagaard (M).Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Allein, allein. Eller i hvert fald uden Danmarks støtte.

Østrig har siden efteråret forsøgt at få Danmark og andre lande med på et søgsmål, der skal få EU-Domstolen til at stoppe Kommissionens grønstempling af gas og atomkraft.

Men efter flere måneder, hvor jurister i Klimaministeriet og andre ministerier har undersøgt sagen, har regeringen nu besluttet at lade være med at tilslutte sig søgsmålet.

"Regeringen har besluttet ikke at intervenere i Østrigs søgsmål," lyder det i et skriftligt svar fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Det sker trods en tidligere alliance mellem de to lande. Efter EU-Kommissionen nytårsaftensdag 2021 offentliggjorde planerne om at grønstemple naturgas og atomkraft under visse betingelser, stod Danmark, Østrig, Spanien og Luxembourg sammen i en fælles erklæring mod Kommissionens udspil. 

"Vi har altid talt for en taksonomi baseret på videnskab. Nu er dens brugbarhed og troværdighed sat på spil," lød det blandt andet i erklæringen, som daværende klimaminister Dan Jørgensen (S) underskrev på Danmarks vegne.

🔊🇪🇸🇦🇹🇩🇰🇱🇺 will defend a common position at the informal @EUCouncil #ENVI in @AmiensMetropole questioning the proposal of the @EU_Commission to incorporate gas and nuclear in the #taxonomy

❌🛢☢️ Gas&nuclear are not green♻️

Find out more⤵️ pic.twitter.com/JFzxcrE9gn

Altinget har bedt om en kommentar fra klimaminister Lars Aagaard (M), men afventer svar. 

Altinget afventer ligeledes en kommentar fra Østrigs regering.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024