Danmark stiller 20 kampfly og en fregat til rådighed for Nato

Efter en hastebehandling torsdag aften har Folketinget givet regeringen opbakning til at stille 20 kampfly, en fregat og et transportfly til rådighed for Nato. Det sker efter at Rusland torsdag morgen invaderede Ukraine.

Foto: Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Danmark kan stille op til 20 F-16 kampfly, en fregat og et transportfly til rådighed for Nato.

Det har Folketinget besluttet, efter at alle partier undtagen Enhedslisten stemte for beslutningsforslag B127, som udenrigsminister Jeppe Kofod (S) torsdag eftermiddag havde fremsat til hastebehandling i folketingssalen.

Det var Ruslands invasion af Ukraine torsdag morgen, der gjorde, at regeringen fremsatte forslaget om at stille kampfly, transportfly og en fregat til Nato's disposition.

De militære kapaciteter er Danmarks bidrag til, at Nato kan styrke sin østlige flanke, hvis der måtte blive behov for det.

Udløse ny verdenskrig

Førstebehandlingen af beslutningsforslaget startede klokken 19.40 og tog mindre end en time. Og det var kun Enhedslisten, der ikke kunne bakke op om forslaget.

"En direkte konfrontation mellem Nato og Rusland vil kunne udløse en ny verdenskrig. Så at sende flere F-16-fly til Nato ser vi ikke som en løsning for den ukrainske befolkning. Og det er det, der bør have hovedfokus lige nu,” sagde Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm i sin ordførertale.

Læs også

Efter knap halvanden times behandling i forsvarsudvalget kom beslutningsforslaget omkring klokken 22 til afstemning i Folketingssalen. Her stemte 90 folketingsmedlemmer for og ni folketingsmedlemmer imod forslaget.

Afbryde piratmission

Det er planen, at to af de 20 kampfly sendes til Polen, hvor USA og Storbritannien også har sendt fly til. Her skal de være med til at håndhæve polsk suverænitet.

Med vedtagelsen af beslutningsforslaget fik regeringen opbakning til indsættelsen af fregatten Esbern Snare, som allerede i sidste uge blev bedt om at afbryde sin piratmission i Guineabugten og vende hjemad.

I starten af marts er den klar til indsættelse i Nato-regi. 

Med én dags varsel

Danmark har allerede fire kampfly udstationeret i Litauen samt to fly på Bornholm og to fly på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland. Alle otte fly står klar til at afvise eksempelvis russiske kampfly.

Derudover er en kampbataljon på omkring 800 soldater klar til at rykke ud fra Antvorskov Kaserne ved Slagelse med ned til én dags varsel for at kunne blive indsat i Nato-regi i eksempelvis Baltikum.

Desuden sendes omkring 200 danske soldater og deres køretøjer i næste uge med skib til Estland for at deltage i Nato's fremskudte beredskab. En deployering, der var planlagt længe før krisen mellem Vesten og Rusland eskalerede og til sidst kulminerede med invasionen af Ukraine.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

0:000:00