Danmark vil lade Nato-chef blive på posten: ”Der er ingen grund til at skifte hest midt i et vadested”

Både statsministeren og udenrigsministeren giver deres varme opbakning til en forlængelse af Jens Stoltenberg som Natos generalsekretær.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mener ikke, der er grund til at skifte Jens Stoltenberg ud på Nato-topposten.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mener ikke, der er grund til at skifte Jens Stoltenberg ud på Nato-topposten.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Stoltenberg kan blive siddende på posten som Natos generalsekretær nærmest så længe, han vil, hvis det står til den danske regering. Både statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) gav torsdag deres fulde støtte til, at den norske socialdemokrat kan få sit mandat forlænget.

”Der har været meget, meget bred og stor opbakning til Stoltenbergs arbejde nu igennem ni år, og det er jeg egentlig også ret sikker på, at der vil være i forhold til en forlængelse. Vi støtter det meget fra dansk side,” sagde Mette Frederiksen, da hun ankom til et topmøde i Bruxelles.

Det er jo ikke et selvstændigt mål, at det skal være en ny generalsekretær, når man har en ret dygtig generalsekretær.

Lars Løkke Rasmussen
Udenrigsminister (M)

Samme besked lød fra udenrigsministeren.

”Der er ingen grund til at skifte hest midt i et vadested. Han gør det rigtig, rigtig godt, og jeg tror, at det har en rigtig god prognose for at lande sådan,” sagde Lars Løkke Rasmussen (M), som også var i den belgiske hovedstad for at møde både Stoltenberg selv og sine europæiske partifæller i Renew-partisammenslutningen, hvor også Venstre og Radikale sidder.

Stoltenberg selv undlod at kommentere på de efterhånden stærkt cementerede rygter om, at han inden længe vil blive udnævnt til en fjerde runde i spidsen for forsvarsalliancen, efter det ser ud til at mislykkes for de 31 Nato-medlemmer at blive enige om en efterfølger.

{{toplink}}
Læs også

Tesen er, at han skal blive på posten indtil næste sommer, hvor alliancen skal fejre sin 75-års fødselsdag ved et stort møde med den amerikanske præsident, Joe Biden, som vært. Det er en god løsning, mener Løkke.

”Det er jo ikke et selvstændigt mål, at det skal være en ny generalsekretær, når man har en ret dygtig generalsekretær. Og hvis det kan ende der, hvor alle lande bakker op om, at Jens Stoltenberg bliver - også hen over jubilæumstopmødet i Washington – så synes jeg, det er godt,” siger Løkke.

0:000:00