Dansk Borgmesterparti: Står DF foran det kommunale gennembrud?

FIK DU LÆST: Kan Dansk Folkeparti endelig få sit kommunalpolitiske gennembrud, når der til november skal sættes navn på nye borgmestre? Partiet har næsen rettet mod at nappe sejren i to kommuner.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Hjalte T. H. Kragesteen

Bragt første gang 6. februar 2017

 Det blev udlagt som historisk, da Dansk Folkeparti i 2013 efter hårde forhandlinger kunne meddele, at man nu for første gang havde erobret en borgmesterpost.

Men posten faldt i København, hvor man i modsætning til andre af landets kommuner uddeler hele syv borgmesterposter. Og den øverste post som overborgmester gik til Socialdemokratiets Frank Jensen.

Med 10,6 procent af stemmerne fik Dansk Folkeparti egentlig et hæderligt kommunalvalg i 2013. Tredjeflest stemmer på landsplan blev det faktisk til.

Fakta
DF's top ti ved Folketingsvalget i ‘15:

Aabenraa: 31,8%  
Sønderborg: 30,4%
Hedensted: 30,5%  
Vejen: 30,0%
Fredericia: 29,8%
Kalundborg: 29,5%
Tønder: 29,4%
Vejle: 28,8%
Faxe: 28,6%
Haderslev: 28,3%




Kilde: Kmdvalg.dk

»Ved min egen konstituering var det helt, helt oplagt, at jeg skulle have borgmesterposten. Man kunne faktisk ikke komme uden om det, men alligevel tog det hele natten til kl. syv om morgenen, inden vi blev enige.

Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune

Men faktum er, at DF fortsat ikke sidder på den øverste ledelse i én eneste af landets 98 kommuner. Og samtidig tog Konservative i 2013 – på trods af krisetegn i meningsmålingerne – hele 13 af slagsen. SF og Radikale hev også hver en borgmesterpost hjem. Alle partier, der på landsplan er – og var – mindre end Dansk Folkeparti.

I Dansk Folkeparti går man efter, at kommunalvalget den 21. november skal sikre det endelige borgmester-gennembrud. Partiet kommer da også med to kanonvalg i bagagen: Partiet blev størst ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 og største parti i blå blok med 21 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2015. Forventninger om en ny bragende DF-succes ligger lige for.

Fakta
DF's top fem i kommunalvalget 2013

1. Guldborgsund 22,1 %
2. Hvidovre 19,3 %
3. Ringsted 18,7 %
4. Brøndby 17,6 %
5. Kalundborg 17,3 %



Kilde: Kmdvalg.dk
Altinget: magasinNy udgave af
Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og
baggrundsartikler om dansk politik. 
Læs hele magasinet her.
Altinget: magasin
Ny udgave af Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og baggrundsartikler om dansk politik.

Læs hele magasinet her.

Foto:

Men i partiet har man en lidt forsigtig prognose.

”Potentialet for et godt valg er til stede,” lyder det fra Carl Christian Ebbesen.

Som kulturborgmester i København, medlem af KL’s hovedbestyrelse og en del af DF’s ledelse er han partiets kommunale fyrtårn.

”Men håbet og ambitionen er, at vi kan få en borgmesterpost i flere kommuner. Jeg tror, at mulighederne ligger, hvor vi var tæt på sidst,” siger han.

Carl Christian Ebbesen udpeger i den forbindelse to kommuner, hvor man går benhårdt efter posterne næste gang – ud over målet om at fastholde sin egen post i København: i Guldborgsund og Hvidovre. Her fik partiets nuværende finansordfører, René Christensen, og energiordfører Mikkel Dencker gode valg i 2013. Men borgmesterkæderne gled dem begge af hænde i de sene natteforhandlinger, og de to måtte tage til takke med rollen som viceborgmester.

Umiddelbart lyder det ikke særligt ambitiøst, at Danmarks næststørste parti i Folketinget blot sætter næsen op efter to af landets 98 borgmesterposter. Og derudover én ud af syv borgmesterposter i Københavns særlige styreform.

”Det bliver ikke mig, der kommer til at tale forventningerne op i himlen. Erfaringerne har vist, at der skal meget mere til end bare gode meningsmålinger,” siger Carl Christian Ebbesen og fortsætter:

”Det vil være en bragende succes, hvis det lykkes at få tre borgmesterposter.”

Han mener, at partiet har behov for et brækjern. Og at hans egen succes i 2013 måske kan gøre en afgørende forskel.

”Ved min egen konstituering var det helt, helt oplagt, at jeg skulle have borgmesterposten. Man kunne faktisk ikke komme uden om det, men alligevel tog det hele natten til kl. syv om morgenen, inden vi blev enige,” siger Carl Christian Ebbesen og fortsætter:

”Problemet er, at i andre partiers optik skal de pludselig til at pege på en borgmester, som bliver den første fra det parti nogensinde. Det gør, at vi skal kæmpe lidt mere for det.”

Dansk Folkeparti satser på, at driftsikre folketingsmedlemmer med en vis erfaring skal skabe borgmester-gennembruddet. Med Mikkel Dencker og René Christensen som de største håb. Internt i partiet vurderes to andre folketingsmedlemmer Hans Kristian Skibby i Hedensted og Jens Henrik Thulesen Dahl i Assens også som mulige kandidater, hvis DF får et kanonvalg.

Men samtidig er der også en erkendelse af, at listen over kommunale profiler er til at overskue. Og en stemning af, at det er vigtigere med en første borgmester, der klarer sig godt, end at partiet sikrer sig en masse borgmesterposter til mere usikre og uprøvede kort.

Satsningen på folketingsmedlemmer handler også om, at partiet lider under den såkaldte borgmester-effekt.

”En siddende borgmester vil altid have et forspring,” siger Carl Christian Ebbesen og fortsætter:

”Der er en grund til, at det er svært at blive borgmester. Man skal have mindst halvdelen af kommunalbestyrelsen bag sig. Det kræver, at man enten er det største eller næststørste parti. Og det er vi langtfra alle steder.”

Og dér sætter han faktisk fingeren på en af Dansk Folkepartis store udfordringer kommunalpolitisk. De mangler simpelthen højborge, hvor de rydder bordet, lyder det fra Ulrik Kjær, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet.

”Problemet for Dansk Folkeparti har hidtil været, at deres vælgertilslutning er spredt lidt for meget ud over landet. Der er ingen steder, hvor DF spadserer ind på borgmesterkontoret, som Konservative næsten gør,” siger han.

I 2013 var Guldborgsund den eneste kommune, hvor Dansk Folkeparti scorede over 20 procent af stemmerne. Her fik man 22,1 procent. I 48 kommuner fik partiet pæne resultater med en tilslutning fra mellem 10-20 procent af stemmerne.

Konservative blev samlet set mindre end Dansk Folkeparti, men fik i en række kommuner nogle overvældende sejre: 52 procent af stemmerne i Vallensbæk, 50 procent i Gentofte, 34 procent i Vesthimmerland, 30 procent i Helsingør, 41 procent i Høje-Taastrup og 40 procent i Hørsholm.

”Så selvom DF blev et større parti mange steder, så er 15 procent af stemmerne bare ikke nok til en borgmesterpost. Overhovedet,” siger Ulrik Kjær.

Alligevel mener han, at netop Konservatives 13 borgmesterposter i 2013 gør, at Dansk Folkeparti bør hæve ambitionerne.

”To borgmesterposter lyder ikke overambitiøst i mine ører, når man tænker på, at et mindre kommunalt parti sidder på 13 af slagsen. Jeg ville kalde det ambitiøst, hvis man gik efter 4-5 borgmesterposter,” siger Ulrik Kjær.

Hvis DF skal få et egentligt gennembrud, så kræver det naturligvis et godt valgresultat. Men Ulrik Kjær mener også, at DF kan blive bedre i konstitueringsforhandlingerne.

”Det kræver, at man har erfaring og snilde, hvis det skal gå op i en højere enhed. Overraskelsen i 2013 var egentlig, at det glippede for DF at få en rigtig borgmesterpost,” siger han.

Nu har DF haft et par år på at forberede sig på en bedre konstituering, og derfor forventer Ulrik Kjær også, at man kommer til at klare sig bedre end sidst. Ikke mindst i Guldborgsund og Hvidovre.

”De har den fordel, at de ved, hvad risikoen er. De oplevede det jo sidst. Man skal være vaks ved havelågen, og man skal være godt forberedt, hvis man vil kaste sig ind i borgmesterkampen,” siger Ulrik Kjær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00