Dansk Folkeparti sikrer kirkers vetoret mod nyt byggeri

VETO: Kirken beholder alligevel den omstridte vetoret over for nyt byggeri. DF glæder sig. Uforståeligt, mener KL.

Hjalte T. H. Kragesteen

Kirken skal fortsat have særlig vetoret over for nybyggeri.

Det er partierne på Christiansborg nu enige om. Regeringen havde ellers i første omgang fremlagt et forslag til planlov, hvor vetoretten til kirken blev sløjfet.

Men det ville Dansk Folkeparti ikke acceptere, lyder det fra partiets erhvervsordfører.

”Vi har 1200 kirker i Danmark, som har været her i mange år. Og dér kan nybyggeri nogen gange virke voldsomt,” siger Hans Kristian Skibby.

Vetoretten er noget, der hører fortiden til.


Jørn Pedersen (V)
Formand for KL's teknik- og miljøudvalg

Lidt chokeret
Hans Kristian Skibby fortæller, at han har undret sig gevaldigt over, at regeringen i første omgang lagde op til at droppe kirkens vetoret.

”Vi havde ikke vetoretten på bordet, da vi forhandlede om planloven. Og lige pludselig stod det i loven, at den skulle fjernes, uden at vi politikere havde bedt om det. Det blev jeg selvfølgelig lidt chokeret over,” siger Hans Kristian Skibby (DF).

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) forklarer i en skriftlig kommentar, at kirkens vetoret i første omgang var taget ud, fordi man ville give kommunerne mere handlerum. Regeringen lagde op til, at det fremover skal være kirkeministeren, der kan komme med indsigelse på kirkens vegne. 

At kirken alligevel får vetoret, forklarer han således:

"For at afspejle den særlige rolle som kirken har i det danske samfund - og sikre, at den kommunale planlægning tager hensyn til kirkerne som del af den danske kulturarv, ønsker forligskredsen dog at lade stiftsøvrighederne fastholde indsigelsesretten over for forslag til lokalplaner," lyder det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen.  

Strid debat
Debatten om kirkens vetoret har raset i foråret. Særligt en sag om byggeri af et butikscenter tæt på en kirke i Holstebro bragte sindene i kog, efter biskoppen i Viborg gjorde indsigelse. Butikscentret – der blev sat på standby – ville skygge for kirketårnet, var biskoppens argument.

Kommunerne har været stærkt kritiske over for, at kirken har en vetoret, og formand for KL’s teknik- og miljøudvalg, Jørn Pedersen (V), er derfor også ærgerlig over, at Folketinget er vendt på en tallerken.

”Det er simpelthen uforståeligt. Jeg er enig i, at kirken er en særlig del af dansk kulturarv. Men vi har ikke givet, Kronborg, Koldinghus eller Jellingestenene en særlig vetoret, fordi de har været her i 750 år eller mere,” siger Jørn Pedersen og fortsætter:

”Vetoretten er noget, der hører fortiden til.”

Den nye planlov ventes vedtaget på torsdag.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Jørn Pedersen

Udviklingsdirektør, Vision Estate, bestyrelsesformand, IBA Kolding, bestyrelsesformand, CCTV Nordic A/S, repræsentantskabsmedlem, Alm. Brand, repræsentantskabsmedlem, Middelfarts Sparekasse
handelsuddannelse (Kolding Købmandsskole), diplomuddannelse i ledelse

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00