Dansk ledighed er steget mere end i resten af EU

ARBEJDSLØSHED: Danmark er ikke længere EU-duks i lav arbejdsløshed. Det var vi før krisen, men nu har vi kun den 10. laveste ledighed i EU, viser ny analyse fra Beskæftigelsesministeriet.
Jørgen Skadhede
Tusindvis af arbejdspladser er forsvundet fra Danmark under krisen, og arbejdsløsheden herhjemme er steget væsentligt mere end i resten af Europa.

Det er den triste konklusion på en ny analyse fra Beskæftigelsesministeriet på baggrund af tal fra Eurostat, som viser, at Danmark nu kun har den 10. laveste ledighed i EU. Før krisen havde vi derimod den laveste ledighed sammen med Holland.

Dermed har Danmark fortsat en lavere ledighed end EU-gennemsnittet, men krisen har altså ramt det danske arbejdsmarked meget hårdere end i vores nabolande.

I dag har Holland og Norge næsten kun halvt så megen arbejdsløshed som os, mens arbejdsløsheden før krisen lå på nogenlunde samme niveau.

Arbejdsløsheden i Danmark er nu også højere end i Tyskland og Sverige, som havde en dobbelt så stor arbejdsløshed som os før krisen.

I Frankrig og Storbritannien er arbejdsløsheden fortsat lidt højere end i Danmark, men forskellen er blevet markant indsnævret.

Det er kun i USA, at ledigheden er steget i nogenlunde samme omfang som i Danmark. Det seneste år er den amerikanske ledighed dog faldet, mens den danske ledighed har været uændret. Det betyder, at spændet mellem den danske og amerikanske ledighed er blevet mindre, og Danmark nu kun har en ledighed, der er omkring 1 procentpoint lavere end i USA.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00