Dansk reduktion langt fra Kyoto-mål

KLIMA: Danmarks hjemlige reduktion ligger under Kyoto-målsætningen, der kun opnås gennem klimakreditter i udlandet. Klimapolitikken har været for markedsbaseret, mener Greenpeace. DI er uenig.
Klimakreditter i udlandet sikrer, at Danmark lever op til Kyoto-aftalen.
Klimakreditter i udlandet sikrer, at Danmark lever op til Kyoto-aftalen.Foto: Akeg/FlickR
Morten Øyen
Det er imod Kyoto-aftalens "ånd", at Danmark kun kan leve op til klimaforpligtelserne med køb af klimakreditter i udlandet. Det mener Greenpeace efter at have set Energistyrelsens Energistatistik 2011, der viser, at den hjemlige reduktion er langt fra Kyoto-målsætningen.

"Det er et udtryk for, at Danmark i mange år har ført en for markedsbaseret klimapolitik uden nationale målsætninger. Den har kun bygget på et skøn om, hvordan vi kunne opfylde forpligtelserne så billigt som muligt," siger klimamedarbejder i Greenpeace Tarjei Haaland.

Ifølge Kyoto-aftalen skal Danmark have reduceret drivhusgasemmissionerne med 21 procent i årene 2008-2012 i forhold til 1990-niveauet. Det gør Danmark - med hjælp udefra. Ser man på den hjemlige reduktion i Danmark, er den nemlig kun reduceret 15 procent i 2010 og endnu mindre i 2008-09.

Energistyrelsens seneste fremskrivning, der har indregnet effekterne fra energiaftalen, forventer, at reduktionen vil øges i 2012 - men det er stadig kreditter i udlandet, der sikrer, at aftalen overholdes.

Rige skal gå forrest
Og at købe sig til klimakreditter i udlandet i stedet for at gøre klimaindsatsen hjemme er en slags aflad, som ikke er i Kyoto-aftalens "ånd", mener Greenpeace.

Fakta
Danmark skal i perioden 2008-2012 reducere udledningen af drivhusgasser med 21 procent i forhold til Kyotoprotokollens basisår. Dette reduktionskrav er fastlagt i EU's aftale om byrdefordeling, der udmønter Kyotoprotokollens reduktionskrav til EU for det enkelte EU-land.

Kilde: dce.au.dk

"Ånden i Kyoto-aftalen er, at de rige lande skal gå forrest med omstillingen - det er jo der, pengene er til at presse på for en teknologisk udvikling," siger Tarjei Haaland.

Investerer de rige lande i at få udviklet teknologien, så bliver det nemlig senere billigere at følge efter for de fattigere lande, lyder argumentet.

Ånden i Kyotoaftalen er, at de rige lande skal gå forrest med omstillingen - det er jo der, pengene er til at presse på for en teknologisk udvikling.

Tarjei Haaland
Klimamedarbejder, Greenpeace

"Derfor er det forkert at satse på kreditter uden for Danmark, som vi har gjort," siger Tarjei Haaland, der dog mener, der er kommet et "paradigmeskift" med den nye regering, som har en målsætning om 40 procent reduktion inden for landets grænser i 2020 i forhold til 1990.

DI: Markedet ikke et fy-ord
Industrien deler dog ikke helt betragtningen fra Greenpeace. Her mener man, at brugen af klimakreditter i udlandet er et vigtigt instrument i værktøjskassen.

"Klimapolitikken baserer sig jo på fælles regler mellem en lang række lande, og det er naturligt, at Danmark gør brug af den slags instrumenter, ligesom andre lande gør det," siger chefkonsulent i DI Lars Bach Jensen.

Han understreger, at markedet ikke er et fy-ord i DI, men tværtimod er med til at finde de bedste og billigste løsninger.

"Det er vi egentlig kun tilhængere af," siger han.

Balancegang
DI ser det dermed som udgangspunkt ikke som et problem, når Danmark køber kreditter i udlandet i stedet for at gøre klimaindsatsen herhjemme.

"Der er regler for, hvor meget man kan gøre det, så det er et instrument, man kan bruge. Man skal hele tiden afveje, om det giver mening. Og hvis noget af indsatsen herhjemme vurderes at være for dyr, så synes vi, det er helt fornuftigt," siger Lars Bach Jensen.

Kunne det være en god ide at bruge det instrument endnu mere - hvis det er en billigere måde at få sænket udslippet på?

"Ja, det har det jo vist sig at være. Men en anden del af det er jo den danske forsyningssikkerhed, som er vigtig. Så det skal være en afvejning. Man kan diskutere, hvor meget man skal bruge kreditterne, men det er et fornuftigt instrument, og vi er tilhængere af, at man har en kerne af markedsbaserede instrumenter, så man kan gribe tingene mest hensigtsmæssigt an," siger Lars Bach Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tarjei Haaland

Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark, medstifter, OOA
BA i geologi og geografi

0:000:00