Debat

Dansk Sygeplejeråd: Der er mere, som samler end skiller politikerne om ligeløn

Vi har kæmpet mod Tjenestemandsreformen siden dens tilblivelse. Nu er håbet om en løsning på årtiers uligeløn til kvindedominerede fag mere levende end i mange år. Vi har en historisk mulighed for, at Danmark forhåbentlig kan nå højere op på verdensranglisten på ligelønsområdet, skriver Grete Christensen.

Et flertal i Folketinget deler vores diagnose af et mangeårigt problem. Dét er en sejr for alle kvindedominerede fag, som kæmper med uligeløn, skriver Grete Christensen.
Et flertal i Folketinget deler vores diagnose af et mangeårigt problem. Dét er en sejr for alle kvindedominerede fag, som kæmper med uligeløn, skriver Grete Christensen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Grete Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folketinget skal fredag andenbehandle et borgerforslag om at gøre op med den såkaldte tjenestemandsreform, der siden 1969 har defineret lønindplaceringen for de offentligt ansatte.

Borgerforslaget fik ikke flertal ved førstebehandlingen, og med indstillingerne i Ligestillingsudvalget ventes det fredag at falde bort. I Dansk Sygeplejeråd har vi kæmpet mod Tjenestemandsreformen siden dens tilblivelse, hvor den tidligere formand, Kirsten Stallknecht, kaldte tekst og proces for "latterlig og forkastelig". Derfor kan jeg sagtens forstå borgerforslagsstillernes frustration over, at det ikke lykkedes.

Jeg er dog samtidig mere optimistisk end nogensinde. For selvom et flertal i Folketinget siger nej til borgerforslaget, er håbet om en løsning på årtiers uligeløn til kvindedominerede fag mere levende end i mange år.

Folketinget deler vores diagnose
For i folketingsdebatten om borgerforslaget gemte der sig rent faktisk tre delsejre.

Af debatten fremgik det for første gang, så længe jeg kan huske, at politikerne rent faktisk anerkender, at der er et problem med ligeløn. Med andre ord: Et flertal i Folketinget deler vores diagnose af et mangeårigt problem.

Dét er en sejr for alle kvindedominerede fag, som kæmper med uligeløn i forhold til uddannelsesniveau, opgaver og ansvar. Og det glæder mig, at vi er blevet hørt i partikontorerne, og at sygeplejersker, pædagoger, jordemødre og alle, der har deltaget i Tjenestemandstirsdage rundt omkring i landet, har fået politikernes opmærksomhed.

Der skal noget ekstra til
Med enighed om diagnosen skal vi nu diskutere, hvilken kur der er den rette.

Det er virkelig vigtigt nu, at politikerne holder ord. Hjælp os med at gøre frygten for, at komiteen bliver en syltekrukke, til skamme

Grete Christensen
Formand, Dansk Sygeplejeråd

Her deler Folketingets partier sig efter politiske anskuelser. Og dog er der et vist fodslag. Et flertal i Folketinget bakker faktisk op om et forslag fra Fagbevægelsens Hovedorganisation om en lønstrukturkomité, og regeringen har sagt, at den er klar til at drøfte og udarbejde kommissoriet til komiteen, så snart OK21 er afsluttet.

Det er en vigtig sejr, fordi vi nu har politikernes ord for, at de anerkender, at der skal noget ekstra til – ud over de almindelige overenskomstforhandlinger. Dét har vi også kæmpet for i årevis og lagt dokumentation frem for, at ligeløn ikke kan opnås ved overenskomstforhandlingerne alene.

Flere partier har desuden i debatten tilkendegivet, at der skal flere penge til. Endelig har et bredt flertal i Folketinget tilkendegivet, at de tilslutter sig en løsning, der spiller sammen med den danske forhandlingsmodel.

Det er vi glade for i Dansk Sygeplejeråd, for vi har aldrig ønsket at sætte spørgsmål ved den danske model – tværtimod. Det danske arbejdsmarkedssystem er en væsentlig garant for årtiers stabilitet til gavn for lønmodtagerne, borgerne og samfundsøkonomien, som vi ønsker at bevare.

En konstruktion som faktisk er lovende
Disse tre sejre er kommet i stand, fordi det er en samlet fagbevægelse i FH, som står bag forslaget, og fordi vi har fået arbejdsgiverne med på idéen om komiteen som led i mæglingsforslaget for sygeplejerskerne og radiograferne.

Vi har en historisk mulighed for, at Danmark forhåbentlig kan nå højere op på verdensranglisten på ligelønsområdet

Grete Christensen
Formand, Dansk Sygeplejeråd

Dét er helt nyt, og det vil ingen ansvarlig politiker forhåbentlig sidde overhørig. Samtidig oplever jeg, at tidsånden og store dele af befolkningen er med os. Se blot på de mange nye debattører blandt de unge, som ser ligelønsdebatten som en naturlig fortsættelse af #MeToo og Sofie Lindes tale ved Zulu Awards, Tjenestemandstirsdage og folkene bag borgerforslaget, der samler kvinder på tværs af fag og alder.

Summa Summarum: Med en komité, der afdækker og kommer med anbefalinger/konklusioner, et folketing, der dribler bolden videre og forhåbentlig finder penge til at løse problemet, og sidst, men ikke mindst, arbejdsmarkedets parter, som forhandler en løsning på plads, er der lagt op til en konstruktion, som faktisk er ret lovende. Derfor er det virkelig vigtigt nu, at politikerne holder ord. Hjælp os med at gøre frygten for, at komiteen bliver en syltekrukke, til skamme.

En historisk mulighed
For Dansk Sygeplejeråd er det altafgørende, at komiteen stiller sig på skuldrene af eksisterende analyser og retter blikket fremad og anbefaler løsninger, der kan afhjælpe den uligeløn, som sygeplejersker og andre kvindedominerede fag lider under af historiske grunde. Og det er afgørende, at Folketinget udfylder sin rolle og finder de økonomiske løsninger, som skal til, for at løse uligelønsproblemet.

Vi er klar i Dansk Sygeplejeråd til at kæmpe for, at komiteen fører til reelle politiske løsninger. Det er ikke nemt. Det anerkender jeg. Men det er fuldstændig afgørende, og det håber jeg, at politikerne er bevidste om.

Når politikerne leverer deres del, har vi en reel mulighed for – inden for rammerne af den danske model – at lægge en køreplan for, hvordan og hvornår vi kommer i havn.

Dermed har vi en historisk mulighed for, at Danmark på den måde forhåbentlig kan nå højere op på verdensranglisten på ligelønsområdet – og gerne op i nærheden af vores nordiske kolleger, som alle ligger i toppen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00