Danske 3D-printere til huse i syv etagers højde

Verdens største 3D-printere bliver fremstillet i Nordhavn i København. De bruges til at printe hele huse, hurtigt og billigt. Det er kun fire år siden, det første hus i Europa blev 3D-printet – nu arbejdes der på at udvikle printere, der kan lave bygninger i 20 meters højde.

Huset i Beckum i Tyskland er på 160 kvadratmeter. Det var det første to etagers printede hus i Tyskland, da det blev opført i 2020.
Huset i Beckum i Tyskland er på 160 kvadratmeter. Det var det første to etagers printede hus i Tyskland, da det blev opført i 2020.
Peter Hesseldahl

Hvordan printer man et hus?

Det er i grunden meget simpelt. Man starter med at sætte en stor printer op, der hvor huset skal stå. Fire søjler, en i hvert hjørne, og på dem monterer man en rig, der kan bære et printerhoved, som kan manøvreres rundt indenfor printerens areal.

I stedet for at printe med plastik eller metal, som man kender det fra små 3D-printere, afsætter printerhovedet baner af beton i flere centimeters tykkelse. Riggen kan køres op ad søjlerne efterhånden, som bygningen vokser frem – og det hele fungerer nærmest automatisk, når printeren følger instruktionerne i arkitekttegningerne. 

I dag kan man printe huse i tre etager og med et grundareal på flere hundrede kvadratmeter. Men printerne bliver hastigt større, og bygninger i seks-syv etagers højde og med et grundareal på over 1000 kvadratmeter er næste skridt.

Det tager en dag at opstille og indstillle tårnene og den bevægelige rig, som kan køre printerhovedet rundt.
Det tager en dag at opstille og indstillle tårnene og den bevægelige rig, som kan køre printerhovedet rundt. Foto:

Dansk førertrøje
Verdens førende producent af 3D-printere til bygninger er dansk og ligger i Københavns Nordhavn, lige dér, hvor det gamle industriområde er ved at blive opslugt af store nye kontorer og tæt lejlighedsbyggeri. 

Når man besøger Cobods hovedkvarter, er det nærliggende at tænke, at de burde printe sig en større bygning, og det er faktisk også planen. Der er tæt besat ved skrivebordene, og det går stærkt med væksten. 

Cobod startede salget af deres store printere for fire år siden, i 2021 blev salget tredoblet. I dag er der 80 medarbejdere, halvdelen af dem er internationale, og af de 46 printere, Cobod har solgt foreløbig, er kun en enkelt ikke gået til eksport. I øjeblikket har man travlt med at etablere regionale kontorer i USA, Dubai og Malaysia.

Undervejs har Cobod nået at sætte en stribe rekorder. I 2017 lavede de den første 3D-printede bygning i Europa, i Nordhavn. I 2020 printede man den første treetagers bygning i Europa, i Tyskland. Cobod producerer de største 3D-printere i verden – og de bliver snart meget større. 









0:000:00