Kæmperobotter indtager det gamle værft

Et nyt center på det gamle Lindøværft ved Odense skal udvikle automatiserede produktionsprocesser til store strukturer som vindmøller, skibe eller bygninger.

Arkitekttegning af den kommende hal med robotter, der kan bygge i 20 gange 30 meters størrelse.
Arkitekttegning af den kommende hal med robotter, der kan bygge i 20 gange 30 meters størrelse.
Peter Hesseldahl

De robotter, Odense er blevet kendt for, er ret små. En af Universal Robots’ gribearme kan typisk betjene et område på omkring en kvadratmeter, og de kan løfte 3-16 kilo.

Men fremover skal der også udvikles meget store robotter i Odense – så store, at de skal kunne bygge ting, der er 20 gange 30 meter i omkreds og flere etager høje.

Broderparten af den bevilling på 108 millioner kroner, som Erhvervsfremmebestyrelsen har givet tilsagn om for at fremme den fynske robotklynge, skal gå til at etablere et Center for Large Structure Production (LSP) på industriområdet ved det tidligere Lindøværft. 

Konkret vil centeret bestå af en stor hangar, hvor der er opført, hvad der kan sammenlignes med en enorm 3D-printer. I stedet for et printerhoved, der afsætter materiale i tynde lag, kan fire store, ophængte industrirobotter med stor præcision styre rundt og opbygge store strukturer fra bunden og op. Det kan eksempelvis være platforme til havvindmøller, skibe eller bygninger. 

Robotterne kan arbejde sammen parvist, og de kan udføre alle relevante opgaver: svejse, montere, male eller inspicere – alt efter hvilket værktøj, de har monteret. 

”Forestil dig tusind øjne og fingre, der arbejder på konstruktionen,” siger Christian Schlette, professor på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU, der skal lede det kommende center. 

Det bliver ikke så meget selve robotterne, der vil være i fokus for forskningen og udviklingen, men snarere dataene bag processerne. Ligesom en 3D-printer vil centerets store rig af robotter arbejde ud fra en nøjagtig digital model af det, der skal bygges.

Dermed vil man kunne spille ind i den fleksibilitet, som er ambitionen bag ”industri 4.0”-konceptet om at koordinere og synkronisere produktionen med alle de øvrige data i værdikæden, lige fra specifikationerne i kundens ordre til tilbagemeldingerne fra serviceafdelingen.

Fremstillingen kan så at sige ”koreograferes” ved digitalt at planlægge, hvordan arbejdsgangene skal forløbe, og det rent digitale udgangspunkt gør det ret enkelt og fleksibelt at ændre konstruktionen.









0:000:00