Danske bladtegnere øver sig i at gøre grin med EU

SATIRESTREGER: Satiren om EU i Danmark har handlet for meget om at være imod unionen – men nu skal det være mere nuanceret, mener formanden for de danske bladtegnere.

Foto: Jens Hage
Jakob Nielsen

Der er brug for mere ambitiøs satire om EU i Danmark. Sådan lyder det fra formanden for de danske bladtegnere, Lars Refn.

“Vi har nok som tegnere været meget præget af debatten om ja eller nej til EU. Men der er ved at at ske et paradigmeskifte. Det er jo altid nemmest at gøre grin og stryge læserne lidt med hårene, men der er en stigende erkendelse af, at EU også er med til at løse nogle problemer,” siger han.

Derfor deltog en stor gruppe danske bladtegnere for nylig i et heldagsseminar på Europa-Parlamentets kontor i Danmark, hvor de diskuterede europæisk satire og øvede sig i at tegne om EU og Europa.

Nogle vil sikkert mene, at I sælger jeres sjæl på den måde?

“Sådan må det bare være. Vi må alliere os med nogle mennesker, der ved noget om tingene, men det betyder jo ikke, at vi kaster os for fødderne af dem. Selv om holdningen er ved at vende, skal vi jo ikke være ukritiske. Det handler mere om at lave satire på et højere ambitionsniveau. Vi har måske ikke haft så højt et niveau,” siger Lars Refn.

Hvornår tegnede du sidst selv om EU?

“Det er ikke mere end nogle uger siden, at jeg havde Margrethe Vestager med i min satire. Jeg laver tegninger til 100.000 ingeniører, og det er ofte beslutningstagere i virksomheder, hvor man handler – så det er ikke svært at lave noget om EU. Tegningen gjorde grin med Mark Zuckerberg fra Facebook, som har fået en bøde på 1,9 millioner euro.”

Gode til at fange selvmodsigelser
Chefen for Europa-Parlamentets kontor i Danmark, Anne Mette Vestergaard, siger, at hun godt kunne tænke mere satire om EU – på godt og ondt.

“Det handler ikke om for eller imod. Der er både tilhængere og modstandere blandt de tegnere, vi har inviteret til workshop. Det handler om inspiration, så de forhåbentlig går hjem og tegner EU, som man godt kan være fremmedgjort over for,” siger hun.

Er det en frustration, at EU altid præsenteres som noget ondt?

“Næ, jeg opfatter det ikke sådan, at dansk satire altid peger på EU som ondt. De er gode til at fange der, hvor EU modsiger sig selv, eller hvor der er noget hykleri. Det kan der indimellem være brug for.”

 

Altinget bringer her en stribe af de tegninger, der blev produceret under seminaret.

 

Illustration: Anette Carlsen, tegner 

 

Illustration: Ville Ranta, satiretegner (Finland)

 

Illustration: Jon Skræntskov, freelance-illustrator

 

 Illustration: Erik Petri, illustrator

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion